Aantal zekeringen

sybrenheikens

  • #1
Beste Leden,

Hoeveel 16 A zekeringen mogen er achter een hoofschakelaar van 90 A? Wat is de wiskunde hierachter. In Frankrijk hebben ze geen aardlekschakelaar met 4 groepen erachter maar alles achter de hoofdschakelaar.

Alvast bedankt!

Sybren

IMG_20230523_140311.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Informeer eens om je heen, wat de regels daarvoor in Frankrijk zijn. Of probeer het op te zoeken op het Internet.
Want je kunt natuurlijk niet de NL regels toepassen op (een deel van) een FR situatie, daar waar een aardlekschakelaar blijkbaar helemaal niet verplicht is.

Voor eigen veiligheid (en die van de familie) zou ik zelf geen genoegen nemen met een dergelijke opstelling en ervoor zorgen dat er inderdaad overal aardlekschakelaars tussen komen te zitten. Wanneer je dan de NL norm van 4 groepen per aardlekschakelaar aanhoudt, zit je in elk geval safe. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen, dat 'veiliger' verboden zal zijn. Ruimte daarvoor heb je in elk geval zat in die installatiekast.

Die aardlekschakelaars zijn hier niet verplicht gesteld omdat iemand dat leuk vond, maar omdat er veel ongelukken gebeur(d)en ten gevolge van aanraken van onder stroom staande apparaten. En wat allemaal nog meer tot dodelijke schokken kan leiden, bijv hele badkamervloeren die onder spanning kunnen komen te staan.

Maar nogmaals: probeer zelf meer te weten te komen over de Franse normering.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Jouw aardlekschakelaar is een 500mA exemplaar, in tegenstelling tot de in Nederland gangbare 30mA. 500mA is nutteloos als persoonsbeveiliging, als je een onder spanning staand deel aanraakt ben je dood voordat deze uitschakelt, als het überhaupt al uitschakelt.

Ik ben niet bekend met Franse normen, maar ik stel me zo voor dat tenminste de jongere Franse normen ook gewoon één of meerdere 30mA aardlekschakelaars voorschrijven achter deze 500mA schakelaar. Toch op zijn minst voor groepen in natte ruimtes zoals de badkamer.

De 60A die op de aardlekschakelaar staat vermeld is de maximale stroom die het component aan kan, dit is niet noodzakelijk gelijk aan de capaciteit van jouw aansluiting. Voor de aardlekschakelaar zit waarschijnlijk nog gewoon een zekering (smeltpatroon). Ik verwacht niet dat deze 60A is, aangezien 60A smeltpatronen bij mijn weten niet bestaan (het is 50A of 63A). Aan de andere kant heb ik voor vandaag gisteren ook nog nooit een 60A aardlekschakelaar gezien dus wie weet...

Hoeveel groepen je daar achter aan kunt sluiten licht aan de te verwachten gelijktijdigheid. Stel dat je de groepen gelijktijdig 100% verwacht te belasten, dan kun je maar 3x 16A groepen kwijt op 60A. Er zijn ongetwijfeld Franse normen voor om de gelijktijdigheid te bepalen, maar die ken ik niet.

Kun je niet beter op zoek naar een Frans equivalent van klusidee? :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
XanderH schreef:
Jouw aardlekschakelaar is een 500mA exemplaar...
Scherpe ogen heb je, dat je dat vanaf zo'n wazig plaatje kon zien. :prima:
Was mij niet opgevallen...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Veel verder dan het typenummer kwam ik ook niet, maar met het typenummer en Google wordt het een stuk duidelijker. :wink:

IMG-20230523-WA0000_copy_335x684.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Hm. Het opschrift "1 phase protégée" doet trouwens wel vermoeden dat het behalve aardlekschakelaar toch ook een beveiliging tegen overbelasting en kortsluiting is (maar moet een kortsluitbeveiliging geen karakteristiek hebben? :roll:). Of ligt dat aan mij?

Wellicht is er dus geen aparte hoofdzekering meer. Geen idee wat dan de functie van dat verzegelde kastje boven de meter is.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik heb de betreffende delen even uit de foto uitgelicht en vergroot.
Niet dat we daar nu heel veel mee opschieten, want wazig is en blijft wazig.

Dat groene kastje lijkt me een energiemeter:
meter.jpg

De verzegeling ervan zal net buiten beeld vallen, denk ik.

De beveiliging ernaast had jij het over:
beveiliging.jpg

Daar zit inderdaad een verzegeling op, zal wel tegen aftappen bedoeld zijn.

Het kastje erboven:
kastje.jpg

Ook die is verzegeld.

Ziet er trouwens wel echt uit als een installatie 'met de franse slag'. :mrgreen:

Ik hoop dat er normaal gesproken een afdekkap over dat linker deel zit...
 

sybrenheikens

  • #8
Sorry hierbij scherpe fotos. Veel stof tot nadenken!

IMG_20230523_170223.jpg IMG_20230523_170219.jpg IMG_20230523_170214.jpg IMG_20230523_170211.jpg
 

sybrenheikens

  • #9
Klopt er zit een kast overheen maar die is even tijdelijk eraf. Ja franse slag klopt wel, overal allemaal kabels bij elkaar in kroonstenen geduwd ook. Kort geleden heeft een monteur van het energie bedrijf er een nieuwe meter opgezet maar dus zonder zekering.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Die 'Baco' is een 60A/500mA aardlekautomaat, die vanuit de netbeheerder jouw hoofdbeveiliging vormt. Daarna zijn 30mA aardlekschakelaars ook in Frankrijk verplicht bij nieuwbouw en renovatie.
Volgens mij geldt er verder idd geen maximum van het aantal groepen per aardlekschakelaar.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Zie hier wat nuttig leesvoer:

 

sybrenheikens

  • #12
Dank voor de reacties! Nog even goed inlezen maar dan gaan wij zelf 30mA aardlekschakelaars op elke 4 groepen toevoegen.
 

sybrenheikens

  • #13
Nog een vraag dan, na een Hoofd(aardlek)schakelaar van 60 A moet er dan een aardlekschakelaar van 40 of 63 A komen? Dit is mij nog onduidelijk.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
De aardlekschakelaar moet geschikt zijn voor de stroom die er doorheen kan lopen. Als je méér dan 2x 16A eindgroepen achter de aardlekschakelaar plaatst voldoet een 40A exemplaar niet en moet je dus 63A toepassen.
 

sybrenheikens

  • #15
Oke dus met 4x16A erachter wat in Nederland de norm is dus 63 A. Dan is 64 toch ook meer dan 63?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Het ligt eraan wat de hoofdzekering is en of er eventueel nog zonnepanelen zijn. De specificatie van de aardlekschakelaar mag niet kleiner zijn dan de som van die 2 voedingen.
 

sybrenheikens

  • #17
De hoofdzekering is 60 A dus dan 63 A ALS zou ik zeggen
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Precies, 63A is dan goed.

In Nederland is de hoofdzekering meestal maar 25A, 35A of 40A, dan kun je dus 40A aardlekschakelaars toepassen ook al zitten er 4 groepen achter. Tenzij je rekening moet houden met andere voedingsbronnen zoals zonnepanelen.
 

sybrenheikens

  • #19
Is er overigens iets op tegen om verschillende merken te combineren? Bijvoorbeeld ALS en groep van verschillende merken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
Technisch gezien niet.

Geen idee hoe Franse normen er over denken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu