Aansluiten overspanningsbeveiliging meterkast

Marcgk

  • #1
Hallo,

Ik heb een overspanningsbeveiliging gekocht voor in de meterkast (klasse C, 1 fase, ABB OSB-2 type 0914-012). Volgens de site van ABB is deze geschikt voor TNS netten. Mijn huis is volgens mij aangesloten via een 1 fase TT net (fase + nul komen vanaf de meter, aarde via aardpen), maar daar wordt niets over gezegd. Na wat zoeken in documentatie van osb's van diverse fabrikanten is mijn conclusie dat een OSB voor een TT net over het algemeen bestaat uit een MOV (varistor) tussen fase en nul, en een gasontladingsbuisje tussen nul en aarde. Deze zelfde OSB's voor TT netten kunnen ook vaak worden toegepast in TNS netten.

Ik heb de ABB OSB opengemaakt en daar zit inderdaad ook een MOV tussen fase en nul en een gasontladingsbuisje tussen nul en aarde. Mijn conclusie is dan dat ik deze OSB ook gewoon voor mijn eigen installatie moet kunnen gebruiken. Klopt die conclusie of zie ik iets over het hoofd?

Een tweede punt waar ik een vraag over heb is de afzekering. Volgens ABB hoeft deze OSB pas apart afgezekerd te worden vanaf 63A. De hoofdzekering in mijn huis is 35A, dus die zit daar ver onder. Ik mag de OSB dus direct na de hoofdschakelaar in de installatie opnemen.
Alleen nu vraag ik me af hoe groot dan de kans is dat mijn hoofdzekering er door gaat bij een overspanning (aangezien de OSB een kortsluiting vormt op moment van een overspanning).

Volgens mij heb ik 3 opties: de genoemde optie waarbij alleen de hoofdzekering er tussen zit. Voordeel is dat bij overspanning de installatie volledig wordt afgeschakeld en er geen schade kan ontstaan door eventuele volgende pieken, nadeel is dat ik de energieleverancier moet bellen om weer stroom te krijgen met de daarbij behorende kosten.

2e optie is om na de hoofdschakelaar nog een extra zekering te plaatsen waarachter de rest van de installatie + OSB komt. Voordeel is dan hetzelfde als bij 1, nadeel is dat de zekering kleiner moet zijn dan de hoofdzekering en er dus sowieso sneller door gaat (C32 automaat of is dat al te groot?).

De laatste optie is om de OSB apart te zekeren. Grote nadeel hiervan is dat bij een overspanning de OSB wordt afgeschakeld en de installatie vanaf dat moment niet meer beschermd is voor eventuele volgende pieken. Hoe groot zou die zekering in dit geval moeten zijn?

Wat is het slimste om te doen? Of zijn die spanningspieken zo kort dat een hoofdzekering niet eens de kans krijgt om er door te gaan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Welke overspanning wil je opvangen?
 

Marcgk

  • #3
Overspanning tgv indirecte blikseminslag en inductie. Overspanning die dus van buiten het huis via het net binnenkomt (en als hij in huis gegenereerd overspanning op het net ook mee neemt is dat mooi meegenomen :) )
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dan heb je aan dat ding nooit genoeg.

De kans dat het ding aanspreekt is heel klein dus zet hem lekker boven je hoofdschakelaar.
Indien toch aangesproken, een installateur met zegelrecht is ook in staat die patroon te vervangen.

Bliksem beveiliging red je niet met alleen een grof beveiliging zoals je nu plaatst.
Je zal ook diverse fijn beveiligingen moeten inbouwen.Daarbij zal ook je aarding geschikt moeten zijn voor afleiding, niet elke aarde schijnt geschikt te zijn.
 

Marcgk

  • #5
Bedankt voor het antwoord. Dan zet ik hem gewoon na de hoofdschakelaar.

Ik heb verder in huis bij de computer, tv etc. nog fijnbeveiligingen zitten, en hetzelfde bij de CAI en ISDN. Het is altijd beter dan niets neem ik aan. Als je nog verder zou willen gaan kom je geloof ik op klasse B beveiliging, maar die wordt zover ik heb begrepen alleen toegepast wanneer er ook bliksemafleiders zijn etc. (en zouden dan ook moeten beveiligen bij directe inslag op die afleiders).

Wat betreft de aarding: ik weet ook niet of die dan geschikt is. In de kruipruimte zit een pen de grond in, maar heb geen idee hoe diep en ook niet wat de weerstand is etc. Ik doe het er maar mee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu