Toevoegen hoofdschakelaar oude woning

NL_Derek

  • #1
Hallo wijze vrienden,

Mijn dochter heeft een appartement in Ansterdam, uit de jaren 30. Er zijn vier groepen van 16A maar geen hoofdschakelaar. Het komt weleens voor dat de zekering van de energiebedrijf springt, met het nodige ongemak en kosten. Dus ik wil een hoofdschakelaar/automaat plaatsen; ik dacht aan 25A, genoeg voor twee zware apparaten, springt bij drie.

Nou vind ik 25A automaten in zowel enkelpolige (bijvoorbeeld https://www.conrad.nl/nl/p/eaton-236035-pxl-b25-1-zekeringautomaat-1-polig-25-a-230-v-ac-628062.html) als tweepolige (bijvoorbeeld https://www.elektrototaalmarkt.nl/abb-haf-s-installatieautomaat-4124447) types. Het wordt makkelijker om een enkelpolige te plaatsen (ik zou moeten werken met stroom aan maar ben gewend aan een veilige werkwijze) omdat ik dan maar een draad hoef te herschikken. Mag dit en/of is het aan- of af- te raden?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dat heeft geen enkel nut. Bij overbelasting springen eerst de 16 A zekeringen en blijft de hoofdzekering intact. Bij een flinke kortsluiting kun je hier niet meer op vertrouwen. Als je een automaat van 25 A ertussen zet, los je het probleem niet op, want die reageert in principe trager dan een 16 A automaat.

Wat was de aanleiding voor het aanspreken van de hoofdzekering?
 

NL_Derek

  • #3
Ik was misschien niet duidelijk; ik denk aan de situatie dat Groep 1 trekt 12A, Groep 2 12A, en Groep 3 12A. Resultaat nu: kosten en ongemak! Met een 25A automaat kan mijn dochter het probleem zelf oplossen, door één van de zware apparaten uit te zetten.

Ik weet niet wat de aanleiding was voor de vorige problemen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Wat heeft je dochter voor een aansluting dan? 1x35 A?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Mij lijkt dat de hoofdzekering te licht is uitgevoerd of dat er anderszins een installatie technisch probleem is. Dergelijke uitval zou bij normaal gebruik, zeer zelden tot nooit mogen voorkomen. Is het appartement uw (dochters) eigendom of gehuurd? Zo'n tussenzekering lijkt mij onwenselijk en ook niet de oplossing van het probleem. Onder spanning hieraan knutselen lijkt mij zoiezo een afrader.
 

NL_Derek

  • #6

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
25 A is niet selectief tegenover 35 A. Je zou een automaat van 20 A moeten toepassen die dan wederom niet selectief is tegenover 16 A. Als consequentie moeten de bestaande zekeringen worden vervangen door 10A.

Verder heeft geen mens zo'n tussenzekering. De hoofdschakelaar in moderne groepenkasten heeft alleen de functie om de hele installatie in één klap spanningsvrij te kunnen maken.

1x35 A is normaal gesproken ruim voldoende voor een appartement. Als je vaker last hebt van uitval van de hoofdzekering, dan is er iets mis met de installatie, wat je het best uit kunt laten zoeken door een vakbedrijf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu