Aardleiding groepenkast invoeren

Joop

  • #1
Hallo, onlangs een nieuwe meterkast aangeschaft maar hier zit nergens een doorvoer in voor de aardleiding. Mag ik hier zomaar ergens een gaatje in boren?
 

Ronald42

  • #2
Ja hoor maar hou het zo klein mogelijk. Zodra je er een vinger in kan steken mag het niet meer. :lol:
Er zitten bij de meeste merken wel ergens uitbreekpoortjes. Terwijl bij anderen (o.a. ABB HAF) de aardrail buiten de kast zit.

Suc6
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik mag aannemen dat Joop het niet over een meterkast heeft maar over een groepenkast?

Een meterkast kun je zelf niet in komen!
 

Joop

  • #4
Uiteraard bedoel ik de groepenkast, en in de oude groepenkast (met 3 smeltzekeringen) zat in de zijkant een gaatje voor de aarddraad (afkomstig van de aardpen) en dit gaatje zit niet in de nieuwe.

Het is een meterkast van Odink & Koenderink (valt onder GE Power Controls), gekocht bij de Makro, type onbekend. En er is geen uitbreekpoortje aanwezig.
 

Marnix

  • #5
Ben zeker geen pro maar je zal de aardedraden naar je leidingwerk toch ook op een soort van aardrail moeten klemmen / schroeven?

Kun je niet proberen te zien tot waar deze rail loopt zodat je de vertinde draad vanaf de aardpen hier uiteindelijk op aan kunt sluiten?

Anders "gewoon" de vertinde draad maar op één van de reguliere bevestigingsplaatsen vast zetten alhoewel ik betwijfel of dát dé manier is....
 

Joop

  • #6
Uiteraard zit er in de groepenkast een rail. Het is de bedoeling om de aarddraad, die afkomstig is van de aardpen, op die rail te bevestigen. Maar dat gaat een beetje moeilijk als er geen gaatje voor de aardraad in de groepenkast aanwezig is.

Heb al gebeld met de leverancier maar die wil me niet helpen, "bel maar een installateur" wordt er geroepen......
 

Keesnijssen

  • #7
Hier mijn reactie: je zet gewoon een aardblok in de meterkast 60cm hoog
dan daar de 25* op en dan met 6* naar de groepen kast in.
groetjes kees
 

Keesnijssen

  • #8
Hierbij de reactie: hoofdkast waar de hoofdzekeringen in zitten moet je
van afblijven, dat is alleen voor nuts bedrijven.

Het gaat alleen maar om jouw groepenkast als verbruiker, daar moet je gewoon dat 6* aan de rail in de groepen kast vast maken. Er zijn ook groepenkasten van HAF daar zit een aardaansluiting buiten de kast en dat is een rail en binnen in de kast onder de groepenschakelaars daar komen de afgaande aardverbindingen op Gewoon onder de schroeven vast zetten.

Groetjes Kees, als je het niet weet gewoon even vragen!
 

Ronald42

  • #9
Wat een gezever over een gaatje. Die man heeft z'n oude kast weggehaald en hangt een nieuwe op. Hee m'n aarddraad kan er niet in. Vraagt hier of ie er een gaatje in mag boren en tuurlijk mag dat. Daar voert hij dan weer z'n blank 6mm2 door en klaar.
 

Joop

  • #10
Dank je wel Ronald, dat is het enige wat ik weten wil en wat begrijpelijke taal is. Een "kenner" had mij ooit verteld dat je geen gaatje in de groepenkast mag boren, vandaar mijn vraag.
 

Gerrit

  • #11
Een gaatje in de meterkast boren wordt natuurlijk wel gedaan, maar als je vraagt of het mag: Nee! Bij verandering van de kast voldoet hij n.l. niet meer aan de keuring.

Als je het heel goed wilt doen dan gebruik je een buisinvoer, brengt een stukje buis aan en brengt zo de aarde naar binnen. Staat nog netjes ook.

Over de diameter van het aarddraad: Sinds enkele jaren hoeft in woningen de diameter van het aarddraad niet groter te zijn dan 16 mm2 voor leidingen die in de grond zitten (b.v. aan de elektrode) en de rest mag 4 mm2 zijn.

Over de verwarring van de namen: De meterkast is de kast waar de verdeling in zit, de kast waar de voedingskabel op binnenkomt heet de aansluitkast en de platte kast waar de meter op zit heet het meterbord. voor de rest spreken we over groepenkast (in woningen) schakelkasten, veilighedenkasten enz.

Vr. gr. Gerrit
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Die verwarring van die namen zal wel blijven, vrijwel iedereen die hier een vraag stelt over verandering of uitbreiding van zijn groepenkast heeft het over een meterkast...

Eigenlijk moeten we er maar gewoon van uitgaan, dat als iemand zegt: "ik wil mijn meterkast uitbreiden" dat hij dan niet het "meterbord" bedoelt, maar de groepenkast.

In elk geval duidelijke informatie over wat nou hoe heet!

Groetjes,

Kees
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu