Advies over aanpassing groepenkast.

TimR

  • #1
Dag allen,

Ik heb een praktische vraag over het aanpassen van onze groepenkast.
We hebben een Eaton Medusa 440 x 550 kast. (met ruimte voor een 220 x 550 uitbreiding)
  • Ik wil graag in een paar groepen een kWh meter plaatsen.
    • Ik heb 12 (4 per fase) installatieautomaten met een module breedte van 1.
    • Nu zijn de kWh meters 4 modules breed. Deze passen dus niet op de originele positie.
    • De draden die uitgaan zijn niet dermate lang dat ik de lege rij er onder kan benutten.
      • Oplossing 1. Kan ik de meters vóór de automaten zetten? (i.p.v. er achter) Dan kunnen de uitgaande draden blijven zitten.
      • Oplossing 2. Zijn er manieren om de draden te lassen boven in de kast? Bij voorkeur los van de din rail. Heel misschien kan ik ruimte creëren om het wél op de din rail te zetten.
  • Bij de her indeling moet ik wat interne draden vervangen.
    • Deze zijn flexibel en aftakkingen zijn met eindhulzen gedaan. Nu heb ik nog massief 6mm2 liggen.
    • Ik zal niet beginnen met twee aders onder één klem (heb niet de handleiding van de fabrikant gechecked)
    • Wat is hier een schone en geaccepteerde alternatief voor? Klemmen op de din rail? Of aftakblokjes?
Mijn dank is groot!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Heb je toevallig een plaatje bij het praatje (oftewel een foto van de kast)?

Ik heb nog nooit een 1-fase DIN-rail meter van 4 modules (72mm) breed gezien, wat voor een bijzondere meter is dat en waarom kun je geen compacter alternatief gebruiken?

Op zich zou je de meters voor de eindgroepen kunnen plaatsen, mits dit mag van de installatiehandleiding van de meter (ze geven doorgaans een maximale voorbeveiliging aan).

Doorverbinden van draden moet op een vast gemonteerde klem, veel meer goede opties dan monteren op DIN-rail heb je niet.

Ik zou gewoon weer soepele draad met adereindhulzen gebruiken. Maar afhankelijk van de indeling van de kast kunnen verdeelblokken of kamrails een en ander wel een stuk netter maken.
 

TimR

  • #3
Hey @XanderH Nummer 1 correctie is inderdaad de module breedte. Ik meende ergens te lezen dat dit 2 modules was. 9mm = 1. Maar inderdaad 18mm is 1. Dus ik pas even mijn post aan voor verwarring van anderen.

20230905_191115.jpg


20230905_191151.jpg

Hier zien we de huidige indeling. Ik heb net rechts een hoofdmeter geplaatst en links 2 voor de warmtepomp. Ik vind het nog even niet mooi ingedeeld, maar zo kon ik even verder zonder nieuwe kabel aftakkingen. En ik wil vlot inzage op het verbruik van dr pomp.
 

TimR

  • #4
oh, ik kan in dit forum mijn originele bericht niet corrigeren.

Ik was hier een hele reactie aan het typen met welke indelingen ik zou kunnen komen. Maar ik denk dat ik even wacht op de 1F kWh meters wanneer ze binnen zijn. En dat ik dan de bovenste rij schakelaars even los haal om te zien hoeveel speling er daadwerkelijk op zit. (ik verwacht niet veel op het oog). Maar ik lees de handleidingen van de apparaten eens door en maak een praktische plan qua plaatsing. Misschien kan ik even niet voor een esthetisch balans gaan, maar soms moet het ook praktisch (en veilig) zijn.

Ik zal me even verdiepen in verdeelblokken etc. En wellicht dat een krimptang makkelijk uitkan tegenover een hele lading aan aftakklemmen die ik anders moet kopen.

Misschien sla ik wat door en zal ik er later ook zo op terug kijken. Ik kan de meters voor een zeer lage prijs inslaan en de domotica nerd vind het wel machtig om alle groepen met modbus uit te lezen :)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Koop een goeie 2e hands merk krimptang / adereindhulstang en verkoop die na de klus weer.
Hoewel die waarschijnlijk in de gereedschapskist achter blijft omdat ie best handig is. :klusjesman:
 

TimR

  • #6
@Jackd Ik schat dat ik hem dan in de collectie wil houden. Voor mijn beeldvorming. Want met deze tangen ben ik nieuw. Als ik werk met flexibel 6mm2 dan kom ik 1x6 en 2x6 tegen. Gaat dit doorgaans met de zelfde tang? Want ik zie tangen die (onder ander) 6mm2 doen en andere tangen die de 2x series doen. Dus als ik dit zo zie heb ik 2 tangen nodig, correct?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Met een tang met vaste maten heb je inderdaad 2 tangen nodig dan. Maar er zijn ook zelfinstellende tangen die alles tussen een bepaalde minimum en maximummaat kunnen krimpen. Een tang die tot 1x10mm² aankan kan doorgaans ook 2x6mm².

Het wordt inderdaad wel een klusje om die meters in te bouwen... Ik denk dat ik zou proberen om op de plaats waar nu de automaten zitten de meters te plaatsen en dan op dezelfde rij voor de groepen die je niet wilt meten rijgklemmen. Maar of dat past ligt er natuurlijk aan hoeveel groepen je wilt meten.

Nog even voor de beeldvorming, hoeveel groepen wil je meten en waar kun je die 22xm brede uitbreiding kwijt? Links of rechts?

Je hebt zeker geen ruimte aan de bovenkant van de kast om nog uit te breiden? Dat zou wel gunstig zijn met de draadlengte. :wink:
 

TimR

  • #8
Ok, ik denk dat dit de aanpak wordt. Ik kan nog boven het plafond, dus ik kan de in/uitvoer verschuiven.
Dus als ik er een kast rechts van zet kan ik alles bovenaan zonder rijgklemmen plaatsen.

Dit is mijn schets:
Screenshot 2023-09-09 at 09.35.52.png


Groep 14 is een 20A uitvoer naar een meterkast in de garage. Meting van die groepen gebeurd in die kast. G16 is warmte pomp binnen en die meet in een klein kastje bij de binnenunit. Links onder hou ik toekomst ruimte voor een meter voor de zonnepanelen. De schakelaar zit er al los in.

De (nieuwe) kast rechts overlapt een huidige lasdoos. Door op die plaats rijgklemmen te plaatsen wordt dit een onder uitvoer en kan ik als bonus de splitsing in leidingen in de toekomst nog opsplitsen naar eigen groepen. (mocht ik die noodzaak ineens zien :) )

Ik heb de meters schandalig goedkoop op de kop weten te tikken. Vandaar dat ik wat los ga in metingen :) En dan kan ik die in Home Assistant mooi uitlezen.

Ik had graag drie 3F meters ook boven willen plaatsen. Echter kan ik G14 absoluut niet verlengen, en deze heeft hier ook geen meter nodig. Was wel mooier voor het oog :)

Verder heb ik nu de kasten, materiaal en variabele tang in bestelling. Met de tang als uitzondering bij Amazon omdat die daar maar 20,- is. Recenties zijn goed en, ach, als ik deze kast er maar mee kan doen.

Dank allen, ik zal proberen een paar foto's te plaatsen wanneer ik het gehaal af heb.
 

TimR

  • #9
Zo, ik had nog een resultaat beloofd.
20230923_164458.png
20230923_161102.png


Er moet nog een bodemplaat besteld worden, ik wist niet dat die niet wordt geleverd. De lasdoos rechts komt nog te vervallen en wordt op de rijgklemmen gezet. En de kambruggen zijn niet geleverd, dus dat wordt nog opgelost.

De 2 x 4 polen doorverbind rail paste niet in de kast, 3mm te breed. Dus dat moest ik met draad oplossen.

Bedankt allen voor jullie inzichten en tips!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
TimR schreef:
Groep 14 is een 20A uitvoer naar een meterkast in de garage.
Dan zou je in de garage alleen maar 6A eindgroepen kunnen gebruiken ivm selectiviteit. Onderverdelers zijn niet werkbaar bij een 3x25A aansluiting.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu