Max aantal aardleks, groepen elders

Joete

  • #1
Ik ben bezig met een klusschuurtje te bouwen in mijn tuin. Heb een mooie mantelbuis vanaf de meterkast naar de schuur liggen waar ik t.z.t. een kabel doorheen ga trekken. Hiervoor wil ik mijn meterkast aan gaan passen.

Ik denk altijd eerst alles heel lang uit en ben in mijn hoofd al 10 stappen verder dan mijn uitvoering, maar liever te vroeg dan te laat...

Ik zit met het volgende:

1) Mijn meterkast heeft 11 groepen en 3 aardlekschakelaars. Kan ik hier gewoon een 4e aardlek bijplaatsen? Of zit daar een maximum aan?

2) Als ik een aardlek bij mag plaatsen, wil ik in mijn schuurtje een verdeelkast maken. Hierin wil ik dan de groepen maken. Mogen deze groepen op een andere plek zitten dan de aardlek? Of moeten die in dezelfde kast zitten?

3) Als ik dan de aardlek in de meterkast heb en de groepen in mijn schuurtje. Wat is dan de dikte van de kabels die naar de schuur moeten? Mag dit gewoon 2,5mm² tussen aardlek en groepen? Of moet dit dikker? En welke dikte tussen hoofdschakelaar en aardlek?

Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen. Dan kan ik mijn hoofd weer een beetje rust geven en de spullen verder uitwerken.
Alvast bedankt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
1. Je mag 4 groepen per ALS aansluiten dus je mag nog een groep toevoegen aan de 3 ALS zodat je max. 12 groepen hebt.
Je mag ook gewoon een nieuwe ALS toevoegen.

2. Wat voor een hoofdaansluiting heb je? Vaak is dat 25A en ivm selectiviteit dien je dan de kabel voor te beveiligen met 16A en mogen de groepen in een onderverdeler max. 6A zijn. Onderverdelers zijn vaak niet mogelijk in een normale huisinstallatie ivm selectiviteit.

Zoals gezegd dien je de kabel naar jouw schuur ook te beveiligen tegen overbelasting/kortsluiting. Je dient deze dus af te zekeren in de groepenkast.

Mocht je in de schuur meerdere groepen nodig hebben dan is het doorgaans makkelijker en beter om in de groepenkast meerdere groepen aan te leggen en deze ieder met een eigen kabel naar de schuur te laten gaan.

3. Kabeldikte is afhankelijk van de stroom die er gaat lopen. Als dit max. 16A is en geen enorme afstanden dan is 2.5 mm inderdaad voldoende.

Tussen hoofdschakelaar en aardlek gebruik je doorgaans 6 mm en als je soepele draad toegepast dan moeten hier adereindhulzen op worden geperst.

Kortom, vaak is het het beste om in de groepenkast 1 of meer groepen aan te leggen (max 4 per ALS) voor de schuur. Dan iedere groep met eigen kabel naar de schuur. Dan ben je altijd selectief en blijft de installatie overzichtelijk.
 

Joete

  • #3
Dank voor je reactie.

Ik kan inderdaad nog 1 groep bijplaatsen, echter vind ik dit niet wenselijk i.v.m. vermogens van machines, verlichting (tuin komt er ook bij op) en eventuele terrasverwarming in de toekomst. Daar komt bij dat hier geen "logische" ruimte is voor een groep, een aardlek kan ik wel een logische plek voor creëren.
Maar een ALS toevoegen kan dus gewoon, ga ik dat in ieder geval doen.

Ik zie op de hoofdschakelaar 40A staan. Op de ALS staat dit echter ook... De huidige groepen zijn 16A. Naar mijn idee kan ik dus een gelijke ALS bijplaatsen en de groepen in 16A uitvoeren?

De bedoeling is dus vanaf hoofdschakelaar naar 4e ALS in meterkast, vanaf 4e ALS in meterkast naar schuur en daar verdelen in groepen. Verdeling in de schuur heeft mijn voorkeur, zodat ik bij aanpassingen aan de installatie in de schuur/tuin niet iedere keer de woning in hoef, maar dit dichtbij kan regelen en ook niet het risico loop dat iemand per ongeluk de schakelaar omzet (nu zal dat niet zo snel gebeuren).

Onderstaand een foto van de groepenkast. De beltrafo gaat eruit, dan heb ik daar ruimte voor een extra ALS.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een 4e ALS zal geen soelaas bieden, je hebt geen ruimte meer in je kast voor nog meer groepen.

In jouw verhaal m.b.t. een onderverdeler in je schuur moet je je afgaande leiding naar de schuur afzekeren met ten hoogste 16A, je mag je schuur niet ongezekerd achter een ALS zetten.
Dus in je schuur blijft er door het selectiviteitsverhaal niet veel meer over dan 6 Ampère per eindgroep.

Dit is wat Vonkentrekker ook al aangaf.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dat mag inderraad niet, de kabel naar de schuur is dan enkel beveiligd tegen overbelasting door de hoofdzekering en dat is absoluut fout.

40A op de HS en ALS geeft de maximale stroom aan die deze componenten kunnen verwerken, dit zijn geen zekeringen.

Dit betekent ook niet dat de hoofdaansluiting 40A is. Kijk eens op de factuur van je energieleverancier. Daar staat waarschijnlijk een aansluitwaarde van 3x25A op vermeld.

In deze kast zou je na verwijderen van de beltrafo hooguit een aardlekautomaat kunnen toepassen voor de extra groep of je plaatst er 1 eindgroep bij. Als je meer wilt dan kom je ruimte te kort.
 

Joete

  • #6
Aha, zo, nu snap ik het. Het idee leek zo leuk...
Zat in eerste instantie ook aan een aardlekautomaat te denken, maar kreeg toen het idee een groepenkastje in de schuur te hangen. Maar dat gaat dus niet door.

Moet ie met 16A uit de groepenkast komen? Of mag er nog wel een kast naast gehangen worden als een soort uitbreiding waarin een aardlek in groepen verdeeld wordt? Anders is inderdaad een aardlekautomaat de enige optie...

Als dan een aardlekautomaat de enige optie is, is er dan nog een systeem om deze een soort van onder te verdelen (zonder te zekeren, zodat geen sprake is van selectiviteit) en ik makkelijk "groepjes" uit kan schakelen? Bijvoorbeeld groepje "tuinverlichting" of groepje "stopcontacten schuur"?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Indien de ruimte het toelaat, mag je gewoon een tweede kast langs de huidige groepenkast hangen. Daarin plaats je dan de nieuwe ALS en eindgroep(en). De voeding van de ALS tak je af van de huidige groepenkast.

Een aardlekautomaat is niet in delen te schakelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu