AEG Turnamat gestopt in prog en gaat niet meer aan

Appletick

  • #1
Zoals titel zegt: is halverwege een programma gestopt en doet niets meer.
Oranje lampje gaat ook niet meer aan, ook niet als je hem op bijv pompen of centrifugeren zet.
Welke delen zijn verdacht en hoe controleer ik ze het beste?
Condensator? (welke van de drie, kleinste is ontstoring zeker?) Pomp? Schakelklok?

 

Appletick

  • #2
Een zekering zit er volgens mij toch niet in?
 

Appletick

  • #3


 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De schakelaar onder het deksel is verdacht.
 

Appletick

  • #5
Ik zal er straks eens naar kijken. Maar de centrifuge zou het dan toch wel moeten doen want die heeft een eigen dekselschakelaar?
Heb ze overigens half jaartje geleden uit elkaar gehaald en weer schoon en netjes werkend terug er in gezet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Daar hebt u gelijk in, onder het centrifugedeksel zit ook een schakelaar.
Zekering in de meterkast in orde ?
Check even het stopcontact.
Hebt u spanning op het binnenkomende snoer ?
 

Appletick

  • #7
Stopcontact had ik al bekeken en ook nog een andere gebruikt maar aardlek is aangebleven en stop is ook ok gebleven (zit ook oa het licht op).
Hij is wel net verplaatst van keuken in huis naar schuur (stuk kouder en vochtiger) en begreep dat de droger ook tegelijkertijd aan stond (maar dat gaat voortaan niet meer gebeuren).

Net even eea doorgemeten (zonder stroom er op, multi op amperes).
Hij reageert op de aan/uit schakelaar. Op de schakelklok geen onderbreking. Ook daarna niet richting motor wastrommel. Ook gemeten op klep watertoevoer.

Ik verwacht dat hij wel aan gaat en iets doet als bijv. de pomp kapot is en je zet hem aan op aanvang van een wasprogramma. Of op afpompen als de motor van de trommel kapot zou zijn. Vind het typisch dat hij echt helemaal niets doet en er ook geen sluiting ergens zit. Kan dat het geval zijn bij een kapotte condensator of werken die alleen bij beginnen draaien van een trommel?
 

Appletick

  • #8
Ik heb nog een doos onderdelen liggen. Misschien kan ik de pressostaat even vervangen want die kan de boel volgens mij ook wel tegenhouden.
 

Techrax

  • #9
Als de machine echt helemaal niks meer doet, is het meestal de ontstoorcondensator. Die is makkelijk te herkennen want deze zit op het netsnoer aangesloten.
 

Appletick

  • #10
Ik neem aan dat de twee grote voor de centrifuge en wastrommel zijn en de kleine condensator met de zwarte draden de ontstoorder is.
Kan ik die gewoon loshalen en moet ik de zwarte draden dan met elkaar verbinden of mogen de draden even los van elkaar en de los van de machine blijven hangen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Als ik die ontstoorcondensator zo op de foto bekijk, staat ie met de twee zwarte draden parallel aan de netkabel. Met elkaar verbinden lijkt me dan niet zo'n succes.

Dit 'netfilter' is waarschijnlijk geen compleet netfilter maar bestaat uit 3 condensatoren: 1 grote (bijv. 0,2 µF) tussen fase en nul + twee kleinere (bijv. 2 x 15 nF) tussen fase en aarde resp. nul en aarde.

Indien dat zo is, zal een defect in dit onstoorfilter geen invloed hebben op de netspanning die naar het apparaat toe gaat. Kun je ook meten: spanning op de twee 'kroonsteen' aansluitingen moet 230 V zijn. Dan weet je in elk geval zeker dat het tot dat punt in orde is. :wink:

Loshalen van de 2 zwarte draden kan, maar let erop dat je ze niet aanraakt als ze net los zijn: er zou nog een restspanning op kunnen staan, vooral indien het ontstoorfilter geen ingebouwde ontlaadweerstand heeft.
 

Appletick

  • #12
Ik had hem express al een dag laten staan zonder stroom er weer op te doen vanwege die condensatoren. Nog een en ander getest en toen nog een keer het snoer doorgemeten. Bleek breuk te hebben dus eerste keer leek dat wel goed te zijn...
Veel gedoe om niks dus, maar heb zo toch weer wat dingen geleerd van de machine. Altijd handig want ik wil eigenlijk niks anders meer dan deze...
Kabel al aangepast en hij werkt weer als vanouds. Erg bedankt voor jullie goede en snelle reakties!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Kabel die breuk had was het netsnoer of ...?

(Handig om te weten voor de helpers hier). :wink:
 

Appletick

  • #14
Ja, netsnoer met stekker van de machine. Zat blijkbaar net even goed met contact toen ik de 1e keer meette...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu