Vraag over te aarden onderdelen badkamer

Rpj

  • #1
Beste forumleden,

Ik ben nu bezig met het elektra in de badkamer. Deze is door de vorige eigenaar recent gerenoveerd en ik wilde eigenijk alleen het plafond vervangen. Nu kom ik erachter dat er geen centraalaardpunt is gemaakt. Ook geen aanwijzing meer dat deze er ooit is geweest of dat er überhaupt iets is geaard. Daarom wil/moet ik dit gelijk meenemen. Ik heb met de informatie hier een plan bedacht, maar hoor graag wat jullie ervan vinden en of mijn plan voldoet.

Badkamer met douche, wastafel en toilet. koperen waterleiding loopt in een schacht achter de douche omhoog en dan over de zolder, weer onder het plafond naar de wastafel. Omdat de leiding even over de zolder loopt ga ik ervanuit dat ik 2x de waterleidingen moet aarden (boven de wastafel en boven de douche in het plafond.

cv leidingen lopen ook door het plafond, maar de stijgleidingen zitten in de kamer ernaast. makkelijkste zou zijn om in het plafond de leidingen te aarden, maar dit is volgens mij niet correct (niet lokaal -> leidingen gaan badkamer uit voor ze bij de radiator zijn.) Ik wilde hiervoor een voeg naar de radiator uit slijpen en een 4mm2 blanke draad in een voeg wegwerken.

Dan de lastige onderdelen.

Toilet is een hangtoilet in de hoek. waterleiding komt rechstreeks uit de meterkast. deze leiding kan ik direct in de meterkast aarden. dit is niet lokaal maar anders kan ik er niet bij het frame kom ik lastig bij. ik twijfel om een voeg tot het bedieningspaneel open te slijpen en daar te kijken of ik deze aan het frame kan bevestigen. ik vraag me echter of of dit nodig is.

de vloer is een nehobo vloer. wapeningstaven lopen onderin deze vloer. er liggen 2 lagen tegels op elkaar en ik kan geen wapening/aardnet zien t.p.v. leidingschacht. ik ga er daarom vanuit dat deze er niet is. er lopen geen elektriciteits leidingen in de vloer. alleen de waterleidingen gaan er verticaal doorheen maar deze aard ik al. Als er geen net zit kan ik deze ook niet aarden dus laat ik de vloer zoals deze is.

de CAP zelf plaats ik in een centraaldoos in het plafond een stukje naast de centraaldoos van de badkamergroep. plafond is 2,35m hoog. daarom moeten beide centraaldozen minimaal 60cm vanaf de douchecabine in het plafond.

Dit is hoe ik het wil aanpakken. Als iemand een opmerking suggestie heeft hoor ik het graag. vooral over het hangtoilet en de vloer zit ik te twijfelen
 

Rpj

  • #2
Ik heb nog even verder gezocht naar het aarden van het hangend toilet en de vloer.
In een eerdere thread is al aangegeven dat het hangend toilet niet nodig is. (volgende keer beter zoeken)

En voor de vloer
quote van e-veiligheid

Een aardnet of aardmat in de badkamervloer is alleen vereist bij een doorlopende bewapening van de badkamervloer vanuit een andere ruimte, die niet bereikbaar is om te worden geaard. Hierbij is spanningsversleping vanuit een andere ruimte naar de badkamer in geval van een defect mogelijk. In dat geval moet boven de betonvloer een aardmat worden gelegd die moet worden geaard.

De nehobovloer zit enkel t.p.v. de badkamer dus ik hoef de vloer niet te aarden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu