Een wettelijk minimum voor het aantal groepen in een woning?

A

Anonymous

Gast
  • #1
Hoi, sinds augustus wonen wij in een (beneden)woning in amsterdam. Hier is echter maar 1 groep aanwezig. We hebben dat gemeld voor acceptatie (samen met enkele andere eisen) maar ze hebben het niet aangepast, vonden ze niet nodig blijkbaar.

Tja. het ging een tijd goed maar omdat we problemen hadden met de HR ketel en de fabrikant zei dat het aan de stroom lag, hebben we via de huisbaas een elektricien laten komen. Die meldde dat er geen randaarde was en dat 1 groep echt te weinig was.

En inderdaad, toen ik een paar dagen later een zwaardere voeding in mn pc zette, begonnen de problemen. Nu moeten we echt nadenken voor we een waterkoker of wasmachine aanzetten, anders knalt de stop er uit. Ik wordt echt niet goed van die ouderwetse zooi. De huisbaas probeert het ook steeds uit te stellen, maar we hebben al een half jaar een haperende ketel, en al een maand problemen met stroomuitval.

Mijn vraag is dan ook, is er een wettelijk minimum voor het aantal groepen in een woning?

Zo ja (en ook zo nee eigenlijk) wat zouden jullie aanraden voor onze woning, we hebben o.a.

2 zware pc's
wasmachine/droger
vaatwasser
magnetron/combi
koelkast
lcd tv
video/dvd/mediabox/ps3
waterkoker, stofzuiger (duh) en nog wat gebruikelijke huisraad.

Natuurlijk staat niet alles tegelijk aan, maar 2 pc's, de tv, en beide stuks witgoed is toch wel een minimum wens van ons. gaan we dat redden met 1 extra groep? Er gaat in de huidige, enkele groep, een 10a zekering.

Bedankt voor jullie antwoorden, if any. Hopelijk hoeven we niet alsnog naar Almere te verhuizen. ;)
 

Fiesiekus

  • #2
't Is toch onvoorstelbaar zeg; een electrische installatie van 1 eindgroep afgezekerd op 10 A en zonder randaarde. Dit is echt niet veilig; kan dit niet bij een huurcommissie oid aangekaart worden?

Tegenwoordig is 8 x 16 A heel gewoon en met randaarde uiteraard.
 

Ralph

  • #3
Je kan natuurlijk ook een zwaardere zekering erin douwen, bijv. 16amp. Heb je toch iets meer adem.....zegge 16 amp = 3500 watt ipv 10 amp 2200 watt. Als dan de zekering daarachter er dan uit vliegt heeft de verhuurder iets te doen :)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
@Ralph dat kan dus niet zomaar.
De hoofdzekering is selectief op 10A maar niet op 16A dus bij elke kortsluiting kan de netbeheerder komen om de hoofdzekering te herstellen.

Niet de verhuurder is verantwoordelijk voor de hoofdzekering maar de contracthouder voor de energie levering ,normaal is dat de huurder.

@TS.

Met 5 eindgroepen kom je een eind maar houd er wel rekening mee dat je hoofdaansluiting ook verzwaard moet worden naar minimaal 25A.
En dat voor het uiteindelijke aantal eindgroepen de oppervlakte van de ruimtes, het aantal aansluitpunten, en de eventuele zware machines tellen.
Er is dus niet een standaard minimum eindgroepen behalve:
2 groepen algemen gebruik+verlichting en een wasmachine groep.
 

Ralph

  • #5
Gezien het feit dat er maar 1groep in de woning aanwezig is, is het sterk aan te nemen dat hoofdzekering elders is en misschien wel gedeeld ook nog. Vandaar dat ik zeg gewoon verzwaren en dan afwachten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Het is een zeer dom advies je weet niet waarom er maar 10A gezekerd is, je weet niet wat er voorgezekerd is en je weet niet wat er tussen de zekering en de hoofdaansluiting zit.Dit advies is net zo zinnig als de snelweg oversteken in spitsuur met je ogen dicht zodat je toch niet ziet of er iets aankomt.
 

Gerrit

  • #7
@ Ralph

Het is de bedoeling dat op dit forum vakkundig advies wordt gegeven, waarbij de voorschriften worden gehanteerd.

Ben je niet kundig op dit terrein (en daar lijkt het wel wat op) is het beter geen kommentaar te geven.
 

Ralph

  • #8
Nee dat is waar dat ik niet weet waarom dat zo is afgezekerd. Wat ik wel weet is dat de bekabeling die 16 amp zeker hebben kan, gezien het feit dat 2.5 mm2 in Nederland de minimale eis is. Dat de zekering daarachter er misschien uitvliegt is dan toch niet jou probleem?

Soms moet je gewoon brutaal zijn, en dit lijkt me zo'n geval.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
2,5mm² is helemaal niet de minimale eis, ik kan genoeg situaties bedenken waar ik met 1,5mm² of minder prima volgens de regels werk.

Wat als die brutaliteit van jou nu een brand veroorzaakt?
1 groep voldoet ook al niet aan de minimale eis dus waarom de rest wel?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
@ Ralph, wilt u zich beperken tot het geven van antwoorden die anderen in elk geval niet in gevaar kunnen brengen ?
 

Ralph

  • #11
Heb je ook weer gelijk in headhunter, had nog niet aan een al mogelijk illegale installatie gedacht.

@jan, sorry. Trek me terug uit deze thread.
 

Gerrit

  • #12
We wachten even op een reaktie van TS.
 

Appeltje

  • #13
Fiesiekus schreef:
(...)Tegenwoordig is 8 x 16 A heel gewoon en met randaarde uiteraard.
Nou, overdrijven is ook een vak... heb een nieuwbouw(rijtjes)huis wat standaard is opgeleverd met 4 groepen, om dan te roepen dat voor een benedenhuis 8x16 normaal is, gaat wel ver. Een aantal van 3 groepen lijkt me geen onredelijke eis en als het (om wat voor reden dan ook) groepen van 10a zouden moeten worden dan zou ik er om 5 vragen, kun je het witgoed apart zetten en hou je nog 2 groepen over.

Misschien kan de TS iets met de eis dat een wasmachine een eigen groep zou moeten hebben... maar of je daar echt officieel iets mee kan, is vraag 2.

Mbt verzwaren naar 16a... lijkt me zonder overleg of zonder te weten hoe e.e.a. in huis aangelegd is niet verstandig.

Gr. Richard.
 

Fiesiekus

  • #14
Die 8x16 is idd overdreven, maar in dit geval zou 4 groepen voor wasmachine/droger, vaatwasser en combi-oven/magnetron plus 2 voor algemeen gebruik = 6 totaal een ruime maar geen overdreven verdeling zijn. En dan zit je al aan 2 ALS.
 
A

Anonymous

Gast
  • #15
Bedankt voor al jullie reacties. Op mijn werk begonnen ze ook al over de kwestie 16a zekering ipv 10a :) Maar het lijkt me toch niet veilig, al heb ik er geen verstand van verder.

Ik heb het Nuon ook even gebeld, maar zij hadden geen richtlijnen opgesteld voor het minimum aantal groepen per huishouden. Ook de huurcommissie kende hier geen advies voor.

Ik neem het advies mee dat 4 groepen (10a of 16a) genoeg zou moeten zijn. Morgen neem ik hierover contact op met de huisbaas. Ik hoop dat ie niet moeilijk gaat doen.. Ik ben erg blij dat we destijds op papier hebben gezet dat de electra indien noodzakelijk zou worden aangepast of vervangen. Dat ze dat destijds niet gedaan hebben is erg stom van ze, en vervelend voor ons. Maar hiermee kunnen we er wel voor zorgen dat het ons niets kost.

Nogmaals dank voor de reacties, en nog een fijne dag allemaal!
 

Fiesiekus

  • #16
Leg, uit veiligheidsoverwegingen, de nadruk op aardlekschakelaar (ALS) en (rand)aarde bij de wandcontactdozen (WCD).
 
A

Anonymous

Gast
  • #17
Even een update, wel zo aardig naar diegenen die de moeite namen te reageren, de huisbaas is akkoord gegaan met de aanleg van nieuwe elektra. we krijgen nu 3 groepen in totaal (10a) met randaarde. overige details bespreek ik met de elektricien.

heb al min of meer besloten de vloer weer open te 'breken'. kan ik meteen wat goeie kabels leggen tussen pc en tv :)

hopelijk lost dit ook de problemen op met de haperende cv ketel. ik zal het jullie laten weten.
 

Fiesiekus

  • #18
Installatie van aardlekschakelaar is belangrijk onderdeel voor de elektrische veiligheid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu