Advies beoordeling energie inspectie voor woning energielabel

Wimbouwt

  • #1
Wij huren een huis van een woningbouwcorporatie. Vorig jaar hebben ze een aantal aanpassingen gegaan met betrekking tot isolatie (nieuwe dubbelglas ramen, tussenmuur van keuken en bij keuken is geisoleerd) en wooncomfort verbetering.

Nu komt er morgen iemand langs van een energie inspectie bedrijf om onze woning te labelen. Aangezien ik geen achtergrond heb om de bouwkundige staat van een woning te beoordelen, moet ik het ingehuurde bedrijf vertrouwen op haar expertise. Een positief uit vallende keuring kan namelijk veel invloed hebben op de huur die wij moeten betalen: Een eerdere brief ( na de woning verbeteringen) van de woningbouwcorporatie suggereerde dat ze huur van de woningen de komende jaren flink willen verhogen (met honderden euro's). De argument daarvoor waren nogal matig en aangezien de werkzaamheden aan de woning erg slordig en niet volledig waren ben ik erg kritisch geworden. Begrijp goed dat wij erg blij zijn met de verbeteringen maar het vermoeden is dat de woningbouwcorporatie de keurig wil gebruiken als legitiem middel om de huur de verhogen: het lijkt het een beetje of ze hun eigen vlees aan het keuren zijn.

Gister heb ik gesproken met een van de inspecteurs die morgen langs komt. En tijdens het gesprek bleek dat de deze persoon, dit doet als bijbaan naast zijn studie en geen bouwkundige achtergrond heeft of iets dergelijks. Nu kan het zo zijn dat ze hem een goede cursus hebben gegeven waardoor hij een goed een onafhankelijk rapport kan afgeven, maar na wat doorvragen rees bij mij het vermoeden dat zijn kennis niet verder rijkt dat de parameters die ze gebruiken om het rapport op te stellen. Zo wist hij niet wat een koudebrug was en had hij nog nooit van pir-platen gehoord.

Zoals ik al aangaf heb ik zelf ook geen achtergrond om dit goede te beoordelen, maar heb ik wel een aantal vraagtekens bij aantal plekken (zie foto's hier onder) in onze woning waarvan ik denk dat die eventueel invloed kunnen hebben op warmteverlies. Daarom wil ik deze als een vorm van "controlemiddel" gebruiken om morgen een inzicht te krijgen van de kwaliteit van het rapport: mist hij deze plekken dan bestaat de kans dat hij ook plekken mist waar van wij ook geen vermoeden hebben. En kan ik eventueel dit als argument aanvoeren om een second opinion aan te vragen.

Daarnaast vroeg ik me af of iemand tips of advies heeft om de uitvoer van de inspectie kritisch te beoordelen?

Dit zijn twee van meerdere plekken in ons huis waar ik mijn bedenkingen bij heb:
20240417_185643.jpg

(rechter kant van de geisoleerde muur links de niet geisoleerde opdekdeur te zien naar onze keuken)

20240417_185726.jpg

(close-up van kier tussen rechts steensmuur en links de geisoleerde muur)

20240417_185710.jpg

(Plafond met een kier van 1 cm.)

Dit is de ene helft (links en recht van de deur) tussen onze bijkeuken en keuken, deze is vorig jaar geisoleerd. Alleen loopt er een kier van enkele mm tot cm om de dekplaten heen die niet is afgewerkt. Mijn vraag is of deze afgewerkt hoort te worden om warmt verlies te voorkomen of heeft dit geen significant effect. (de bijkeuken is steensmuur en heeft een ongeisoleerde vloer. de deur tussen de keuken en bijkeuken is niet geisoleerd en bestaat uit een ongeisoleerde opdekdeur met tochtstrips)

20240417_185856.jpg


De muur (90 bij 70 cm) achter deze radiator bestaat uit een sandwich van 12mm multiplex platen (binnen en buitenkant) met daar tussenin 40 jaar oude verfrommelde glaswol van 3 cm. Hoe significant is het warmte verlies als de isolatie slecht?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je komt hier niet voor het eerst, dus zou je toch moeten weten welke vragen wel en welke niet beantwoord worden.


Jouw vraag is geen klusvraag, maar je vraagt een contra-expertise. Wellicht kun je daar beter zelf een energie-label inspecteur voor inhuren. Hier gaat een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu