Stoppenkast op zolder van grote schuur - indeling verdeling

JCV

  • #1
Ik ben op de zolder van een grote schuur een kantine, kantoor, douche, enz aan het maken met wasmachine en al daarin,(denk maar aan de voorzieningen van een klein appartement) en nu wil ik daar een stoppenkast voor zetten. Ik wilde dat doen vanuit een krachtstroom leiding die op een apparte groep zit en niet gebruikt word. kan iemand mij helpen met de indeling, verdeling en materialen daarvan?
MVG
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Dat kan mits... (gebruik even de zoekfunctie linksbovenaan op de trefwoorden: selectiviteit of onderverdeler, dan vindt je een heleboel info)
In het kort komt het er op neer dat bij 16A eindgroepen op zolder, de voorbeveiliging ten minste 3x25A moet zijn (bekabeling min. 5x4mm2) en je hoofdzekeringen min. 3x40A. Zijn deze lager wordt er over het algemeen geadviseerd om losse groepen vanuit de hoofdkast te trekken.
 

Duspol

  • #3
Ik vermoed dat het goedkoper en makelijker is, om losse groepen van de meterkast naar boven te brengen.

Wij instaleren haast nooit onderverdelingen in woningen.
aleen bij grote bedrijfsinstalaties zie je het het veel.
 

JCV

  • #4
De meterkast van het perceel hangt in huis, daarvandaan gaat het ondergronds naar de schuur toe via 20a stoppen. kan ik in de schuur dan ook gewoon 20a stoppen gebruiken?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Nee, dat is niet toegestaan. 10A eindgroepen zou wel kunnen. Tevens moet er in de onderverdeler een hoofdschakelaar en tenminste 2 aardlekschakelaars aanwezig zijn. De bedrading van hoofdkast naar schuur moet tenminste 4mm2 zijn. Hebben we het touwens over NL of BE, zit nogal een verschil tussen!
 

JCV

  • #6
Het gaat over nl. ik las net ergens dat na een 20A stop een 16A stop moet zitten, en dat je die daarna weer kan verdelen met 10A stoppen, dat laatste snapte ik niet helemaal want bijvoorbeeld 2 maal 10A is 20A op een 16A stop, lijkt mij dat dat niet helemaal goed gaat...ik denk zelf dat ik de verdeling niet helemaal snap... :?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Nee, na een 20A stop mag je meerdere 10A stoppen zetten als je wilt, maakt voor de selectiviteit niks uit. Je kan alleen natuurlijk nooit meer dan 20A opnemen want anders knalt de 20A stop eruit. Hoe zwaar zijn je hoofdzekeringen in de meterkast trouwens?
 

JCV

  • #8
Als ik me niet vergis is het 40A.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Er vanuitgaande dat je je niet vergist, zou het er dus als volgt uit kunnen zien: 3x40A hoofdzekeringen> 4P hoofdschakelaar> krachtgroep 3x20A> voldoende dikke bedrading naar de schuur> 4P hoofdschakelaar> min. 2 4P aardlekschakelaars > benodigde aantal 10A eindgroepen (verdeeld over 3 fase). Vergeet niet dat de aarde in de schuur ook aan de norm moet voldoen. Eerlijk gezegt ben je, denk ik, het beste geholpen deze klus aan een installateur uit te besteden (ook ivm de verzekering) en je te concentreren op die verbouwing. Laat je hem die groepenkast plaatsen en de aarde aanleggen en kun je zelf eventueel de leidingen en het schakelmateriaal doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu