Advies vervangen groepenkast

Abueno

  • #1
Graag advies van jullie over de vervanging van mijn huidige groepenkast.
Op onderstaande foto's is te zien hoe de huidige groepenkast er uit ziet.
Wij willen deze graag vervangen door een moderne groepenkast met aardlekschakelaars etc. en met uitbreiding van het aantal groepen.
Ik geloof dat wij een 3 fasen aansluiting hebben. Is dit juist?
Op de jaarnota van het nutsbedrijf staat namelijk ook 3 x 25A vermeld.
Wij hebben op het moment volgens mij 4 groepen.
Toen wij in 2002 in onze huidige woning (gebouwd in 1963) kwamen wonen werd er nog gebruik gemaakt van een normale CV ketel en een aparte 120 liter boiler. Deze zijn inmiddels vervangen door een HR Combi-ketel.
Links op de foto naast de groepenkast is nog een kastje, deze was volgens mij voor de boiler bestemd. Deze is jaren geleden een keer door iemand buiten werking gesteld, maar de tijdklok die er boven zit horen we nog altijd draaien om ca. 7.00 uur in de ochtend en 23.00 uur 's avonds.

De groepen zijn op het moment als volgt verdeeld:
- groep 1: Koelkast in de keuken, oven in de keuken, combi cv-ketel
- groep 2: Woonkamer en op de 1e verdieping alle slaapkamers (3 stuks)
- groep 3: Schuurtje, wasautomaat, wasdroger en diepvriezer
- groep 4: WC, hal, kelderkast, overig keuken, zomerwoning, tuin, overloop, douche en de zolderverdieping

Dus dat is nogal wat verdeeld over maar 4 groepen.
Het plan is dit uit te breiden naar minimaal 8 groepen.
Is dit verstandig of misschien toch nog meer groepen?

Ik wil zelf extra kabels trekken voor de nieuwe groepen. Kan dit gewoon een 4-aderige xmvk kabel wezen van 4x2,5mm of kan 4x1,5mm ook? Of misschien een andere kabel?

Welk merk groepenkast zouden jullie adviseren voor een waarschijnlijk 3 fasen aansluiting? (Goede kwaliteit voor een betaalbaar prijsje)

We gebruiken op het moment een gasfornuis. Dit zou in de toekomst natuurlijk altijd kunnen veranderen. Moeten we dan nu al gelijk kiezen voor een extra fornuisgroep of is dit later altijd eenvoudig uit te breiden?
Is een beltransformator nodig of is dit bij ons niet nodig omdat wij zoiets al hebben (zie rechts op de foto naast de groepenkast)?

Is het mogelijk om bij een nieuwe groepenkast de indeling van de huidige groepen te wijzigen, zodat het allemaal iets logischer wordt?

Hoe zit het evt. met aardlekschakelaars, b.v. hoeveel moeten er dan komen in de nieuwe situatie?

Alvast bedankt voor jullie reactie.






Foto's plaatsen s.v.p. via klusidee, mod.
 

Appeltje

  • #2
Gezien de meter en de hoofdschakelaar is het inderdaad waarschijnlijk dat er sprake is van een 3-fasen aansluiting. Op de jaarnota staat meestal vermeld <= 3x25a oftewel kleiner OF gelijk... dat zegt dus niets (1x35 is nl ook kleiner).

Het kastje is inderdaad een boilerrelais, dit kun je zelf niet weghalen.

De volgende zaken zou ik een eigen groep geven:
* Oven
* Wasautomaat
* Wasdroger

Wat wordt er bedoelt met "zomerwoning"? Wat een idee kan zijn, is om je schuur en tuin een eigen groep te geven via een aardlekautomaat, bij een aardlek of kortsluiting aldaar heb je dan geen last in je andere groepen.

Kabel kan je best trekken, XMVK is prima, YMVK ook maar is duurder. Je gebruikt altijd 2,5mm maar normaal gesproken maar 3 aders soms (buiten bv) kan het ook handig zijn om er 1 of 2 schakeldraden bij te hebben zitten zodat je niet aparte draden naar lampen oid hoeft te trekken. Let wel op, bij verwerken onder de grond dien je XMVK-as (aardscherm) te gebruiken!

Merken mogen hier niet geadviseerd worden... kijk zelf eens rond naar wat je mooi, betaalbaar en goed vind. Zelf kies ik niet voor een vaag chinees merk ofzo.

Een kookgroep (is tot bijna 7,4kw) kan er later altijd wel bij... een fornuisgroep gaat een stapje verder (11kw) en in dat geval heb je een echte 3-fasen aardlekschakelaar nodig. In het andere geval zou je nl. 3x een 1-fase aardlekschakelaar kunnen gebruiken.

Een beltrafo is niet nodig, maar misschien wel netjes om gelijk mee te vervangen.

De indeling is natuurlijk vrij in de kast.

Je hebt minimaal 2 aardlekschakelaars nodig, 3 opties:
1x hoofdschakelaar, 3x1 fase aardlek en max 12 groepen
1x hoofdschakelaar, 2x3 fase aarldek en max 8 groepen
1x hoofdschakelaar, 3x3 fase aardlek en max 12 groepen

Daar bovenop zou dus nog een aardlekautomaat kunnen komen... das dus een groep en aarldek in 1.
 

Abueno

  • #3
Met 'zomerwoning' wordt bedoeld een vakantiehuisje dat wordt verhuurd achter onze eigen woning, zeg maar een soort vrijstaande garage.
Dan zou het dus verstandig zijn om voor de zomerwoning, schuur en tuin een aardlekautomaat te nemen?

Oké, dus 3x2,5mm XMVK is voldoende om als kabel te trekken. Deze kabels dienen over de muur te lopen.
Is het een probleem als deze kabels b.v. met een tie-wrap bij elkaar worden gehouden, of moeten deze gescheiden worden en via een elektra buis te lopen?
Ik moet namelijk waarschijnlijk 4 of 5 van deze kabels trekken en deze lopen allemaal dezelfde route via de hal naar de keuken en verder.

Ik heb wel begrepen dat de plaats van de bestaande eindgroepen niet opnieuw is in te delen. Is dat juist?
Dus op het moment zitten de woonkamer en de 3 slaapkamers op 1 groep. Is het dan niet mogelijk om de woonkamer een aparte groep te geven en ook de 3 slaapkamers een aparte groep, zonder een nieuwe kabel te hoeven trekken?

Ik heb nu een voorstel ontvangen voor een groepenkast die geschikt is voor 1 en 3-fasen met 9 eindgroepen. Daarbij loopt er bij een 3-fasen installatie 1-fase per aardlekschakelaar.
Is zo'n type groepenkast in onze situatie de juiste om voor te kiezen, gezien dat wij hoogstwaarschijnlijk een 3 fasen aansluiting hebben?

Indien we zouden kiezen voor een groepenkast met 12 eindgroepen en we zouden nu 8 of 9 eindgroepen laten aansluiten, is dit handig als we in de toekomst het aantal groepen zouden willen uitbreiden en heeft dit voor de rest geen nadelen behalve dan de hogere aanschafprijs van de groepenkast?

Het voorstel ziet er verder als volgt uit:
- 1 + 3 fasen groepenkast met 9 eindgroepen
- modulaire verdeelkast met 2 rijen
- hoofdschakelaar 4-polig
- 3x aardlekschakelaars 40A/30mA 2-polig
- 9x installatieautomaten B16 2-polig (eindgroepen)

Ik neem aan dat in dit voorstel geen aardlekautomaten zijn opgenomen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Lijkt mij een prima kast alleen niet zo eenvoudig uit te breiden voor koken op 3 fase. Hiervoor is tenminste één 4 polige aardlekschakelaar nodig. Het splitsen van bestaande groepen zal niet makkelijk zijn, zonder de bedrading aan te passen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Driefasen-kookgroep wordt inderdaad lastig met de voorgestelde configuratie van de groepenkast. 4-polige aardlekschakelaars zijn volgens mij niet veel duurder dan 2-polige. Als je nu al weet dat je een aparte oven en kookplaat krijgt, dan heb je aan een 2x230 V kookgroep en een 1x230 V groep voor de oven genoeg en geen driefasen-kookgroep nodig.

Een vaste installatie met tie-wraps is niet netjes. Je hebt van die zadels die je aan elkaar kunt klikken en waarmee je de vijf buizen voor je kabels mooi parallel op de muur kunt zetten. Of je gebruikt een kabelgoot die groot genoeg is voor vijf leidingen.

Woonkamer en slaapkamer op aparte groepen leggen, zal niet zonder meer gaan, tenzij er nu al twee aparte leidingen bij elkaar komen in de meterkast. Anders moet je een nieuwe buis leggen naar of je woonkamer of een van de slaapkamers.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu