Aarding zonnepanelen AREI -100m

Jorrit.m

  • #1
Wie kan me adviseren

Wil zonnepanelen leggen op schuur. (3fasen, ~9kW ). Staat ongeveer 100m van meterkast. Omvormer in schuur. 5G16 kabel van meterkast ( groep voor PV) naar schuur (forse kabel om verlies te beperken : ligt er al)

hoe nu zonnepanelen te aarden volgens AREI

aarding PV aansluiten op 5G16 kabel naar meterkast (dus samen met aarding omvormer) moet toch op een of andere manier kunnen ? Aparte aard kabel lijkt ridicuul, maar wat mag volgens AREI ?

moet ik nu een 16mm2 kabel naar dak leggen voor de PV frame isolatie ( AREI zegt minimaal dezelfde diameter -of anders op te lossen?)
 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
AREI lijkt mij een Belgische organisatie, hier in Nederland kunnen de eisen weer heel anders zijn.
 

Jorrit.m

  • #3
@Ronny : klopt helemaal. Ik woon ook in BE , en hoop dan ook op expert met BE kennis :)
 

Blauwbloes

  • #4
16mm2 is wel overkill, ook voor 100m

9kW is 13A per fase. Voor 16mm2 is dat een verlies van 17W per fase. Bij 6mm2 ongeveer 34W. Je had ook10mm2 kunnen nemen wat al een dikke klepper is.

Frame aarden via de 5G16 is OK op voorwaarde dat de aarding niet via een klem op de omvormer loopt. Equipotentaalverbinding moet immers blijven bestaan wanneer de omvormer om een of andere reden weggenomen wordt. Dus rechtstreeks aan het frame en via een aftakking naar de omvormer, niet omgekeerd.

Je kan ook dat frame aarden via een afzonderlijke equipotentaalverbinding.
- min 4mm2 zonder bescherming
- min 2,5mm2 in buis of flex
 
  • Like
Waarderingen: Jorrit.m

Jorrit.m

  • #5
Bedankt voor duidelijke verklaring waaromn AREI dat zo voorschrijft , nu duidelijk hoe het kan.

neem aan dat kabel van meterkast naar een aftakdoos in garage kan en van daaruit een aarddraad 16mm2 naar dak OK is - dan dus wel een onderbreking van de aard kabel door een (rijg-) klem oid.

Maar mischien dan 2,5mmdoor buis steken terug naar meterkast dan toch ook optie.

Kabel is zo dik omdat het 2e hands koopje was en ik er straks ook een 22kW auto lader op wil zetten in de garage. Dan zitten in de meterkast de PV en en lader op 1 groep (32A automaat) . Kan die in de garage eventueel beiden nog een aparte automaat geven (16A voor de PV, 32A voor lader). Dat zou volgens mij zo moeten kunnen , toch ?
Zeer bedankt !
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Weet niet wat het AREI er van vindt, maar in Nederland moeten zonnepanelen op een aparte eindgroep dus daar zou je dan inderdaad een PV verdeler tussen moeten plaatsen. In Nederland moet er dan sowieso ook nog een 30mA aardlekschakelaar in voor de laadpaal.

In zo'n verdeelkastje heb je wel meteen een mooie aardrail waar je ook de vereffeningsdraad af kunt takken.
 

Blauwbloes

  • #7
Jorrit.m schreef:
Dan zitten in de meterkast de PV en en lader op 1 groep (32A automaat) . Kan die in de garage eventueel beiden nog een aparte automaat geven (16A voor de PV, 32A voor lader). Dat zou volgens mij zo moeten kunnen , toch ?
- Die laadpaal moet achter een type B aardlekschakelaar. In jouw geval zit er dus niets anders op dan de hoofdaardlekschakelaar te vervangen, tenzij je nog een 2e kabel trekt enkel voor de laadpaal en een 2e hoofdaardlekschakelaar type B plaatst. De zegel zal je moeten verwijderen en in principe laten herkeuren wat sowieso moet bij installatie PV

- Je spreekt over 32A. Dat betekent dat je nu een installatie hebt die 32A uit het net + 13A PV omvormer = 45A kan leveren. Alle kamgeleiders en bruggen waar die stroom kan vloeien moeten dus 10mm2 zijn, is meestal maar 6mm2 in de zekeringenkast. Andere optie is remautomaat plaatsen om totale stroom te beperken.

- PV omvormer en laadpaal op een automaat is not done. Je moet die kunnen isoleren igv probleem.

- Die 16mm2 kabel die je reeds hebt liggen is dus bij wijze wan spreken de extensie van de kamgeleider. Precies omdat die zo dik is mag dat en hoef je die niet meer af te zekeren bij vertrek,
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu