Aansluiting naar de woning - afzekeren op 3*16A

Markdj

  • #1
Over een paar weken betrek ik een nieuwe woon-werk combinatie, een vrijstaande woning met daarachter een separate bedrijfshal. Op dit moment is in de bedrijfshal de hoofdaansluiting van de electra (3*50A), deze is vervolgens via een aparte groep doorgeschakeld naar de woning via een 3*25A groep, die ook weer voorzien is van een aparte groepenkast (8 1-fase groepen en 1 3-fase groep).

In de hal staan nu vrij zware machines die deze aansluiting rechtvaardigen. Het toekomstige gebruik is dat de aansluiting kan worden verlicht naar 3*25A (enkel verlichting en een paar computers). De hal zal dan ook blijven ingedeeld in de huidige 8 groepen.

Het probleem zit echter in de aansluiting naar de woning. Als de hoofdaansluiting wordt teruggezet naar 3*25A dan ben ik (volgens mij) genoodzaakt om de woning volgend mij ook af te zekeren op 3*16A. Nu vraag ik me dan ook af of dit wel een wenselijke situatie is. Volstaat een 3*16A groep voor een vrijstaand woning (met oa inductie, jacuzzi) ? Alternatief zou namelijk zijn een 3*35A aansluiting of de woning voorzien van een eigen aansluiting, waarbij de laatste optie de goedkoopste is (zeker op lange termijn).

Aangezien de huidige groepenkasten verouderd zijn en deze tevens worden vernieuwd zou ik graag meteen een juiste keuze in deze maken, maar krijg nu verschillende adviezen. Mijn vraag is nu of de belasting niet teveel gaat worden en of het technisch wel handig is, aangezien de 3*16A in de woning weer doorgezet moet worden naar de achterliggende groepen. Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Er is al heel veel geschreven over dit onderwerp. Zoek maar op "selectiviteit" in dit forum.

In een onderverdeling van 3x16 A kun je automaten met maximaal 10 A plaatsen. Dat is te zwak voor bijvoorbeeld een inductiekookplaat.

Misschien kun je de hoofdaansluiting naar je woning laten leggen en vanuit daar de onderverdeling naar de bedrijfsruimte aftakken. Als je daar alleen maar verlichting en computers hebt, dan kan dat met 10 A-automaten. In de woning kun je dan gewoon 16 A-automaten gebruiken.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ik wist het wel. Gewoon 3x25 in de hal aanvragen, en de 3x25 naar de woning laten zitten. Selectiviteit is natuurlijk mooi, maar zeker in dit geval eigenlijk nergens anders goed voor, dan voor de portemonnee van de netbeheerder.

Mocht je woning+hal meer dan 25A trekken op 1 fase, dan zou eventueel de hoofdzekering kunnen springen. Maar dat kan evengoed als die woning en hal rechtstreeks op een 3x25 aansluiting zouden zitten, in 1 meterkast.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Mijn idee inderdaad.
Maar dat is niet hoe het hoort.

Denk dat als je het volgens de regels wil doen, het misschien het beste is om 2 nutsaansluitingen te nemen. woning dus een eigen aansluiting.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Vraag twee invoeren aan dat is nog steeds goedkoper dan de huidige 3*50

Administratief en met oog op de toekomst geeft dat alleen maar voordelen.
 

Markdj

  • #6
Het verhaal is me helder, selectiviteit in acht nemende gaat het een lastig verhaal worden (ook even het forum doorzocht op selectiviteit), de dubbele aansluiting lijkt de meest nette oplossing en is financieel een stuk beter dan een verzwaarde aansluiting.

Dank voor het meedenken, dit heeft me goed geholpen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu