Kabel in mantelbuis wil niet, zo de grond in?

JanJ85

  • #1
Beste klussers,

Ik heb de een YMvK Dca-s2 - Installatiekabel en was van plan die buiten in een bestaande matelbuis te doen.
Dat zou in theorie prima moeten kunnen, want er ligt nu alleen een LAN kabel in.

Maar nu ben ik een middag bezig geweest, maar krijg het niet voor elkaar.
De kabel is gigantisch stug en ik loop steeds weer vast.

Trekveer, touw, van alles geprobeerd, maar het wil niet.
Hebben jullie nog tips?

Officieel mag deze kabel niet zo de grond in, maar kan dat kwaad?
Het komt op een plek te liggen waar ik nooit meer ga komen (zelf niet, maar ook niet met een schep ofzo).

Als het in een mantelbuis moet, dan zal ik iets anders moeten verzinnen.
Wellicht een mantelbuis extra in de grond en dan de kabel er eerst in doen voordat ik die ga begraven.

Alvast bedankt voor jullie tips / reacties!

Met vriendelijke groet,
Jan
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
deze kabel mag zo niet in de grond, hij mag inderdaad wel met een pvc buis als mantel in de grond of een kabel nemen die gepantserd is
 

Klussenisuitdagend

  • #3
Die bestaande mantelbuis - hoeveel mm is die?

Heb zelf een vijf aderige XMVK kabel door een 19mm installiebuis gelegd (16 ook geprobeerd maar veels te lastig). Was gelukkig een rechte buis en daarom te doen. Dit geleiden gedaan door zowel met een kabelveer te trekken als iemand aan de andere kant duwen (omdat de kabel inderdaad vrij stug was).

Altijd een mantelbuis gebruiken voor kabels zonder bewapening. Maakt niet uit dat je als huidige bewoner er al dan niet gaat graven - het gaat ook om eventuele andere toekomstige bewoners, werklui/ etc.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Waar hebben we het over?
5x2,5 en 5x10mm2 is nogal een verschil.

Zolang je nog geen dingen kapot getrokken hebt valt het mee.
Heb je een sterk punt waar je iets aan vast kan maken? Dan kan je met een katrol makkelijk wat meer kracht zetten, kan ook met een spanband.

Kan ook dat je ergens achter blijft haken, een trekkous is handig, maar de overgang tussen trekveer en kabel zo maken dat ie niet blijft haken kan al genoeg zijn.

Komt de kabel er schoon weer uit? Zand maakt het een stuk lastiger.
 

Kaajee

  • #5
En/of wellicht wat smeermiddel gebruiken, er is speciale voor kabels/snoeren etc.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
de trekveer veer komt er wel door?
zitten er bochten in de buis?

al gelijmiddel geprobeerd?
 

Sander 1972

  • #7
En als een persoon trekt en een ander de kabel duwt?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Een 230V kabel en een datakabel in één en dezelfde buis over een flinke lengte is ook totaal ongewenst en is vragen om storingen op je datakabel.
 

JanJ85

  • #9
De mantelbuis is 40mm en ruimte genoeg voor nog een kabel. De kabel die erdoorheen moet is misschien 15mm dik. Het punt is vooral dat de kabel te stug is en kronkelt in de buis. Ik denk dat daar ook gelijk het probleem zit. Ik ga nu eerst proberen de kabel zo recht mogelijk te krijgen en dan er nog een keer doorheen proberen te krijgen. De mantelbuis had een bocht, maar dat stukje heb ik nu uitgegraven dus ik kan rechtdoor.

@Gerrit B Het is een installatiekabel met een dikke mantel. Zal dat problemen opleveren met een UTP kabel ( CAT6 UTP buitenkabel)? Normaal worden deze kabels ook in goten gelegd, waar ook veel UTP kabels in liggen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Dikte van de mantel zegt maar weinig, het is het magnetische veld wat rond de kabel ontstaat wat voor de problemen zorgt en hoe groter de stromen die door de 230V kabel lopen hoe meer problemen dit op zal leveren.
In kabelgoten is (als het goed is) altijd een scheidingsschot aangebracht zodat 230V/380 en laagspanning van elkaar gescheiden worden.
Kruist een kabel elkaar dan is dat geen probleem, maar meters langs een 230V kabel zal als de 230V kabel belast wordt problemen geven.
Niet dat het totaal niet zal werken maar vaak resulteert dit in trage verbindingen omdat veel datapakketjes meerdere keren verstuurd moeten worden voordat het goed is over gekomen en in het ergste geval zelfs defecte netwerk apparatuur
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Zat de 15mm kabel op een kleine rol?
Zo worden ze o.a. in de bouwmarkten verkocht en dat kan vervelend zijn. Dan eerst uitrollen, echt afrollen anders blijft de draaiing erin zitten.
Verder mag het eigenlijk geen probleem zijn, ook een bocht kan zolang het maar geen scherpe bocht is.
 

JanJ85

  • #12
Bedankt Gerrit, het gaat om een kleine 20 meter, dus dat kan problemen geven. Ik heb besloten een nieuwe mantelbuis in te graven. Deze is dan alleen voor stroom en gaat in 1 rechte lijn naar de juiste plek. Dat zal wellicht voor de toekomst ook wel handig zijn.

Jackd, het is een rol van 50 meter. Voor 50 meter vind ik het een kleine rol. Komende week ga ik die eerst voor het grootste deel uitrollen en enigszins recht buigen. Ik denk dat het dan wel moet lukken.

Allemaal bedankt voor jullie tips en reacties! Dat waardeer ik zeer.

Mvg,
Jan
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Sander 1972

  • #13
Kabel gewoon uitlopen, en draaien wordt die vanzelf recht gedraaid
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Met een sterk touw (niet zo’n vlastouwtje) moet je die kabel toch door een 4 cm dikke pijp kunnen trekken met 2 personen: eentje duwen en eentje trekken. Goed uitrollen.
 

JanJ85

  • #15
Ik heb een nieuwe buis gelegd. Utp in een eigen en de installatie kabel ook in een eigen buis. Nu heb ik nog 1 vraagje. Bij het hok heb ik weinig zin om de betonnen vloer te breken om de mantelbuis maar binnen te leiden. Ze stoppen nu vlak voor het hok en gaan dan naar binnen. Een klein stukje gaat dus onbeschermd naar het hok (zie afbeelding).

Ik maak er nog iets omheen zodat niemand aan de draden kan komen.

Kan het zo? Of is dit onverstandig? Tijdelijk heb ik er wat klustape overheen gedaan zodat het in de buis droog blijft.

IMG_20240208_170813.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Ik zou vanuit het hok gewoon een gat naar buiten doren waar de mantelbuis doorheen gestoken kan worden, laat hem wat dieper uitkomen en je hebt ook geen probleem met de bestrating.
 

Fmrama

  • #17
Ik heb in mijn schuur zo’n stukje overbrugt door er een flexibel pvc elektra buis door te schuiven en een deel in de mantelbuis laten verdwijnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu