Vraag over amperage stekker

Bembi

  • #1
Dag,

voor mijn multimediaboeltje (wifi, led-tv, versterker, cd-speler, laptop, soundbar) werk ik met stekkers met ingebouwde schakelaars omdat niet altijd alles tegelijkertijd aan hoeft te staan.

Ik wil nieuwe schakelaars met geïntegreerd lampje bestellen en zie ze aangeboden met de melding 10 ampère. Zijn deze geschikt? Laatst hoorde ik één van de schakelaars zo'n zacht knetterend geluid maken. Toen ik de schakelaar opende zaten de draden goed vast en was er niets te zien. Iemand zei me dat het amperage dat ik er doorheen trek misschien te hoog of te laag is.

Lang verhaal voor een klein punt :) , maar toch.

Eigenlijk dus twee vragen: kan het zachte knetteren samenhangen met een verkeerd amperage? En is 10 ampère geschikt?

Bij voorbaat dank voor de info en gegroet, Bembi
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Die 10A is de maximale stroom die dat ding kan schakelen.
Knetteren geeft aan dat het contact niet optimaal is en meestal is de schakelaar dan defect.

Nu is er een klein probleem met de tegenwoordige elektronische apparatuur, deze bevat zgn. schakelende voedingen en deze vragen bij inschakelen een enorme inschakelstroom die ruim boven de maximale vermogen van dat schakelaartje gaan, echter is het overbelasten zo kort dat de schakelaar niet direct stuk gaat maar elke keer in en uitschakelen beschadigt de schakelaar met knetteren tot gevolg.
 

Bembi

  • #3
Dag headhunter,

dank je voor je antwoord. Moet ik dat zo zien dat als ik mijn laptop inschakel deze even om een grote stroom vraagt? of gaat het eerder om koelkasten, tv's en dergelijke? En gaan die inschakelstromen dan boven de 10 ampère?

Het gaat om dit ouder type schakelaars trouwens


Groet, bembi
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Niet als je de laptop inschakelt, maar zodra je spanning op de voeding zet.die inschakelstromen gaan zelfs ruim boven de 40A, maar doordat de tijd maar zeer kort is gaat dat gewoon goed.
Op zich zijn de getoonde schakelaart daar beter tegen bestand als die wipschakelaars op snoercentrales.
 

Bembi

  • #5
Dank je vriendelijk voor je uitleg. Spanning op de voeding is, begrijp ik, als ik de laptopstekker in het stopcontact steek. Ongehoord, die 40A :shock: . En goed om te weten dat de oude schakelaars beter bestand zijn.

Dat geknetter... is dat nu nog gevaarlijk voor brand of kortsluiting in huis? Laatste vraag hoor.

Groet, Bembi
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat knetteren is het verbranden van de contacten, je hoort de vonkjes overspringen en daarbij kan het contact zo heet worden dat het echt brand kan veroorzaken.
 

Bembi

  • #7
Oh ja. Ik hoorde laatst van iemand die een los contact in een verdeeldoos in het plafond had gehad, het was helemaal geblakerd en een wonder dat het niet in de fik gevlogen was. Ik vroeg me al af hoe zoiets kon als de draden eenmaal vast zitten.

Is het op te sporen in je huis, of er dit soort slechte contacten in je systeem zitten?

Bedankt weer, groet, bembi
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Ja maar het geeft geen 100% zekerheid.
Je kan de weerstand meten van de circuits, een verhoogde weerstand betekend dat er een hogere contactovergang is, en dus een ' hotspot'
Overigens als alles volgens de regels der kunst is aangelegd moet er heel wat gebeuren voordat er brand uitbreekt.

Het materiaal is zelfdovend kunststof en zuurstof verdrijvend, dus als de doos netjes dicht zit stinkt het flink maar zal het niet snel leiden tot brand.
 

Bembi

  • #9
Ok, hartelijke dank voor al je nuttige informatie. :D

gegroet, bembi
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu