Nieuwe groepenkast => zelf leidingen trekken naar keuken.

Eternity

  • #1
Mijn huis wordt gerenoveerd en dat betekent o.a. het aanleggen van vloerverwarming (water gevoed) en een nieuwe meterkast.

De oude vloer wordt uit het huis gesloopt en ik kijk dan dus eventjes "in de zwarte aarde". Daarop komt een betonnen vloer, en vervolgens een cement dekvloer met daarin vloerverwarming (v.v.).

De leidingen vanaf de meterkast en de nieuwe groepenkast wil ik zelf naar de verderop gelegen keuken trekken. Het gaat dan om in totaal 5 groepen. Hoe dit te doen? De wanden kan ik namelijk niet benutten voor de leidingen omdat deze niet aangepakt worden (sleuven freezen kan dus niet in de wanden). Het moet dus over/onder/door de vloer...

De leidingen kunnen in gele buizen en dan:
- "over de zwarte aarde", daarover dan beton en de v.v.
- op de betonnen vloer, maar dat geeft wellicht problemen met de v.v.
- bovenop de v.v. , maar nog in de cement dekvloer?

Hoe zou een installateur dit aanpakken?
 

Kaajee

  • #2
Ik weet niet hoe een installateur het zou doen, maar ik zou installatie kabel (ymvk) nemen, dat inderdaad in buizen doen en deze op de aarde leggen, daar overheen de vloer en vv.

Overweeg een (of meerdere) extra/lege buizen te leggen, mocht jij (of de volgende bewoner) nog extra draden willen hebben ( bijv. krachtstroom); nu kleine moeite/weinig meer kosten.........
 

Eternity

  • #3
Dank voor je reactie Kaajee!

Zelf dacht ik net nog aan de mogelijkheid om een PVC buis van bv 60 mm diameter te gebruiken en daar grondkabels door te trekken. Dus alle 5 groepen door 1 ruime PVC buis en die laten uitkomen in de keuken. En dan vanaf de keuken weer verdelen middels gele buizen?

Wat denk je van die mogelijkheid?
 

Fendtgek

  • #4
Volgens mij moet je elke groep apart in een buis doen maar dat weet ik niet zeker bij 60 mm. Bij 16 en 19 mm is dat wel zo.
 

@$T

  • #5
Je mag gerust meerdere kabels in een buis doen mits daar de ruimte voor is. Je mag ook gerust YmVk hebruiken omdat kans op mechanische beschadiging er niet is.
 

Lichtpunt

  • #6
I.v.m. warmte ontwikkeling in de kabels door de te verrichten arbeid mag de bedoelde buis maar voor max. 70% gevuld worden.
 

Gerrit

  • #7
Verder kun je het beste voor elke kabel een 19 mm. buis nemen,
Een buis van 70 mm. die gevuld is met b.v. 4 kabels, krijg je moeilijk nog een kabel in.
 

Eternity

  • #8
Hartelijk dank voor alle reacties!

De laatste levert wel een vraag op? Ik vind het idee om meerdere YMVK kabels door een ruime PVC buis te voeren wel een prima oplossing. Deze ligen dan dus "los" in de PVC buis on de vloer. Er gaan er maar 5 doorhen, dus ik zorg dat er minimaal nog 30% ruimte over is.

Begrijp ik nu dat er wordt voorgesteld om ín de PVC buis de YMVK buize ook nog eens door buis te voeren?
 

@$T

  • #9
YmVk zijn kabels dus die kunnen gelijk door de buis van Xmm. Met de warmteontwikkeling zal het wel meevallen want ik zie nog niet zo gauw dat je alle apparaten die aangesloten zijn langdurig in gebruik hebt en dan nog allemaal tegelijk. Maar een beetje ruimte kan geen kwaad en doe er voor de zekerheid een extra trektouw bij zodat je later altijd nog wat erbij kan trekken.
 

Kaajee

  • #10
Wat bedoel wordt mijn inziens is juist geen grote buis te gebruiken. Ten eerste omdat je dan (later) veel moeilijker (extra) kabels te trekken. En dus niet 19mm buizen in een grotere buis te doen.

Ten tweede waarom wil je per se 1 dikkere buis? Het is toch net zo eenvoudig een aantal 19mm buizen te leggen? Hoef je ook minder diepe geul te graven.
Als je alle YMVK met z'n allen in 1 dikke buis doet, krijg je geheid last om er extra kabels doorheen te trekken (gaat klemmen, stroef, kabels door elkaar, etc.)

Dus ik zou 5 16mm buizen nemen voor de 5 groepen met YMVK en daarnaast nog 2 of 3 lege 19mm buizen leggen, deze iets groter om evt. 5 aderige krachtstroom kabel te kunnen trekken. Deze naast elkaar in de 'zwarte aarde' leggen/ingraven (geultje graven, beetje aarde er over) en daar de 5 YMVK kabels doorheen trekken. Dan heb je er dus 2 of 3 lege buizen extra liggen.
 

Eternity

  • #11
Helder !

Dank je wel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Wat is de reden dat je YMVK gebruikt?
 

Eternity

  • #13
Leek mij wel zo betrouwbaar....
 

Conradus

  • #14
Waarom geen krachtgroep naar de keuken en daar opnieuw verdelen?
 

Appeltje

  • #15
Conradus schreef:
Waarom geen krachtgroep naar de keuken en daar opnieuw verdelen?
Omdat je dan in de knel komt met je selectiviteit, uitgaande van het feit dat je 3x25a hebt, en 3x16a of 6x16a wilt overhouden lukt dit niet omdat daar geen geschikte selectieve zekering meer tussen kan. Daarom dus niet.

Gr. Richard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu