Afsluiting luchtafvoer ventilator badkamer

Robin

  • #1
Hallo Beste klussers,

Mijn badkamer wordt altijd een beetje koud. Dat ligt niet aan de verwarming, want als ik die aanzet gaat het goed. :mrgreen: Maar het ligt aan hoe ik de ventilatie heb geregeld.

In het plafond recht boven mijn douchekop heb ik een gat zit waarop een ventilator is aangesloten (reageert netje op de hoeveelheid vocht). De buis daarboven (ik meen 110 in doorsnede) gaat door het dak en eindigt daar met een kapje erop. (Het was ooit een buis voor afvoer van gas uit een oude verwarming). Daar komt erg veel koude lucht door naar binnen.

Nu zoek ik een truck om de buis af te sluiten als de ventilator niet loopt en die open gaat als de ventilator blaast. :idea:

Ik zat zel te denken aan iets van een "balletje" die in normale toestand boven in de buis rust en als de ventilator blaast wordt opgetild om de lucht eruit te laten. Ik heb zo iets ooit wel eens gezien, maar kan het niet plaatsen. Iemand een idee voor me?

Alvast hartelijk bedankt,
Robin.
 

Fiesiekus

  • #2
Kijk eens of zo'n lamellenrooster voor afzuigkappen toepasbaar is. Die vallen dicht als er niet afgeblazen wordt en openen bij het aanzetten van de fan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De buis daarboven (ik meen 110 in doorsnede) gaat door het dak en eindigt daar met een kapje erop.
Daar past geen lamellenklep op, de weerstand is te groot, deze dingen zijn geschikt voor verticaal plaatsen niet voor horizontaal, bovendien komt het regenwater dan in de badkamer terecht.
Misschien dat een ander soort kap helpt.
 

Robin

  • #4
Hallo Jan en Fiesiekus,

Jan slaat de spijker op zijn kop v.w.b. de lamellenroosters. Daar had ik ook aan gedacht en heb zelfs gekeken of ik niet op één of andere wijze een hoek van 90 graden kan veroorzaken, maar dat ziet er dan wat raar uit :D

Groet, Robin.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
ER zijn ook ventilatoren met een ingebouwde klep die dicht valt als de ventilator uit is.
 

Robin

  • #6
Hallo Frank,

Bedankt voor je reactie.

Ja, die heb ik. Dat wil zeggen de lamellen die aan de "buitenkant" van de ventilator zit (dus binnen in huis in dit geval) sluiten zich als hij uitgaat. Dat houdt echter een goede wind niet binnen. Aangezien de dakkapel op de bovenste (2e) verdieping zit, heb ik nogal wat wind. Deze manier van afdichten is dan dus niet sterk genoeg om de wind buiten te houden. Vandaar dat ik ook iets zoek om het andere eind van de pijp af te kunnen sluiten...

groet,
Robin.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik heb er een met een afsluitklep net als in een afzuigkap.
Dus met twee halve ronden kleppen die tegen een geringe veerdruk in omhoog gaan (door de ventilator) en die sluiten door de veer.
 

Robin

  • #8
OK, dat is anders dan ik dacht. Weet je wellicht van welk merk deze is? Dit klinkt als een werkend oplossing, omdat bij wind de kleppen juist stevig worden dichtgedrukt i.p.v. klepperen zoals nu :lol:
 

Robin

  • #9
Inmiddels iets gevonden om het mee op te lossen: een verbindingsstuk voor bijvoorbeeld de slang van een heteluchtdroger te verlengen. Daarin zit een terugslagklep en dat is ideaal voor mijn situatie.

Ik heb hem gemonteerd in de aluminium buis die door het dakgaat en aan de kap vastzit. Was een beetje persen, want de buitenmaat van die aluminiumbuis was 100 mm en de buitenmaat van het verlengstuk ook. Gelukkig kun je aluminium best een beetje breder maken.

Als de ventilater aanslaat gaat het klepje open. Probeert de wind naar binnen te komen, dan wordt het stevig dichtgedrukt. Prima oplossing voor nog geen 5 euro.

Bedankt voor de suggesties,
Robin.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu