Aantal groepen in een 3F groepenkast

1HYKA

  • #1
Hallo,
Ik heb veel leerzame zaken mogen lezen en dat heeft me goed geholpen. Daarvoor bedankt ! Maar nu zit ikzelf met een vraag waar ik zelf niet helemaal uitkom en hoop dan ook op jullie gewaardeerde meningen/adviezen.

situatie nu:
Een groepenkast bestaande uit 3 delen.
1/ Het "oude" deel met 7 groepen (1x2P-ALS met 4 16A smeltpatronen; en 1x4P-ALS met 3x 16A smeltpatronen en een nooit gebruikte 3F-schakelaar in een apart kastje)
en 20 jaar geleden bijgeplaatst..
2/ Een "nieuw" deel met 4 groepen (1x 2P-ALS met 4 installatie schakelaars).
3/ Een "halve" kast met daarin een 4P-Hoofdschakelaar.

situatie nabije toekomst:
-Er is reeds een inductie kookplaat gekocht van 7,4 Kw
- De netwerkbeheerder gaat binnenkort mijn capaciteit verhogen van 1x35A naar 3x25A
-Het "oude" deel van de groepenkast wordt vervangen door een moderne groepenkast (ABB-Busboard) met 3x2P-ALS en 12 groepen.

Nu is mijn vraag: Ik wil graag al het 230V-gebeuren in het "moderne" deel laten maken en het 3F -gebeuren in het andere deel van de groepenkast. 3F-gebeuren is dan 1x 3F-kookgroep op een Alamat en 1x 3F-Alamat voor sauna op zolder.

Is het toegestaan om 12x 230V-groepen en 2x 3F-Alamats in 3F-groepenkast te plaatsen?

Alvast bedankt voor de antwoorden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ja ,als dat past.
 

1HYKA

  • #3
Bedankt voor je snelle antwoord Head Hunter.
Het moet idd vlgs mij gaan passen. Van de huidige groepenkast worden 'slechts' 10 groepen gebruikt dus die kunnen in de moderne ABB met Busboard. Daarvan wil ik er een gaan reserveren voor een zonnepaneel-converter maar dit heb ik nog niet uitgezocht. Alles op zijn tijd haha. Maar daar heb ik wel een vraag over.. als dat mag.

Stel ik ga stroom ga terugleveren aan de netwerkbeheerder. Mag die terugvoer dan van converter naar een van de 2 vrije installatie automaten in de "moderne" kast.. die weer achter een ALS zit..? Of moet ik die dan via de 3F-kast (gewone DIN-rail) terug geven?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Die mogen gewoon op een automaat.
Persoonlijk zet ik panelen achter een eigen aardlek(automaat)
 

1HYKA

  • #5
Wederom bedankt.

Ik ben wel grijs maar wordt zo wel wijs !
 

Bouwtux

  • #6
Dat "oude gedeelte" van je kast is tamelijk curieus... misschien leuk om daar eens in te kijken. Er zijn 7 smeltveligheden, maar er lijken slechts twee buizen uit te komen... dat is op zijn zachtst gezegd nogal vreemd.

Wat eventueel... zou kunnen is dat het onderste gedeelte een driefasen sectie is/was. Als je momenteel echt 1 fase hebt (zoals je aangeeft) is het misschien een restant van toen er vroeger ooit 3 fasen was...?

Het bovenste gedeelte met de 4 smeltveiligheden moet wel enkelfasig zijn want die ALS is 'n eenfase model.

Evengoed is het vrij slecht te verklaren dat er maar 2 uitgaande leidingen (lijken) te zijn in de oude kast.

Zonder binnenin te kijken krijg je daar geen uitsluitsel over.
 

1HYKA

  • #7
Goed opgemerkt Bouwtux !

De uitgaande leidingen zijn niet zichtbaar door de netwerkkast die ervoor geplaatst is. Tijdens een flinke verbouwing (20 jaar geleden) zijn er leidingen bijgelegd voor aparte groepen voor o.a. berging/vaatwasser/boiler/combi-magnetron. Destijds is er ook een 19mm leiding gelegd voor een krachtgroep (koken) die in apart kastje langs de meterkast zit "aangebouwd". Die 3F is nooit gebruikt want er is nooit 3F aangesloten !

De 3F voorziening wordt binnenkort wel door de netwerkbeheerder verzorgd. Ik maak er hier maar meteen gebruik van om daar een vraag over te stellen. Ik ga wellicht zonnepanelen aanschaffen maar mijn zoon zegt: "never nooit die meter wisselen ivm salderen". Ook minder positieve verhalen doen de ronde.
Echter, als de netwerkbeheerder de upgrade doet naar 3x25A wordt er meteen een 'slimme'meter geplaatst.
Vraag: Is mijn huidige meter wel geschikt voor a/ 3F en b/ terugleveren ?

Alvast bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Deze ferraris meter saldeerd zelf, hij kan nl achteruit draaien.
Deze meter is niet geschikt voor 3 fasen.

Je kan een slimme meter weigeren, maar als de salderingsregeling anders word dan nu kan de netbeheerder u alsnog verplichten.En als de meter defect raakt hebt u ook geen keuze.

en bij vervanging naar 3 fasenmeter worden alleen slimme meters geplaatst, de ouden worden niet meer geleverd.
 

1HYKA

  • #9
Bedankt voor de snelle reactie. Ik zal de slimme meter voor elektra dan gewoon accepteren maar een 'slimme'gasmeter zal ik (ivm alle commotie daaromtrent) voorlopig nog weigeren !
 

Bouwtux

  • #10
In aanvulling daarop: volgens mij kun je een 'slimme' meter altijd weigeren, maar de nieuwe 3F meter zal sowieso wel modern -electronisch dus- zijn. Zo'n meter heeft meerdere telwerken en registreert geleverde stroom apart van teruggeleverde stroom. Daardoor wordt het inderdaad mogelijk om aan die twee soorten verschillende tarieven te hangen.

De oude ferrarismeter kon daarin geen onderscheid maken, en dus was dat inderdaad (mogelijk) voordeliger.

Een 'slimme' meter heeft niet alleen die electronische telwerken maar kan ook zonder tussenkomst de meterstanden/verbruik terugmelden. Dat heeft voor- en nadelen trouwens: voor je privacy is het nadelig, maar om de stroombehoefte in de toekomst beter te kunnen voorspellen is zo'n woud van slimme meters wel nuttig voor de netbeheerder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu