Max aansluitwaarde zekering van 20A

X-roader

  • #1
Ik heb hier al wat rondgekeken en zie dat er toch een paar kenners tussenzitten, dus dacht ik m'n vraag hier even te stellen.

M'n boiler (2000W) zit op een apparte kring, kan ik als ik een stopcontact bijplaats dat ik aftak aan het stopcontact van de boiler daar een vaatwasser met een aansluitwaarde van 2200W op bij aansluiten?
De kring heeft een zekering van 20A, en is enkele maanden geleden (voor ik het huis kocht) geinspecteerd door de technische inspectie. :?:
 

Sjeki

  • #2
Ik ben totaal geen kenner van electra, maar volgens mij mag je per groep maar 3600W maximaal aangesloten hebben. Dit houdt dus in dat de vaatwasser dus niet bij op de boiler mag, en hier dus een aparte groep voor moet worden aangelegd.
 

System7

  • #3
Die 3600W is gebaseerd op een zekering van 16A. TS heeft kennelijk een 20A zekering. Is dit een Nederlandse installatie? Voor zover ik weet geldt in NL de regel dat apparatuur met een vermogen gelijk aan of groter dan 2000W een eigen groep moet hebben en er ook niet meer wandcontactdozen op mogen zijn aangesloten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
TS komt uit België
 

Black Knight

  • #5
In BE zijn groepen voor algemeen gebruik volgens de voorschriften met 20A automaten afgezekerd. Ook bestaan er (voor zover ik weet) hier geen regels over apparaten die apart aangesloten moeten worden. Dus je kan beide apparaten aansluiten.
 

Lichtpunt

  • #6
Als u deze beide apparaten maar niet samen op een dubbele contactdoos aansluit, want dan kunt u in de problemen komen.
De normale contactdozen kunnen een stroom aan van 16A, oftewel een vermogen van ca. 3680Watt.
Dus wel een aparte wcd installeren in deze.
 

Chathanky

  • #7
De meeste schakelaars hebben een nominaal vermogen van 10 ampere maar wie zekert deze groepen daadwerkelijk af met 10 ampere? :mrgreen:

In principe is dat wel de grens die je moet stellen. Omdat het blijkbaar in België toegestaan is om 20 ampere af te zekeren moet het schakelmateriaal daar ook geschikt voor zijn.
 

X-roader

  • #8
Heb nog eens nagekeken, alle zekeringen behalve deze van de vrlichting hebben zekeringen zitten va 380V-20A, ik weet dat er 3 fasig met neutre (4 kabels) dus binnenkomt? Ik heb ook een zekering 440V25A die een kontactdoos in de keuken met 4 kabels en 4 verbindingen afzekerd, blijkbaar een mogelijkheid om zeer zware belastingen op aan te sluiten, volgens de plaats waar deze zit moet dit een fornuis geweest zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu