Aansluiting oven en koelkast

Mxxl

  • #1
In mijn nieuwe keuken komt een combimagnetron en een koelkast

De combimagnetron heeft een aansluitwaarde van 3,6kW. Volgens de techniche gegevens is de oven maximaal 2100W en de magnetron 900W. Stel dat beide tegelijk aanstaan zou deze in een piek dus max 3000W gebruiken, blijft 600W over voor verlichting en ventilator (lijkt me veel maar goed).

De koelkast trekt maximaal 120W

Als ik de koelkast apart moet aansluiten moet ik een nieuwe WCD gaan plaatsen, dit dus inclusief freeswerk.

In hoeverre is het onverantwoord om toch beide op 1 WCD aan te sluiten (aparte groep)
 

Fiesiekus

  • #2
16*230 =3680 Watt.

Volgens de regels moeten apparaten > 3 kW aansluitwaarde op een eigen groep.
 

Mxxl

  • #3
Ik ken de regels, officieel is het zelfs meer dan 2000W

Ik zit met hetzelfde probleem mbt de vaatwasser, deze is 2300W en moet officieel dus op een aparte groep, eigenlijk wil ik hem plaatsen samen met een Hotfillboiler van 400W. Samen geeft dit een piek van 2700W zou dus geen enkel probleem moeten zijn maar officieel mag dit dus niet

Het gaat mij alleen extreem veel geld meer kosten als ik mij aan deze regels ga houden, dan zou ik dus een extra groep moeten aanleggen voor die hotfillboiler, dit betekent dan weer een aanpassing aan de groepenkast etc en ik moet een leiding door de muur frezen voor de 120W koelkast.

Dezelfde magnetron maar dan uitgebracht onder een ander merk staat voor 3,2kW in de bladen.

De reden achter de regels is omdat de apparatuur steeds zwaarder wordt, dat je dan niet zaken als bijvoorbeeld een stofzuiger aansluit op een groep die al met 3000W belast is.

In mijn geval loopt er een leiding direct van de meterkast naar deze apparaten zonder een WCD waar andere zaken op aangesloten kunnen worden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee hoor >3000 watt is een eigen groep.

2000 watt is de 'nieuwe' norm die nog lang niet van kracht gaat worden.
 

Mxxl

  • #5
Oke, dus met de vaatwasser is het dus geen probleem.

Ik ga wel even puzzelen, in principe zit er 2 meter verder een WCD waar ik een aftakking voor de koelkast kan maken, gevoelsmatig is het alleen een hoopwerk voor iets wat alleen op papier belangrijk is. Voor beide apparaten geldt dat ik in geval van piekspanning 40W over de groep ga. ( en dan heb ik het over de door de fabrikant opgegeven overgedimensioneerde vermogens)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu