Aantal groepen op een ALS

Tom345

Specialist Elektra
  • #1
Ik las elders op dit forum dat er op een Aardelekschakelaar maar 4 groepen mogen worden aangesloten. Ik wil graag weten waarom dat zo is en wat de gevaren zijn van meer dan vier groepen.

Jullie raden de achtergrond van mijn vraag: Ik heb er vijf groepen. Op de vijfde groep zit alleen maar een dubbele contactdoos, met daarop aangesloten een ADSL modem en een telefooncentrale, samen goed voor nog geen 50 W. Ik kan niet bedenken wat het voor verschil maakt, of je dit stopcontact nu aansluit op een bestaande groep of op een aparte groepsautomaat.
 

Lichtpunt

  • #2
531.2.1.3 NEN 1010 2007
Toestellen voor aardlekbeveiliging moeten zo zijn gekozen en de belasting moet zo over de stroomketens zijn verdeeld dat de te verwachten lekstromen tijdens normaal bedrijf geen onnodig uitschakelen veroorzaken.

Toestellen voor aardlekbeveiliging kunnen aanspreken bij een aardlekstroom groter dan 50 % van de nominale aanspreekstroom.

Op één toestel voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA mogen ten hoogste vier eindgroepen zijn aangesloten.


Dit houdt dus in dat de dubbele wandcontactdoos in de mk gezien wordt als een algemene contactdoos voor algemeen gebruik en dat deze A.L.S. beveiligd moet worden.
Het gaat er dus niet om wat voor soort gebruikers er op aangesloten zijn.
Dus, of je koppeld deze wcd bij een bestaande groep of je plaatst een extra A.L.S. en je verdeeld de groepen opnieuw.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Bedankt voor de snelle reactie. Als ik het uit de NEN quote goed begrijp, is het probleem dus dat de ALS bij meer dan vier groepen onbedoeld kan aanspreken?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Makkelijke oplossing:
Laat die 5e groep maar vervallen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Misschien dat ik dat over een aantal weken ook gewoon doe, als ik een beetje klaar ben met alle klussen in mijn nieuwbouwwoning. Ik had die groep erbij geplaatst om in het hele huis te kunnen werken, zonder dat de stroom van het ADSL modem uitvalt. Het modem bleek hier niet zo goed tegen te kunnen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Andere optie is om die groep op een aardlekautomaat te zetten.
Als je in de wat goedkopere merken zoekt hoeft dat niet je de kop te kosten.
 

Lichtpunt

  • #7
Ik heb er vijf groepen.
Een aardlekautomaat is altijd duurder dan een aardlekschakelaar bij aanwezigheid van een bestaande 5e groep
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Aardlekautomaat lijkt me geen slechte oplossing met blik op overzichtelijkheid en ruimte in de meterkast. Ik zag dat je ze ook tweedehands kon krijgen.

Mijn eigenlijke vraag wat nou de technische achtergrond is van de beperking tot 4 groepen is weliswaar nog niet beantwoord, maar ik zal dan voor zekerheid en compliance gaan.
 

Lichtpunt

  • #9
Tom345 schreef:
Aardlekautomaat!!
Ik zag dat je ze ook tweedehands kon krijgen.

maar ik zal dan voor zekerheid en compliance gaan.

Beter is dan een nieuw exemplaar, heb je iig de garantie dat deze goed is.
 

Kaajee

  • #10
Tom345 schreef:
............
Mijn eigenlijke vraag wat nou de technische achtergrond is van de beperking tot 4 groepen is weliswaar nog niet beantwoord, ............
Dat was ook mijn 1e gedachte.........maar op dit forum is men heel snel en consequent in het toepassen van (NEN) regeltjes...... :D

En wanneer iemand (uit alleen maar interesse) naar de achtergrond vraagt van het waarom komen er vaak geen reacties, of weer (andere) verwijzingen naar (NEN) regeltjes.....

Vind ik ook jammer, ook in deze issue had ik graag wat meer technische info gehad. Vind ik ook leuke dingen van/aan een forum: kennis delen.
Ik vermoed dat in veel gevallen men het zelf ook niet weet en gewoon (slaafs) de regeltjes toepast (nothing personal btw).
 

StefanD

  • #11
Als je teveel groepen op een ALS aansluit, dan wordt de kans groter dat de ALS er "vanzelf" uitspringt. Er zal in elke installatie een geringe lekstroom zijn en blijkbaar heeft ooit iemand bedacht dat dit met maximaal 4 groepen nog binnen de perken blijft.

Wat belangrijker kan zijn: als je brand krijgt en je hebt 5 groepen op 1 ALS aangesloten, dan heb je kans op problemen met de verzekering.
 

Lichtpunt

  • #12
Toestellen voor aardlekbeveiliging kunnen aanspreken bij een aardlekstroom groter dan 50 % van de nominale aanspreekstroom.
Vrij vertaald is dit dus de helft van 30mA, dus 15mA.
Dus elke groep een lekstroom van 4mA is bij 4 groepen toch al snel de kritische aanspreekstroom bereikt.

4mA is een waarde van 0,004A, dus eigenlijk een waarde van niks komma niks. Maar opgeteld bereik je wel de veilige waarde van het voorbeveiligingstoestel.

Denk dat iemand dit zo bedacht heeft en dit zo met mede normbedenkers
in Delft heeft vertaald naar een bepaling in de norm.
 

Appeltje

  • #13
StefanD schreef:
(...)Wat belangrijker kan zijn: als je brand krijgt en je hebt 5 groepen op 1 ALS aangesloten, dan heb je kans op problemen met de verzekering.
De verzekering wordt er te pas en te onpas bijgehaald, soms is dat terecht, als het onveiliger wordt.

In dit geval is het echter onzin. Waarom zou een verzekering hier een probleem van maken? Het maakt de installatie namelijk niet onveiliger, het maakt de installatie namelijk alleen minder betrouwbaar in de zin van dat e.e.a. onterecht zou kunnen uitschakelen hetgeen in strijdt is met "doelmatigheid" van de installatie. DAAROM mag het niet volgens de NEN, maar de verzekering zal DIT worst wezen...

Persoonlijk zou ik gewoon die 2e aardlek toch plaatsen, je wilt tenslotte gewoon een installatie die prettig werkt en niet zomaar uitschakelt.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #14
Dat de installatie zomaar afschakelt, daar maak ik me niet echt zorgen over. Ik kan me niet voorstellen dat door het toevoegen van een enkele automaat aan de installatie de lekstromen significant toenemen. De contactdoos die eraan zit, zat zoals gezegd voorheen op een van de bestaande groepen. Dat was iets anders geweest als ik mijn installatie had uitgebreid met 10 stopcontacten.

Ben in ieder geval blij om te weten dat ik niet meteen dood ga. Ook is het altijd weer interessant om te weten te komen wat de technische achtergronden zijn van een bepaalde beperking.

Op den duur ga ik het wel zo installeren als het hoort.

Bedankt iedereen voor jullie antwoorden.
 

Gerrit

  • #15
Bedenk ook dat (ook in een woning) een ongestoorde lichtvoorziening gewaarborgd moet zijn.
Dat houdt in dat er minimaal 2 aardlekschakelaars nodig zijn.
 

Appeltje

  • #16
Het laatste geldt alleen bij ingrijpende verbouwingen... (aangenomen dat het huis onder de oude regelgeving viel en daarom niet van 2 ALS'en is voorzien). Een extra groepje met 1 stopcontact in de meterkast vind ik niet zo heel erg ingrijpend.
 

Lichtpunt

  • #17
Ook bij oudere regelgeving was het gebod max. 4 groepen per als.
Deze extra goep voor TS is een 5e groep,
dus vanuit een ander motief is een 2e ex. voorschrift, waarbij een herverdeling van groepen dient plaats te vinden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu