2 xDoorstroom boiler met 3x25A

ReinieRA

  • #1
Ik ben thuis bezig met een verbouwing van mijn badkamer en keuken. Aangezien wij niet vaak maar wel snel warm water willen (alleen handen wassen) willen we graag een boiler.
Om minder energie te verspillen zat ik te denken aan 2x een doorstroom boiler van elk 400 V, 3 ~ 50Hz.

Ik wilde eerst 2 krachtgroepen plaatsen (dus 2x 4P ALS en 2x 4P 16A automaten.) Alleen dan kun je ze natuurlijk niet tegelijkertijd gebruiken. Anders schieten we ruim over de 3x 25A heen.

Hoe kan ik dit het beste de aansluiten?
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je hebt boilers en je hebt doorstroomapparaten. Doorstroomapparaten hebben hun beperking, waaronder de grote piekbelasting. Voor alleen handen wassen is een 3x 400V apparaat totaal overbodig. Want je gaat het water direct weer terug mengen naar 38 graden. Neem een lichtere, op 1 fase. En zet ieder apparaat op een eigen fase.
 

ReinieRA

  • #3
Dank voor je snelle antwoord. Ik wilde kiezen voor 3x400V, omdat je anders max 3500W hebt. Is toch wel aan de krappe kant. Ik wilde gaan voor een 10KW versie, met een debiet van 5.6L bij een delta van 25 graden. Dan heb je in de winter ook lekker warm water voor de handjes. Is dat echt te veel? Anders heb ik natuurlijk liever gewoon 3500W. Is een stuk makkelijker aanleggen (en scheelt ruimte in de kast).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Of je kiest voor een 5 liter (echte) boiler. Hebben wij ook (in de keuken) en die heeft een stilstandsverlies van 0,5 kWh per dag, ca 110 kWh per jaar, bij de huidige max. prijs per kWh van 40ct is dat ongeveer 45 Euro per jaar. De aansluitingswaarde daarvan is 2000 Watt, hoef je dus géén extra groepen bij te plaatsen (mits de bestaande groep / wcd het kan verdragen).

Wat je daar per jaar aan stilstandsverlies voor kwijt bent is natuurlijk meer dan bij een doorstroomapparaat (want die heeft geen stilstandsverlies). Maar dergelijke boilers zijn wel een stuk goedkoper dan een 10 kW doorstroomapparaat en je bespaart je de installatie in de groepenkast, is toch ook niet mis.

Bovendien loop je met twee doorstroomboilers van elk 10 kW het risico, dat wanneer ze gelijk gebruikt worden (hoe wil je gelijktijdig gebruik voorkomen?), of samen met een ander apparaat (wasmachine of zo), je al heel snel over het maximum van de één van de drie hoofdzekeringen heen gaat. Indien die hoofdzekering dan een smeltzekering is en je daarom de netbeheerder erbij moet halen om hem te vervangen, kan dat ook een kostbare aangelegenheid worden! Bij een enkelfasige aansluiting kun je er naar streven, dat zware gebruikers op een andere fase staan dan de boilers.

Ik zou het geen doen vinden, dat je telkens als je bij één van de twee tappunten warm water gebruikt, je jezelf steeds moet afvragen of er niet een ander apparaat in huis aan staat en je daarom op dat moment geen warm water mag tappen. Omdat dan de hoofdzekering er (misschien) (weer) uit gaat.

Ik raad je daarom aan het alternatief van normale boilers ook te overwegen en in elk geval berekeningen te maken wat betreft stilstandsverliezen en aansluitwaardes.

Denk er wel aan dat je bij normale boilers een inlaatcombinatie nodig hebt, met de daarbij behorende afvoer van het overtollige water bij opwarmen. Dat is dan weer een voordeel van een doorstroomapparaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu