Aansluitwaarde fornuis/zekering

Daniel1978

  • #1
Hallo,

afgelopen week is mijn nieuwbouwwoning opgeleverd. Er is geen gas, dus dat wordt koken op inductie. Mijn meterkast heeft een 3 fasen aansluiting plus 3 fasen meter en er zit een eindzekering in van 3x25A. Momenteel zit er een kookgroep op 2x16A op een perilex stopcontact.

Ik heb mijn oog laten vallen een fornuis (SMEG C9IMX1) met een aansluitwaarde van 14.5 kW. Ik wil hiervoor een 3 fasengroep laten aanleggen

Ik ben geen elektricien, maar heb het idee dat de 3 fasen groep op 3 zekeringen van 16A wordt beveiligd. Dat zou dan maximaal 11 kW (3x16x230) zijn, kleiner dan de aansluitwaarde. Kan dit, of is dit fornuis te zwaar? Ik verwacht niet dat alle 5 pitten en de oven (hete lucht+grill) vol open staan, dus praktisch gezien ga je die 14.5 kW nooit halen.

Als ik de eindzekering laat ophogen naar 3x35, dan moet ik meer vastrecht betalen en daar zit ik niet op te wachten.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Fraai is het niet, maar het zal waarschijnlijk wel goed gaan. Eventueel dat je anders onder het koken naar de meterkast moet lopen om de krachtgroep weer in te schakelen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Je zou kunnen overwegen de groep in C-karakteristiek uit te voeren (mits mogelijk qua bekabeling, ter beoordeling installateur). Deze kunnen wat langer een overbelasting hebben.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dat is niet waar Hessie.
De thermische beveiliging is gewoon gelijk bij alle karacteristieken.
De elektromagnetische beveiliging is verschillend, dat is een piekstroom beveiliging.

Vraag even wat de fabrikant aangeeft.
Het kan nl. wel een totaal vermogen hebben van 14kW maar omdat er een vermogens regeling in zit tbv de inductie kan het gelijktijdig opgenomen vermogen wel eens lager zijn.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Headhunter, je hebt inderdaad gelijk. Het continue vermogen ligt niet hoger. :oops:

Let er trouwens wel op dat je overige zware apparaten (wasmachine, droger, magnetron, vaatwasser e.d.) zo netjes mogelijk over de fasen verdeelt, anders gaat er misschien een keer een hoofdzekering door. (in het geval van automaten is dat trouwens ook niet zo'n ramp...)
 

Appeltje

  • #6
Aangezien er over aansluitwaarde gesproken wordt, ga ik er vanuit dat er al teruggeregeld wordt naar die 14,5kw... als je namelijk de specs opzoekt, dan zijn de maximale vermogens van de afzonderlijke platen en de beide(!) ovens nog veel hoger.

Het is gewoon een enorm uitgebreid apparaat met pyrolyse functie (dan wordt de oven naar 500 graden gestookt)... je kunt het heel simpel doen: proberen of het zonder problemen blijft werken. Krijg je toch wel erg vaak een extra wandeling naar de groepenkast, dan zul je moeten upgraden.

Mocht je de kabel naar de keuken nog moeten trekken, dan is het wellicht verstandig om direct een 5-aderige 4mm2 te leggen zodat je dat iig niet over hoeft te doen. Dat past overigens NET in een standaard buis en de vraag is of het dan soepel gaat natuurlijk. XMVK of YMVK kabel is in dat geval (zonder buis) makkelijker.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Ik zou eerst eens bij de leverancier informeren wat voor stekker eraan zit (standaard 16A Perilex of iets anders)? Dat lijkt me maatgevend voor de rest.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu