Aansluiting Oven en Kookplaat

Yali

  • #1
Ik heb van vrienden een mooie keramischeplaat met oven kunnen overnemen nu we onze keuken gaan verbouwen maar nu wilde ik graag iets weten voor de aansluiting daarvan.

Ik neem aan dat er zo wie zo wat in de stoppenkast moet worden veranderd en daar zal ik dan ook een ervaren monteur voor inschakelen maar ik wilde graag eerst zelf weten wat er moet veranderen zodat ik voor mezelf een beraming van de kosten kan maken..

Ik heb een aantal foto's gemaakt:

Dit staat op de achterkant van de oven en kookplaat




En dit is mijn meterkast met de stoppenkast

----------


Ik hoop dat jullie me een beetje op weg kunnen helpen.

Alvast bedankt,

Simone
 

Co de Witgoedman

  • #2
Allereerst zult u 3x400V moeten laten aanleggen, het apparaat werk nl op 3 fases.
Dit houdt in een andere meter en een aparte leiding 3 fase naar de kookplaat toe.

Kosten daar voor kan ik u niet geven.
 

Yali

  • #3
Oke bedankt dan ga ik daar even achteraan
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als ik zo naar het aansluitschema kijk, zou het ook mogelijk moeten zijn met een dubbele groep van 2 x 230 V.

Nadeel daarvan is wel, dat alles dan op de enige beschikbare fase terecht komt, en bij een eventuele hoofdzekering van 25 A die hoofdzekering er regelmatig uit gaat. Bij 35 A hoofdzekering zou het moeten kunnen, afhankelijk wat er verder nog in gebruik is aan zware apparaten.

Ik heb het onderwerp verplaatst naar de elektra-rubriek, daar staan trouwens veel meer van dit soort aansluitproblemen voor kookplaten. De moeite waard om hier en daar te kijken, zoek op het woord "perilex".

In elk geval beslist laten doen, wanneer het verkeerd aangesloten wordt, kan het een kookplaat kosten.

Informeer meteen, wat het kost om de hele groepenkast te laten moderniseren, zodat er goede voorzieneingen komen voor wasmachine, droger, vaatwasser en dergelijke.
Zo te zien biedt deze installatie daar niet veel mogelijkheid voor!

Wat een en ander kost kan inderdaad niet via dit forum opgegeven worden, zou een willekeurige slag in de lucht zijn. Het beste is een installateur te raadplegen en hem een offerte (voor een paar opties eventueel) te laten maken.
 

Yali

  • #5
Ik ga niet de gehele meterkast op mijn eigen kosten moderniseren aangezien het een huurhuis betreft. De stop die er onder zit is speciaal voor alleen mijn wasmachine, dus dat werkt prima en ook hebben ze toen gelijk een aardlekschakelaar geplaatst. Ook draait er regelmatig een droger of vaatwasser maar nog nooit hebben we daar problemen mee gehad.

Ik ga even kijken wat de kosten zijn via een installateur en wordt me dat te gek ga ik misschien toch maar kijken voor een gas-kookplaat met 5 pitten en verkopen we deze kookplaat/oven maar weer.

In ieder geval onwijs bedankt voor de antwoorden die ik heb gekregen want daar kan ik als leek zeker wat mee.

In ieder geval weer wat geleerd. :)
 

Appeltje

  • #6
Ga maar verkopen... dat verzwaren naar 3-fasen (waar je eigenlijk bijna niet onderuit komt als je nog andere apparatuur hebt die tegelijk aan staat), kost bv bij Eneco ongeveer 175 euro en dan heb je dus nog geen groepenkast (uitbreiding), laat staan dat ie gemonteerd is!

Misschien wil de huiseigenaar er in meebetalen, dan is het wellicht wel de moeite waard.

Gr. Richard.
 

Ronald42

  • #7
Deze kookplaat kan prima op 2x230V~ automaat kan nog in kastje bij de andere. Zit je aan 6 groepen hoef je ook geen hoofdschakelaar.
Verzwaren is onzin. Sorry hoor. Je jaagt iemand de stuipen op het lijf voor niets.

Waar ik u wel even de stuipen mee op je lijf wil jagen is met die gevaarlijke zekeringautomaten. Regelmatig gebeurt het dat deze vast branden als U dan geluk heeft springt de hoofdzekering. Maar in defecte apparaten kan een stroom tot 35 A gaan lopen. Gevolg kan o.a. brand zijn. Vervang deze dus liever voor zekeringen zoals de linkse. De twee rechtse zien er al niet zo jofel meer uit.
 

Co de Witgoedman

  • #8
Ronald42 schreef:
Deze kookplaat kan prima op 2x230V~ automaat kan nog in kastje bij de andere. Zit je aan 6 groepen hoef je ook geen hoofdschakelaar.
Verzwaren is onzin. Sorry hoor. Je jaagt iemand de stuipen op het lijf voor niets.
Sorry Richard, Kees en Ronald hebben gelijk :oops: :oops:
Inderdaad, apparaat kan ook op 2x230V.

Zelf sluit ik dit soort apparatuur liever aan op 3 fase, vandaar dat ik helaas :oops: niet goed op het aansluittekeningetje heb gekeken.
 

Gerrit

  • #9
De plaat kan inderdaad op 2 x 1-fase. Met een hoofdzekering van 35 A kan dit gewoon. Wel even een fornuisautomaat laten plaatsen en zeker die schroefautomaten vervangen door zekeringen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu