Afzuigkap op beluchtingskanaal

Koral

  • #1
In mijn jaren 70 woning zit geen mechanische ventilatie, maar een gewoon beluchtingskanaal. 15 jaar geleden heb ik kunststof kozijnen laten plaatsen met roosters in de ramen en sindsdien zit dat kanaal dicht met een dop.
Nu wil ik de keuken vernieuwen en daarbij komt de afzuigkap zo goed als direct onder dat kanaal uit. Ik zou een koker over het plafond moeten maken om de afvoer voor de afzuigkap naar de voorgevel te leiden en zo naar buiten te gaan.
Dat zou een lengte van 5 meter worden met 2 90-graden bochten. Zou ik dat oude beluchtingskanaal kunnen gebruiken om de afzuigkap direct op aan te sluiten? Dat zou dan wel om 7 meter lengte gaan, maar zonder bochten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Zit er nog meer aangesloten op dat beluchtingskanaal?
 

Koral

  • #3
Er zit verder niets op aangesloten. Het kanaal gaat via de eerste verdieping naar de zolderverdieping en daar via een gemetselde schoorsteen naar buiten.
Het beluchtingskanaal is eigenlijk een stugge flexibele kunststof pijp, dus sowieso niet geschikt voor een haard ofzo, maar wellicht dat een afzuigkap wel kan?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Lijkt me prima geschikt en beter dan twee keer de bocht om en horizontaal.
 

Koral

  • #5
Okee, bedankt voor je reactie!
Ik denk dat ik dat dan op die manier ga aansluiten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zorg wel dat je dat kanaal vooraf even veegt (of laat vegen). Je zult niet de eerste zijn waar het vuil uit de pijp door het neergeslagen condens naar beneden komt zakken en op je kookplaat terecht komt als een vieze drab.

Zelf had ik in het afvoerkanaal een paar lekkere duivennesten. Weliswaar was de schoorsteen inmiddels voorzien van gaas, maar die nesten waren blijkbaar nog van voor die tijd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Hou er rekening mee dat er behoorlijke zuiging kan ontstaan in zo'n lange buis, de warme lucht wordt dan uit de woning getrokken, ik zou dat eerst even uitproberen.
 

Koral

  • #8
Bedankt voor de tips.
Aangezien het een flex-pijp is, gaat de schoorsteenveger dan geen schade maken met zijn veegapparatuur? Het is weliswaar een stugge, dikke pijp, maar misschien dat dat niet goed mogelijk is?
Wat betreft de warmte afzuiging door deze pijp: dat klopt. Vandaar ook dat er een ventieldop op is gezet. In de winter voelde je een tocht richting dat kanaal. Met een wasemkap met terugslagklep heb je volgens mij weer een dicht gat als de wasemkap uit staat?
In de badkamer en de wc zit ook zo'n beluchtingskanaal (of hoe dat dan ook heet). Daar heb ik ventilatoren met lamellen op gezet en dat helpt een klein beetje, maar in de winter is het best koud, omdat de warmte toch verdwijnt via die kanalen.
In de jaren 70 hadden ze nog niet zo nagedacht over isolatie en dat we 50 jaar later van het gas af moeten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als de schoorsteenveger aan een flexpijp schade aan zou richten, dan zou vrijwel geen enkel schoorsteen van een open haard of allesbrander meer gereinigd kunnen worden. Je mag toch aannemen dat zo iemand zijn vak verstaat. Anders even informeren. :wink:
 

Koral

  • #10
Heb je ook weer gelijk in :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
De terugslagklep van een wasemkap stelt niets voor, die houd stroming van lucht tegen van buiten de wasemkap, door de trek in de schoorsteen gaat die klep gewoon open staan.
 

Koral

  • #12
Dan is het misschien toch verstandiger om de wasemkap door de gevel te leiden. Ik heb destijds express een ventieldop in het kanaal geplaatst omdat het heel erg tochtte in huis. Alle warmte verdween door het gat naar buiten.
In een 'strenge' winter was er bijna niet tegenop te stoken...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Dat kan dus ook via de wasemkap.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Er zal toch wel een klep te koop zijn die open gaat als de afzuigkap wordt ingeschakeld en weer dicht gaat als de afzuigkap uit gezet wordt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Er zijn kappen waarbij je dmv een knop het kanaal eerst moet openen.
En er zijn ook met een elektrisch bediende klep.
 

Koral

  • #16
Ik heb gegoogeld naar afzuigkappen met elektrische klep daarin, maar iknkan alleen motorloze kappen vinden.
Heb je misschien een tip waar ik iets gerichter mee kan zoeken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu