Afzekeren onderverdeler

Stephan39

  • #1
Beste mensen,

Ik ben bezig met een aanleun woning waarin een onderverder komt met 8 groepen b16 komen 1 kookgroep b16 in de toekomst zonnepanelen en een warmte boiler 3 fase weet nog niet hoeveel die afgezekerd word.
Mijn vragen zijn eigenlijk :
Als ik vanaf de hoofdkast een 5x 6mm leg afzeker op een b 25 a kracht automaat (hoofdzekering is 3x 25) dan in de onderverdeler hoofdschakelaar aardleks en de automaten b 16
Is dat een goeie optie?

2e vraag is
Er komt een later misschien een laadpaal alleen is het dan handig om die kabel naar de onderverdeler te leggen of juist naar de hoofdkast.
Ik weet nog wat voor een laadpaal er komt .

Alvast dank
 

HenkL14

  • #2
Als je de tweede groepenkast afzekert met 25A en je hoofdzekering is ook 25A, klopt dat niet.

Opzich is die 5x6 kabel en 25A afgezekerd en dan 16A in de tweede groepenkast correct, maar dan heb je geen selectiviteit ten opzichte van je hoofdzekeringen.
Je zou dan je hoofdzekeringen moeten laten verzwaren naar 3x35A, dan kom je een stuk beter uit.
 

Stephan39

  • #3
Okee dank voor je bericht
Maar dan zou ik ook kunnen gaan voor het afzekeren op een b 20 automaat ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee.
 

Stephan39

  • #5
Want ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
De regels voor selectiviteit zijn bepalend voor de grootte van de omvormer of omvormers die u aan uw meterkast aansluit. Waarom moeten we hierop letten, en waar zijn die regels eigenlijk voor?

Het is een bekende term voor elektriciens: selectiviteit. Installatie-automaten (of: stoppen in de meterkast) moeten stroomafwaarts selectief zijn ten opzichte van elkaar. Maar wat houdt dat nou precies in?

Een systeem is selectief wanneer het zo is ingericht dat bijvoorbeeld een kortsluiting ergens ertoe leidt dat alléén de groep waar de kortsluiting plaatsvindt, uitgeschakeld wordt, terwijl de andere groepen geen hinder ondervinden. Het doel is om te zorgen dat bij een kortsluiting niet meteen het hele huis zonder stroom komt te zitten. Als bijvoorbeeld het broodrooster in de keuken ’s avonds na zonsondergang een kortsluiting heeft, wilt u niet dat dan het hele huis in het donker zit terwijl u wanhopig alle apparaten naloopt om te zien waar de storing toch vandaan komt.


selectief netwerk






Van 40 naar 25 naar 16

Het stroomnet in een huis is daarom ingericht met de grootste zekering aan het begin: de hoofdzekering. Deze heeft in nieuwe huizen vaak een waarde 3 x 25 Ampère (d.w.z.: er komen drie fasen binnen, en wanneer de stroom op één of meerdere fasen de 25 Ampère overschrijdt, dan klapt de hoofdzekering eruit). In de meterkast wordt de stroom verdeeld over alle groepen in huis, bijvoorbeeld de keuken, de woonkamer, de schuur etc. Deze groepen zijn meestal éénfasig en zijn afgezekerd op 16 Ampère. De stap van 25 naar 16 Ampère wordt beschouwd als voldoende groot om te voorkomen dat per ongeluk tòch de hoofdzekering klapt. (Wanneer bijvoorbeeld alle groepen in de meterkast op 22 Ampère zouden zijn afgezekerd achter een hoofdzekering van 25 Ampère, dan zou in sommige gevallen de hoofdzekering toch eerder kunnen omslaan dan de groepzekering, omdat er altijd een bepaalde onnauwkeurigheid en traagheid zit in de zekeringen zelf.) Daarom hanteren elektriciens de richtlijn dat voor elke stap stroomafwaarts de zekering ongeveer 1,6 x kleiner is dan de voorafgaande. In de praktijk gaat dat vaak zo: van 40 A naar 25 A naar 16 A.
 

Stephan39

  • #8
Bedankt voor de reacties
 

Triple-D

  • #9
Welke leeftijd is de installatie? Bij de NEN1010:2015 was art. 536 nog "in bewerking" en is er geen eis voor selectiviteit voor een overstroombeveiliging (wel voor aardlek). Genoemde onderverdeler lijkt overigens wel fors op 25A, er vanuitgaande dat er ook nog een woning op de aansluiting met een elektrotechnische installatie is aangesloten. Overweging voor verzwaring naar 3-fase 35/40A zou gerechtvaardigd lijken o.b.v. beschikbare informatie.
Zeker als er ook nog een laadpaal bij komt. Die zou ik overigens op de hoofdverdeler aansluiten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
3x35A is best duur. (vastrecht per jaar)
Dan is een kleine thuisaccu om pieken op te vangen goedkoper, als dat al nodig is.
 

Stephan39

  • #11
Dank voor u bericht
De bestaande installatie is naar schatting al 50jaar oud maar er komt een hele nieuwe iig.
Ja zal zelf ook wel te denken aan te verzwaren naar 3 x 35a maar idd die vast recht gaat met 500 per jaar omhoog geloof ik.
Ik ga het is met degene overleggen wat ze willen en dat er risico's aan verbonden zijn
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
500,- verschil per jaar?
Zoiets dacht ik vorige week ook dat het was, toen ik hier op een vraag reageerde.
Toen toch even de tarieven van Liander erbij gepakt voor 2024:
3x25: 400,- per jaar
3x35: 1730,- !!!

Over jouw hoofdvraag: Waarschijnlijk ga je de groepenkast niet zelf aansluiten, misschien wel gedeeltelijk, maar iemand met zegelrecht zal vast een deel doen.
Overleg dan met die persoon hoe die de regels interpreteert, het selectiviteit verhaal is in mijn ogen heel simpel en een onderverdeelkast kan, maar daar moet degene die de boel aansluit het wel mee eens zijn.
 
Laatst bewerkt:

Auto-Geen

  • #13
Jackd schreef:
3x25: 400,- per jaar
3x35: 1730,- !!!
De een is jaarlijks, de ander eenmalig.
 

Auto-Geen

  • #15
Zat bij stedin te kijken maar is inderdaad per jaar
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik geloofde het toen ik het de eerste keer zag ook niet hoor.. :shock:
 

Datron

  • #17
Nog even over die selectiviteit. Het verhaal van @Walker is inderdaad wat je altijd leest, maar daar wil ik wel een kanttekening bij plaatsen. Het verhaal gaat zeker op voor smeltzekeringen, maar selectiviteit bij automaten is vaak helemaal niet gegarandeerd. Wel in het overbelastingsgebied, maar zeker niet bij een kortsluiting. Ook niet als je die factor 1.6 gebruikt. Een beetje afhankelijk van de situatie als netimpedantie, gebruikte kabellengtes, plaats waar een kortsluiting optreedt enz. kan het heel goed mogelijk zijn dat bij een kortsluiting de kortsluitstroom zo hoog is dat de 16A groep in je onderverdeler er is uitgeklapt, alsmede de 25A automaat voor die onderverdeler in huis. En dus alles op de onderverdeler alsnog spanningsloos is geworden. En dat was nou net niet de bedoeling. Om dat te voorkomen is vaak nu net het argument om voor die extra onderverdeler te kiezen.
 
  • Like
Waarderingen: Triple-D

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #18
Bij een flinke kortsluiting kan ook gewoon een van de hoofdzekeringen (of dé hoofdzekering bij een 1-fase aansluiting) eruit gaan. Daar helpt selectiviteit inderdaad niet tegen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu