Aantal spotjes veranderen

Mieko

  • #1
Wie kan me helpen?

Ik wil graag een standaard lampensetje met 5 halogeenspots verkleinen naar 3 of zelfs 2 spotjes.

Kan ik het aantal spots zonder probleem verminderen of loopt er dan te veel stroom doorheen? Kan ik er dan een extra weerstandje tussen zetten?

Peter
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt het niet vermeld, maar ik neem aan dat je een 12 Volt set bedoelt. Je hebt niet genoemd of het een elektronisch transformator betreft of een gewoon (met ijzerkern).

Je hebt ook het vermogen niet genoemd:
5 x 20 Watt of bijv. 5 x 50 Watt? Maakt nogal verschil...

Indien je van een transformator (trafo), dat gemaakt is voor 5 lampen hoger vermogen (meer lampen) een aantal lampen weghaalt, zal zeer waarschijnlijk de spanning vanaf dat trafo hoger worden. De lampen kunnen daardoor te veel spanning krijgen waardoor ze sneller doorbranden. In het ergste geval na zeer korte tijd.

Een elektronisch trafo heeft dat verschijnsel niet of in elk geval veel minder (voor zover mij bekend!).

Een weerstandje ertussen heeft weinig zin, daarvoor zijn de vermogens veel te groot. Ik denk dat een dimmer een betere oplossing zou zijn.

Wellicht kun je de spanning even met een goede universeelmeter opmeten...
 

EdP

  • #3
Ik ben zelf zo vrij geweest een setje 12 V halogeen van 3 naar 2 te wijzigen en het werkt al een jaar of 7, mijn ervaring is dus: geen probleem. Omgekeerd kan in elk geval niet (van 5 naar 6) zonder een voldoende krachtige trafo aan te schaffen.

Volgens mij is bepalend hoeveel vermogen elk van de lampjes opnemen, ze krijgen niet meer vermogen als het aantal lampjes afneemt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Van 3 naar 2 kan zonder probleem. Van 5 naar 2 kan problemen opleveren, de inwendige weerstand van een trafo speelt nu eenmaal een rol(letje) mee. Het zijn ook geen dramatische verschillen, maar (bij een trafo met kern) het maakt wel degelijk uit.

Die halve volt extra kan voor een halogeenlamp best verkorting van levensduur veroorzaken.

Meestal geldt: hoe kleiner het vermogen van een transformator, hoe groter het verschil tussen nullast en vollast-spanning. (ik doel hierbij niet op trafo's in centrales of transformatorhuizen...).

Meet je beltrafo maar eens onbelast en belast...
 

Gerrit

  • #5
In de regel is het zo dat de secundaire spanning van een transformator geldt bij volle belasting.

Kees heeft dus gelijk dat de spanning een beetje kan stijgen. Dit heeft in de regel geen dramatische gevolgen. Je kunt er hier eigenlijk niet zo veel van zeggen omdat de lengte en diameter van de bedrading ook een belangrijke rol speelt.

In inderdaad, een goede meter maakt meer duidelijk dan een hele verhandeling hier. Ga ook niet zoals Kees terecht opmerkt met een weerstandje bezig want die produceert zoveel warmte dat het link kan worden.

Gewoon proberen dus en kijken hoelang de lampjes het volhouden.
Succes
 

Mieko

  • #6
OK, erg bedankt allemaal voor de tips. Ik ga er mee aan de slag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu