Welke aders voor een deurbel?

Rj667

  • #1
Hallo,

Ik heb de eerste verdieping van een (half) gerenoveerd pand in Amsterdam gekocht. Buiten, naast de gedeelde voordeur, hangt een (merkloos) intercomkastje met vier deurbellen. De drie verdiepingen boven mij hebben allemaal een intercomsysteem in huis hangen, waarmee ze hun bel horen, praten met hun bezoekers, en de voordeur kunnen openen.

Mijn woning heeft dat niet. Wel komt in mijn meterkast een kabel binnen met 10 gekleurde aders: zwart, grijs, roze, bruin, geel, blauw, wit, rood, oranje en groen. Over sommige draden meet ik een zwakke wisselspanning.

Ik heb een paar contact laten maken en weet nu dat groen+blauw de intercom beneden doet kraken, en groen+roze de bel bij mijn bovenbuurman doet afgaan ... die daar niet zo blij mee was, dus daarna ben ik gestopt met experimenteren.

Hoe kom ik er nu achter welke draad wat doet? Is daar een standaard voor?

Uiteindelijk wil ik een simpele deurbel aansluiten, en evt. een knopje om de deur te openen, maar weet niet welke draden ik daarvoor moet hebben. Wie kan mij helpen?

Robert.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Helaas, simpel gaat dat niet worden, er is nl geen standaard voor.
Waarschijnlijk heb je een 4+n of 5+n installatie, dit houd in 4 gemeenschappelijke draden en een afzondelijke beldraad.

je hebt 1 centrale massa draad, een microfoondraad een luidspreker en een deuropener, soms ook nog een V+ en de beldraad.

Tussen massa en bel staat 12v als er word gebeld.
Tussen massa en luidspreker of microfoon staat ca 4v gelijkspanning.
Tussen massa en de deuropener staat 12v AC.

op V+ staat 12v tov massa en word gebruikt als etage bel voeding.
 

Rj667

  • #3
Dank je, daarmee kom ik een heel eind. Ondertussen heb ik het plastic kastje waar die kabel uitkomt opengewerkt en weet ik dat zwart dan waarschijnlijk de massa-draad is. In het kastje was die kleur samengebonden zonder isolatiekousje, en de rest met.

Ik zal proberen uit te zoeken welke kleuren draden in het intercomkastje achter mijn bel zitten.

Robert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu