Advies multimeter.

Fmrama

  • #1
Hallo,

Voor huishoudelijk gebruik wil ik een multimeter aanschaffen. Nu zijn er multimeters voor 25 euro tot ver over de honderden euro’s.
Is zo’n multimeter van zeg 25 tot 50 euro voldoende voor huis, tuin en keuken gebruik. Of is goedkoop-duurkoop?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Nee hoor, die voldoen doorgaans prima. Je kunt er prima spanning, stroom en weerstand mee meten. Vooral dat laatste is handig omdat je dan een circuit kunt testen (doorpiepen).
 

Fmrama

  • #3
Dat is een snelle reactie!
Dank.
Nu even een keuze maken.
 

dennistd

  • #4
Ik heb er zelf eentje van een paar euro, gehaald bij die winkel met dat wit-blauwe logo waar ze duizenden artikelen verkopen die niets met elkaar te maken hebben maar vooral heel erg goedkoop zijn. Werkt prima voor huis-tuin-en-keuken-klusjes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ze in alleen bij een simpele meetfout levensgevaarlijk, ze exploderen dan!

Daar hebben de duurdere uitvoeringen geen last van, en je zal echt niet de eerste zijn die spanning meet in Ampère of ohm bereik.

Vaak hebben ze ook niet de juiste bescherming bij meten aan netspanning!

Day ze tot 600v kunnen meten wil niet zeggen dat dat netspanning kan hebben!

Helemaal in handen van een leek zou ik toch eerder een ' Duspol' aanraden of een Fluke T5/T6 die zijn foolproof.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Hier een uitleg van de belangrijkste Categorieën.
  • CAT I instrumenten: voor metingen aan apparaten die op batterijen werken of een ingebouwde transformator voor galvanische isolatie hebben, bijvoorbeeld zaklampen, transistorradio's, stereo's of conventionele 12/24V-elektronica in auto's.
  • CAT II instrumenten: voor metingen aan apparaten die via een wandcontactdoos op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten of elektrisch gereedschap.
  • CAT III instrumenten: voor metingen aan alles dat direct is aangesloten op het verdeelnet van een gebouw, zoals vast aangesloten apparatuur, automaten en wandcontactdozen.
  • CAT IV instrumenten: voor metingen aan laagspanningsinstallaties tot aan de meterkast en buitenapparatuur, bijvoorbeeld hoofdzekeringen, fotovoltaïsche systemen en elektrisch aangedreven motorvoertuigen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Al het gereedschap is gevaarlijk als je niet weet hoe je het moet gebruiken. Om nou alle hobbyisten die 2x per jaar spanning willen meten om een lampje op te hangen meteen naar een Fluke of Duspol te sturen , vind ik wat overdreven.

Je ziet ziet hier vaak klussers die nog met het beruchte schroevendraaiertje spanning pogen te meten....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Juist omdat ze ze zo weinig gebruiken is een vergissing zo gemaakt.
Om die nu naar een goedkoop en potentieel gevaarlijke meter te sturen vind ik nog veel fouter.
 

Georgedb

  • #9
Alle waarde naar zijn geld, als het gaat om precisie en veiligheid. Daarnaast: wat wil je meten? Alleen spanning en stroom, of ook weerstand, capaciteit, en zelfs temperatuur en geluidsdruk, los van testmogelijkheden voor transistoren. De bouwmarkt heeft metertjes met dunne draadje voor een tientje of minder, die zou ik niet direct aanraden, maar als je budget die EUR 25,= is kan je daar zeker een betrouwbare en veilige meter voor kopen, met wat robuustere snoeren. Ga dan niet voor de meter met allerhande andere meetbereiken die je naar verwachting nooit gaat gebruiken.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Hangt geheel af van wat je ermee wilt doen. "Huishoudelijk gebruik" is nogal een vage omschrijving. Voor werkzaamheden in elektrische installaties zou ik een tweepolige spanningstester aanbevelen. Die zijn voor deze toepassing handiger in gebruik, veiliger dan een goedkope mulitimeter en ze hebben een ingebouwde last, zodat je niet om de tuin geleid wordt door fantoomspanningen.
Wil je ook elektrische apparaten repareren of me elektronicaprojecten aan de slag, dan is een multimeter juist handiger. Wil je met je multimeter ook in elektrische installaties werken, let dan op categorie IV (zie boven)
 

Fmrama

  • #11
Het gaat mij om kleine dingen, waarvoor ik nu dat beruchte schroevendraaiertje met lampje gebruik. En de aanleiding is 1. Een design lamp die al jaren in de keuken hangt heb ik van wege schoonmaak er even afgehaald. Nadat ik hem weer terug gehangen heb even een check met de spanningsschroevendraaiertje. Als de schakelaar aan staat en er geen led bolletje inzit staat er ’lichte’ spanning op het frame van de lamp. Zit er een led bolletje in is de spanning weg, De hoogte van die spanning zou ik wel willen weten.
En reden 2. een artikel over injuiste aarde aansluiting in stopcontacten. En hoe dit te testen. Deze test wil ik hier eigenlijk ook een keer doen bij alle geaarde contacten.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Dan ben je het beste af met een tweepolige spanningstester met display.
1635327919914.png

Dit is maar een voorbeeld. Ik wil niet dit specifieke merk aanbevelen. Ze kosten tussen de 40 en 150 Euro.
Voor het opsporen van aardfouten in je lamp heb je eventueel speciaal gereedschap nodig, zoals een isolatieweerstandsmeter of een lekstroomtang. Die dingen zijn over het algemeen te duur voor hobbygebruik.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Fmrama

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Een met Tom! :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu