Huis gekocht: Gehele elektra op de schop

Ronald2

  • #1
Hallo allemaal,

Eerste post hier op het forum, ik zal gelijk m'n best erop doen. :D

Ik heb een huis gekocht en ik wil daar een aantal dingen eerst voor elkaar hebben m.b.t. de elektra (en nog wat andere dingetjes) voordat ik werkelijk ga verhuizen.

Huidige situatie:
Begane vloer met kruipruimte, 1e verdieping, zolder en garage achterin de tuin (los van het huis).

In de meterkast: Een Hager automatenkastje, 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar. Met ruimte (als ik het bij het rechte eind heb) voor uitbreiding 2e aardlek en bijbehorende groepen.

Mijn plannen (en ik hoop dat ik niet té ambitieus ben):
- 1 groep voor de verlichting op de begane vloer en trappengang naar de 1e verdieping.
- 1 groep voor WCD's voorkant van de begane grond (met oog op in de toekomst elektrische rolluiken).
- 1 groep voor WCD's achterzijde van de begane grond (ook weer oog op in de toekomst elektrische rolluiken aldaar) en de garage en een buiten-WCD..
- 1 groep in de keuken. Koken is en blijft op gas.

- 1 groep voor verlichting op de 1e verdieping en trappengang naar zolder en de zolder zelf.
- 1 groep voor WCD's voor alle drie de slaapkamers (met oog op de toekomst elektrische rolluiken)
- 1 groep voor de badkamer (ex verlichting, die zit op de groep van 2 regels eerder).

- 1 groep voor de zolder WCD's (was/droger combi, CV ketel).


Her en der lees ik dat verlichting niet per se achter een aardlek hoeft, maar het gros van de armaturen heeft toch randaarde aansluiting, dus ik wil ze gewoon achter aarde hebben eigenlijk.

Ik kom dan uit op 2 stuks aardlek met elk 4 groepen daarachter.

Waar ik nu zelf eigenlijk nog mee zit:
Nou is het zo dat ik ook niet weet hoe en waar de huidige elektra infra loopt, dus ik denk dat ik alles bloot moet gaan leggen. Of kan ik via de bestaande lasdozen alles voor elkaar boksen? Dat ik de bedrading overal eruit trek en vanaf de groepen alles opnieuw door bestaande buizen trek? In principe zijn alle locaties voorzien van aansluiting dus de buizen liggen er. Of ga ik dan tegen problemen lopen omdat die infra gebaseerd is op 4 groepen en niet op 8?
Ik kan natuurlijk niet ongestraft allerlei nieuwe kabels langs bestaande trekken (als het al zou passen).

Ik heb dan wel kennis van elektrotechniek maar barweinig ervaring in de utiliteit. Daar heb ik jullie even voor nodig. Ik weet niet goed waar ik moet beginnen en het zou mooi zijn als jullie me kunnen behoeden van onnodig werk verrichten of juist helpen met een goede voorbereiding.

Dat er een aantal sleuven gemaakt moeten worden in de muren en plafond is niet heel erg (alles beton overigens), aangezien ik ook vanaf de meterkast een LAN-netwerk wil aanleggen door het huis in de muren. Stukadoor moet toch nog langskomen :P Maar bij voorkeur wil ik het sleuventrekken zoveel mogelijk beperken, alleen het hoognodige.

Als jullie nog info van me nodig hebben voor een zinnig antwoord, dan roep het maar.
Verder zie ik antwoorden en tips/tricks graag tegemoet.

groetjes Ronald
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
8 groepen achter 2 aardleks is redelijk gangbaar tegenwoordig. Een hoofdschakelaar ervoor is tegenwoordig ook verplicht. Verder is 2 groepen door 1 buis zoiezo niet toegestaan, je zal wellicht dus wat buizen extra buizen moeten aanleggen. Badkamer op 1 groep lijkt me nogal overkill. In de keuken zijn min. 2 groepen verplicht, verdeeld over de wandcontactdozen nabij het aanrecht. Als het even kan zou ik aparte groepen voor wasmachine en droger voorzien, evenals voor andere vaste apparatuur van 2000 watt of meer.
 

Ronald2

  • #3
Kan in de keuken dan ook volstaan worden dat 1 seperate groep naar keuken ligt en dan +- de helft van de WCD's aangesloten wordt op de groep van de achterzijde van de begane grond?

Ik weet niet hoe het nu aangelegd is (moet ik maar even uittesten t.z.t) maar als dat altijd al verplicht is geweest dan kan ik daar uit de voeten met de bestaande infra. Of ik moet de keuken uitbouwen om elektra daar bij te leggen, dat zit eigenlijk niet in het plan namelijk.

Badkamer had ik op 1 groep gekozen i.v.m. vochtige ruimte, maar als dat overkill is, dan kan deze mee op de groep van de slaapkamers.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Die groepen naar de keuken mogen allen rustig met iets anders gedeeld zijn, als het er maar minimaal 2 zijn. Badkamer kan gewoon bij de andere groep op, evenals de CV ketel. Zorg wel voor separate groepen voor je wasmachine, droger en eventueel ook vaatwasser, oven etc van >2000Watt, ook dat is verplicht...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu