Extra groep toevoegen.

ASW1

  • #1
Ten bate van een vaatwasser wil ik een extra groep toevoegen aan mijn zeer bescheiden kastje. Er zit een aardlekschakelaar met daarop twee groepen en er is ook nog een derde ongeaarde groep. Ik heb begrepen dat er maximaal 4 groepen achter 1 aardlek mogen zitten en er dus in dit geval dus nog een derde bij mag.



1-Kan ik hier een automaat op de rail bijzetten en deze met 4 mm aansluiten/doorlussen vanaf de onderzijde van één van de twee andere automaten die achter de aardlek zitten?
2. Kastje heeft geen hoofdschakelaar. Het zegel ontbreekt op dit moment nog dus het lijkt me handig om (zolang ik de keramische hoofdzekering er nog uit kan draaien) er ook een hoofdschakelaar in te zetten. Mag deze op dezelfde rail naast de automaten?
3. Maakt het nog uit welk merk ik pak? Het kastje is van ABB. Prijs automaat maakt weinig uit maar vreemd genoeg is een 40A hoofdschakelaar van ABB €35 en eentje van Attema €15. Is er een reden om niet die van Attema te pakken, past die?

Bij voorbaat dank.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Kun je een overzichtsfoto maken en plaatsen?
 

ASW1

  • #3
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zit met enige verbazing hier naar te kijken. Dat iemand van zo'n kleine installatie zo'n grote chaos weet te maken...

Ik zou links 2 alamats plaatsen tbv de vaatwasser en wasmachine, en de huidige wasmachine groep vervangen door een of 2 kleinere automaten om woon / slaapkamer en keuken / badkamer te splitsen.

De bedrading tussen aardlek en automaten ook controleren op dikte en isolatie (zie daar nog een of twee onbeschermde bruggen zitten).

De blanke draad rechtsboven, komt deze van het captatienet?

De kast is te klein voor een hoofdschakelaar. Wellicht heb je ruimte tussen de meter en deze kast?

Daarnaast is er flink geboord, maar het boorgruis niet opgeruimd...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een installatie moet verdeeld zijn over mij minimaal 2 aardlekschakelaars.
 

ASW1

  • #6
Ik weet het, dit kastje zal nog uit de tijd zijn dat die regel nog niet gold. Is er een verplichting om een tweede bij te plaatsen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Die regel is van de jaren 70, toen bestond die holec kast nog niet eens.

Bij automatische uitschakeling van de voeding moet verlichting gewaarborgd blijven.

Ik zou aardlekautomaat toepassen in deze kast.
 

ASW1

  • #8
Dank voor je reactie, inderdaad alle verlichting zit nu achter 1 aardlek, dat is niet handig als er eens wat is. Ik heb drie b16 alamats kunnen overnemen. Plan is de automaat links (wasmachine, die niet achter de aardlek zit) te verwijderen en de wasmachine dan op één van die alamats te zetten. Dan gedeelte van de verlichting overzetten naar een andere alamat zodat niet alle verlichting meer achter dezelfde aardlek zit. En dan heb ik in totaal 5 groepen die allemaal achter een aardlek zitten. Helemaal links kan dan nog een hoofdschakelaar. Mag die eventueel ook 63A zijn ook al hoeft hij max 40A te schakelen? En moet een hoofdschakelaar vanaf de onderkant of bovenkant gevoed worden of mag dat allebei?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Je hebt waarschijnlijk een 35 A aansluiting (even naar de hoofdzekering kijken, gezien het kastje toch niet verzegeld is). Een 40A hoofdschakelaar is dan voldoende.

Van boven of beneden voeden mag allebei.
 

ASW1

  • #10
Het is even geleden, en ik heb uiteindelijk besloten het hele kastje te vervangen. Voor weinig geld kon ik een mooi voorbedraad Hager kastje overnemen met twee aardleks en 7 groepen. Ik heb er 1 groep uitgehaald om ruimte te maken voor een 40a hoofdschakelaar.
Het enige waar ik niet helemaal zeker over ben is dat de linker aardlek met 6mm2 draad gevoed wordt en de rechter met 4mm2 schat ik. Kan dat uit?
Als er verder nog op- of aanmerkingen zijn over hoe het nu zit hoor ik het graag.
Heb door de netwerkbeheerder de aansluiting laten verzwaren van 1x25a naar 1x35a dat leek me beter al heb ik er geen problemen mee gehad, en nu is de meter ook weer verzegeld.

 

ASW1

  • #11
Iemand?
 

ASW1

  • #12
Niemand?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #13
Als ik het goed zie, dan gaan de draden vanuit de hoofdschakelaar naar de verdeelblokjes onderin en vanuit daar naar de aardlekschakelaars. Zodra je geen draden van verschillende diameters onder dezelfde klem hebt zitten, is het geen probleem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu