Zoemtoon in huis

spookte

  • #1
Hallo iedereen , we hebben al een hele tijd een zoemtoon in huis om gek van te worden.
Voornamelijk s nachts, kunnen er niet van slapen.

Wat hebben we al gedaan?
Wel al wel wat gedaan :
een opsomming:

- We hebben twee relais laten vervangen van onze electrische vloerverwarming ( oud systeem met draden niet met water )
- We hebben een relais in onze boiler laten vervangen omdat die ook zoemde
- We hebben de transfo van het alarm laten vervangen omdat die ook constant stevig zoemde
- We hebben ne victron die we hadden staan laten afkoppelen dus ook geen lawaai meer van die kant

Wat blijkt nu?
Dat er 'nog een stevige zoem komt uit de zwarte zeer oude meterkast
En ook nog uit een andere elec kast die daarboven hangt.

Nu vragen we ons af , of het toeval is dat al die toestellen die aan één wand hangen in onze garage , ' ineens " allemaal zo beginnen zoemen / brommen?

Het geluid is flucturerend van 36 tot 42 decibel gemeten met app iphone
 

Hharbers

  • #2
Op een forum kunnen ze op afstand niet horen wat jij hoort
Als je meterkast zoemt zou ik een elektricien bellen.

De oude zwarte bakkelieten groepenkasten kunnen slechte contacten hebben welke gaan brommen
Dit wijst op slechte geleiding wat gevaarlijk kan zijn


Zet je groepen een voor een uit en luister of geluid weg is.
Zo ja dan zit het waarschijnlijk in je groepenkast waar je zelf verantwoordelijk voor bent.

Blijft het geluid met alle groepen uit
Zet je hoofdschakelaar uit en luister of geluid weg is, zo ja dan kan het in deel van je netbeheerder zitten en dienen zij dit op te lossen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Neem contact op met de netbeheerder, en meld dit als storing.
 

Hharbers

  • #4
En koop tot die tijd een paar oordoppen ;-)
 

spookte

  • #5
@Hharbers, die hebben we al in alle mogelijke uitvoeringen en co , zelfs op maatgemaakte met filter . Ook noisecansseling hoofdtelefoon, maar daar kun je niet de hele dag mee rondlopen:? of mee slapen. En het geluid komt er trouwens door.
 

spookte

  • #6
Bakelieten groepkast , is dat zoiets als de zwarte kast zie foto's. Het geluid komt het meeste uit de zwarte kast, dan de kast ernaast en de kast erboven

IMG_7846.jpg IMG_7847.jpg IMG_7848-1.jpg
 

Hharbers

  • #7
Ik heb voor mijn werk gehoorbescherming waarmee ik niet eens zou horen als de russen binnen vallen...... maar dat terzijde

Is dat een groepenkast voor een woonhuis installatie?

Geluid heeft een bron welke je op moet sproren
Zet je groepen een voor een uit en geef wat er gebeurt met geluid
 

spookte

  • #8
ah zo dempend. Welke als ik vragen mag ?
Ja groepenkast voor een woonhuis.
k zal straks als ik terug thuis ben de groepen eens een voor een uitzetten.
Bedankt voor het meedenken.
 

spookte

  • #9
Wij hebben Pluggerz op maat , en festival oordoppen op maat met de sterkste filter laten maken en da geluid ( lfq ) komt er door helaas.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat komt me bekend voor. Hier ook oordoppen op maat laten maken vanwege een diepe bromtoon die voornamelijk 's nachts heel storend is. Komt (met zekerheid) niet uit het huis en ook niet uit het woonblok (alle elektra eraf tijdens onderhoudswerkzaamheden Stedin, brom ging door). Oordoppen van een hoorspecialist van ca 100 Euro, maar helpen niets, die lage tonen komen er gewoon doorheen. Sterker nog: doordat de omgeving stiller is, hoor je de bromtoon heviger dan zonder oordoppen! Frequentie ligt (zelf vergeleken met een toongenerator) tussen 40 en 50 Hz.

Gemeente heeft metingen laten doen (officieel rapport van vele pagina's van specialist van omgevingsdienst), maar resultaat is geen verder onderzoek, want gemeten aantal dB's te laag. Verder laten meten heeft geen enkele zin. Er is ergens verder weg een pomp of dergelijke die continue dit geluid overdraagt aan de grond en dan aan de muren van het huis. Buren hebben er geen last van, want veel jonger en dit probleem schijnt vooral voor te komen bij oudere mensen.

Overdag heb ik baat bij achtergrond muziek, 's nachts heb ik uiteindelijk de oplossing gevonden door twee PC-speakers bij mijn hoofdeinde op te stellen en daar een oude MP3 speler op aan te sluiten. Op die MP3 speler speel ik (met herhaling van het nummer aan) een (witte) ruisgeluid af, dat ik op het Internet heb gevonden. Gaat dus de hele nacht door. Ik heb dat geluid hiervandaan gehaald. In het begin had ik ook andere ruisgeluiden (beekje, regen etc.), maar de witte ruis bevalt toch het beste.

Het is namelijk zo, dat die ruis (na een gewenningsperiode) veel beter te verdragen is dan de bromtoon. Doordat het oor (eigenlijk de hersenen) zich instelt op het niveau van de ruis, wordt de bromtoon naar de achtergrond gedrukt en heb je daar niet of nauwelijks last van. Elke nacht slaap ik dus met een ruis uit de luidsprekers en ik moet zeggen dat ik het een fijne oplossing vind voor een eigenlijk niet op te lossen probleem (anders zouden we moeten verhuizen).

Tot dit moment heb ik van jouw probleem de indruk, dat het bekend is waar de brom vandaan komt. Daar zul je zeker onderzoek naar moeten (laten) doen. Er zou bijv. een oud relais in die kast kunnen zitten dat zo bromt.

Mocht je er helemaal niet uitkomen dan heb je bovenstaand wellicht een mogelijke methode om het geluid dragelijker te maken. Ik heb dat idee overigens niet van mijzelf, maar van de site van de stichting laagfrequent geluid. Via die link vind je diverse andere tips voor het geval er geen oplossing gevonden wordt.

Er bestaan ook kant-en-klare apparaatjes (vooral tbv. van baby's) waar je zo'n ruisgeluid mee kunt produceren, maar de genoemde oplossing met een oude PC-speakerset en een MP-3 speler was wat goedkoper en bevalt goed. Heb het nu ca. 2 jaar in gebruik.
 
  • Like
Waarderingen: Wgb

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Misschien is proberen met een stethoscoop voor monteurs die kast te lokaliseren.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #12
Met een lange schroevendraaier kun je een soort stethoscoop maken. Handvat tegen te oor, en de andere kant tegen het verdachte onderdeel.

Bij mij thuis produceert de Ferrarismeter (kWh meter) een bromtoon. Maar deze laat ik zo lang mogelijk zitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu