Vraag over amperage groepenkast

Siemed

  • #1
Hallo Allemaal,

Wij hebben een nieuw pand gekocht waar ik nu gas en licht voor aan wil vragen. De EAN codes die ik heb zijn voor 3 x 25 amp en dat is voor ons te weinig.

Volgens Eneco moest ik dat met de netbeheerder regelen. Bij de netbeheerder wilde ik 6 x 25 amp aanvragen, maar daarvoor moest ik volgens hun weer naar aansluitingen.nl. Ze kunnen voor mij wel 3 x 80 amp aanvragen.

Nu is de vraag of dit ook een optie is. Begrijp ik het goed dat je met 3 x 80 amp dus veel meer op een groep kan zetten? Kan ik 3 x 80 amp ook om laten zetten naar meer groepen? Excuses als dit domme vragen zijn, maar ik twijfel of ik het goed heb.

Als laatste vraag ik me af of 3 x 80 amp veel duurder is dan 3 x 25 amp of dat de kosten alleen in het verbruik zitten.

Alvast bedankt voor eventuele reacties.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Het zijn 3 hoofdzekeringen van 80 ampere, voor elke fase 1. Je kunt zelf naar wens groepen maken op elke fase. Voor zowat elk normaal huishouden, inclusief elektrisch koken, is 3 x 25 prima.
Denk er wel aan dat we tegenwoordig een capaciteitstarief hebben. Oftewel je betaald meer als je een zwaardere aansluiting hebt.(ongeacht je daadwerkelijke verbruik.)
 

Siemed

  • #3
Oke, dus de kosten zijn dus hoger voor meer capaciteit. Het wordt een showroom met een hoop verlichting en boven meerdere machines die we gebruiken. Vandaar dat we verwachten dat we meer nodig hebben dan 3 x 25 amp.

Iemand een idee of de kosten veel hoger zijn tussen 3 x 25 amp en 3 x 80 amp? Vreemd dat daar niets tussen zit qua amperage.
 

Azijnpisser

  • #4
Bereken eerst eens wat er daadwerkelijk verbruikt gaat worden.

Welke apparatuur gaat er draaien, en wat kan daar in de toekomst nog bij komen. En wat staat altijd aan, en wat staat incidenteel aan?
 

Fiesiekus

  • #5
3x35A 3x50A en 3x63A zit daar toch tussen? De tarieven zijn bij de netbeheerder op te vragen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Iid eerst rekenen hoeveel je precies nodig denkt te hebben. Het maandelijkse kosten verschil loopt na 3x25A per stap snel op. Doe dit anders in overleg met een installateur. Deze kan ook de groepenkast indien nodig aanpassen.
Zie hier de tarieven https://www.liander.nl/
 

Part

  • #7
Het kost je ongeveer 1600 euro extra per jaar om over te gaan op 3x80A. (Als het al kan).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu