Aantal spotjes in de badkamer

Bass

  • #1
Beste mensen,

Ik wil gaan beginnen aan de verlichting in de nieuwe badkamer. Het worden halogeen-inbouwspotjes. Na wat te hebben gelezen op dit forum denk ik dat het verstandig is met 12V-spotjes aan de slag te gaan.

Verdeeld in de badkamer wil ik 4 of 5 spotjes plaatsen. De badkamer wordt overwegend wit betegeld en de spiegel is voorzien van een apart lichtpunt.

Ik vraag me nu af of ik 20W of 50W spotjes moet nemen. Ik wil indien mogelijk geen dimmer plaatsen omdat ik niet weet of dit goed samengaat met de ventilator die op dezelfde schakelaar zit.
 

Ronald42

  • #2
Dimmer en ventilator gaan inderdaad niet samen. Ik zou deze dan ook via een aparte schakelaar laten gaan. Maar als dat niet meer kan houdt dat even op.

Geen 50 W nemen afgezien van het feit dat dat in een badkamer een zee van licht geeft worden ze nog erg heet ook. (Kun je altijd er een cola blikje omheen doen :lol: :roll: )

Blijft er over 20 W of 35 W die bestaan ook mocht de verlichting van de spiegel voldoende zijn (voor je vrouw om zich op te maken) Dan zou ik gaan voor 20 W als je wat meer licht nodig hebt doe dan 35 W.

Suc6
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Even zoeken op het forum had je bij o.a. Badkamer verlichting sterkte gebracht, waar al het een en ander daarover besproken is.

Overdrijf het niet, afhankelijk van de badkamergrootte zijn 3 - 6 spotjes van 20 W voldoende...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je was me net voor, Ronald!
 

Bass

  • #5
Bedankt voor de snelle reacties. Ik denk dat ik de spots van 20W maar neem. Die van 35W heb ik nog niet gezien bij de bouwmarkt.

Dat eerdere onderwerp had ik inderdaad al eens gelezen. Ik kon het alleen niet meer terugvinden.

Ik ben weer geholpen!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Misschien nog een idee:
Ik heb in een vrij grote badkamer 10 spotjes. Ik heb de spotjes over 2 schakelaars verdeeld 1 schakelaar/trafo op 2 spotjes en de rest op de andere schakelaar/trafo's.

Voordeel hiervan is dat als je 's nacht met een slaperig hoofd een keer naar de wc moet dan zijn die 2 spotje al meer dan genoeg. Doe je ze allemaal in 1 keer aan dan ben je in 1 keer helemaal wakker.

Mij bevalt het goed.
 

Andre

  • #7
Wij hebben zelf net onze nieuwe badkamer klaar (3 m x 2,3 m).
We hebben 2 setjes van 3 spotjes genomen (12V, 20W lampjes)
Voldoende licht....
 

Bass

  • #8
Zo'n grote badkamer als Frank heeft, heb ik waarschijnlijk niet. Op zich een goed idee die splitsing in de schakeling, maar bij mij zal dat niet veel zin hebben.

Mijn badkamer is ongeveer net zo groot als die van André. Ik heb vandaag ook 2 sets 3 x 20 W gehaald, waarvan ik 5 spots ga gebruiken. Samen met de spiegelverlichting moet dat dus goedkomen!
 

Andre

  • #9
Samen met de spiegelverlichting komt dat zeker goed, want daar komt meestal al genoeg licht vanaf om de hele badkamer te verlichten. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu