Plastic brandlucht in huis

loeske

  • #1
Gisteravond roken wij een plastic brandlucht. Alles gecheckt, geen brand gelukkig maar wat kan dit wel zijn? En moet ik mij zorgen Maken?
 

Sander 1972

  • #2
Dan loop er toch bij jou binnen of buiten iets te smeulen. Ik zou bij je apparaten gaan checken. Is het een appartement?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Waarschijnlijk gaat er met de elektra-installatie iets niet goed, of zit het zoals hierboven aangegeven in een apparaat. Als de lucht nu niet meer merkbaar is, moet je goed nagaan welke apparaten uitgeschakeld zijn en op welke plaats je de lucht hebt geroken.

NB: Verplaatst naar subforum elektra.
 

HenkL14

  • #4
En ruik even in de meterkast, daar kan het ook nog zitten
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Kan ook gewoon van buiten komen.
Wij hebben dat hier ook als de wind verkeerd staat en de woning onder aan de straat de allesbrander aan het opstoken is.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

loeske

  • #6
Ik rook het boven het ergste. Op de 1e verdieping zit er niks in het stopcontact. Op zolder staat cv ketel, mechanisch ventilatiesysteem, wasmachine & droger
In de meterkast rookten wij het niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
loeske schreef:
wasmachine & droger
Dat zijn de stroom vreters. Ruik je die lucht als je deze apparaten gebruikt en gebruik je deze en voor een of alle twee tegelijk.
 

HenkL14

  • #8
Bekijk dan even de stekkers van de apparaten. Als die te warm worden, zorgen ze weleens voor een luchtje.

Als ze er goed uit zien, is er niks aan de hand. Als ze verkleurd of vervormd zijn, is er wel wat aan de hand :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
En als een van de stekkers eventueel verkleurd is, dan zit de oorzaak vaak niet in de stekker zelf, maar in een losse (schroef)verbinding in het stopcontact! Is de stekker echter daardoor echt oververhit geraakt, moet het hele snoer inclusief aangelaste stekker wel vervangen worden.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dit zijn hele lastige vragen om zo te beantwoorden. Wat de ene persoon een typische plasticlucht vindt, is voor de ander “gewoon” een vlieg die op een hete halogeenlamp terecht is gekomen en aan het verbranden is.

Ook kan de lucht van buiten komen, bijvoorbeeld van buren die iets verkeerds in de open haard hebben gegooid.

Zolang wij het niet hebben kunnen (mee)ruiken blijft het voor ons ook gissen. Het enige wat je kunt proberen is het reproduceren (proberen te herhalen) van de geur: zet alles aan wat gisteren ook aan stond en ga dan ruiken.
 

loeske

  • #11
Wasmachine & droger staan soms tegelijk aan. Sommige stopcontacten als je daar een stekker in doet krijg je een klein steekvlammetje te zien. Enige tijd geleden is mijn adapter op de slaapkamer doorgebrand. In de keuken kreeg ik kortsluiting op apparatuur wat daar stond. Ik heb dus al veel nieuwe waterkokers & koffiezetapparaten kunnen aanschaffen. Elektricien laten na kijken en die zei alles is goed hier ligt aan je apparatuur. Erg vreemd. Dus dan ligt het aan onze tablets smartphones en waterkokers e.d?

Screenshot_20231101_141045_Picture Insect.jpg Screenshot_20231101_141237_Picture Insect.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Was dit een originele adapter en kabel, of zijn het van die spotgoedkope Chinese namaakdingen?
 

loeske

  • #13
Dit was een originele Samsung oplader
 

HenkL14

  • #14
loeske schreef:
Sommige stopcontacten als je daar een stekker in doet krijg je een klein steekvlammetje te zien.
Dat ligt in principe aan de stekker, niet het stopcontact. Bijvoorbeeld de stekker van de oplader van een laptop vraagt even een piekje bij het insteken en dan kan er een vonkje te zien zijn.
Is niks ergs.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Die stekkers van de foto's dat zijn toch de nieuwste vorm voor USB.
Was de oplader zelf niet beschadigd. Vind dit heel bijzonder.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Op de getoonde foto's staat inderdaad een USB-C stekkertje afgebeeld. Wanneer een dergelijke stekker voor het met hoge snelheid opladen van (bijv.) een tablet wordt gebruikt, loopt er heel veel stroom door zo'n snoertje. Zit er dan een slechte verbinding tussen kabel en stekkertje, dan krijg je dit soort effecten. Ligt naar mijn mening 100% aan de kwaliteit van het kabeltje, maar ook bij originele (merk) kabels kan het voorkomen dat er een slecht exemplaar tussen zit.

Er worden bijv. kabels verkocht, waarvoor beweerd wordt, dat ze (bij daarvoor geschikte adapter) met (maximaal) 100 Watt kunnen opladen. Dat is bij de standaard spanning van 5 V van USB maar liefst 20 A door zo'n dun kabeltje... Dat kan best wel heet worden!

Dit heeft echter niets te maken met het vonkje dat te zien is, wanneer een adapter in een stopcontact gestoken wordt. Dat heeft te maken met het principe van die adapter: er moet een condensator in die adapter opgeladen worden, dat kost even een erg hoge stroom, soms extreem hoog, afhankelijk van het ontwerp van de adapter.

Ook het krijgen van kortsluiting in keukenapparatuur staat volledig los van deze verschijnselen. Je hebt waarschijnlijk gewoon pech dat er een aantal apparaten kapot gaan binnen korte tijd.
 
Laatst bewerkt:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #17
@loeske

Was het ook een originele kabel?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu