Problemen met AEG Turnamat

EMR

  • #1
Hallo,
ik heb enkele jaaren geleden bij de Kringloop een AEG Turnamat gekocht.

Het Typ nr. is: E-WA 0010 645.108 320
E-Nr.: 605.324 555
F Nr.:016248555
S.Nr.: 640 197 230 -0 D-NL

Al sinds het begin zijn er geregeld problemen. Dan springt de aardelekschakelaar eruit. Het rare is, dat dat niet altijd gebeurt! De ene keer springt de stop eruit; dan draait de maschine weer weken zonder problemen...

Maar als ik meerdere keren achter elkaar wou wassen (bvb. twee machines op een dag) gaf dat ook vaak problemen.
Eerst dacht ik dat het te maken had met luchtvochtigheid ed. We hebben toen de achterkant losgehaald, goed gelucht en hij draaide weer een tijd...

Later dacht ik dat het samenhing met het verwarmingselement, die heb ik ontkalkt en mijn vriend heeft voor alle zekerheid nog de stoffzuiger op de schakelaars gezet. Daarna draaide de machine weer een tijdje...

Maar toen sprong toch weer de aardelekschakelaar eruit. En toen ik de machine vandaag nog eens goed bekeek, viel mij op, dat een van de draden van de temperatuurschakelaar niet aangesloten zit. Dat kan door de stofzuiger zijn gebeurd.. Maar ik zag nog een andere draad die er op een rare manier zit; en een tweede aansluiting waar de draad volgens mij op hoort.

Die groene draad loopt vervolgens naar het verwarmingselement.

Ik neem aan, dat het de aardedraad is, want hij is tussentijds gedeeltelijk zonder plastikomhulling.

Is dat in orde? Of kan hierdoor het hele probleem ontstaan zij? Of moet ik het nog ergens anders zoeken?
Wie kan mij helpen?
Groeten van Eva
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Bij foto 1 hoort de draad op het vrije schuifje.
Zo te zien is het de thermostaat, de "groene draad" is een buisje dat naar het onderdeel op de 2e foto loopt, dat is de temperatuurvoeler die u daar ziet.

De soepele draad op foto 2 is de aardedraad, de andere wordt het capilair genoemd, via deze en de temperatuurvoeler wordt de thermostaat aangestuurd.
 

EMR

  • #3
Bedankt voor de reaktie. Dat met die draad dat dacht ik ook al. Bedankt voor de bevestiging.
Maar hoezo zit er nog een tweede stekker vrij? (Foto 1 links, is niet helemaal duidelijk te zien.) En hoe zit het met de aardelekschakelaar? Er moet toch nog iets zijn dat niet helemaal goed zit. Waar moet ik het problem zoeken en hoe kan ik het oplossen?
Gr. Eva
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Volgens mij hoort op die schuif geen draad, u zou nog even kunnen kijken of er nog een kabelschoen los hangt, het is al wat langer geleden dat ik zo'n machine onder handen heb gehad dus ik durf het niet voor 100 % zeker te zeggen.

Probeer een paar wasjes of de machine het nu wel goed doet.
 

EMR

  • #5
Er hangt geen kabelschoen los, ik vind alleen die groene draad wel raar aangesloten. Voor de rest draait de machine wel. Ik hoop, dat het nu ook een tijd zo blijft. In elk geval bedankt!
Gr. Eva
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Die groene "draad" hoort zo te zitten, daar hoeft u zich geen zorgen om te maken.
 

EMR

  • #7
Fijn om te weten. Maar dan moet de orzaak van het problem dus nog ergens anders zitten. Hoe kan ik daar achter komen? Kan het bv. ontstaan door te veel kalkaanslag op het verwarmingselement? En is het juist, dat de groene draad tussendoor zonder omhulling loopt?
Gr. Eva
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Die groene "draad" is geen draad maar het capilairbuisje van de thermostaat, heeft niets met stroom te maken, dat groene omhulsel zit op plaatsen waar het mogelijk beschadigd zou kunnen worden.

Mogelijk dat het verwarmingselement de storing veroorzaakt, ook kan vocht een rol spelen, dat is op afstand niet te beoordelen.
Tegen de kalkaanslag kunt u een anti-kalk middel gebruiken of schoonmaakazijn, gooi water in de machine tot het verwarmingselement onder staat, voeg het middel toe en laat het een nacht zo staan, eventueel herhalen.
 

EMR

  • #9
De wasmschine bleef maar problemen geven met de stroom. Maar ik heb inmiddels tweedehands een andere kunnen kopen en die doet het tot nog toe perfekt.
Nog heel erg bedankt voor de moeite! Fijn dat zo een Forum bestaat en dat er menschen zijn die er de tijd voor nemen om te helpen!
Groetjes, Eva
 

Pepjo

  • #10
Succes met nummer twee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu