Hoe gebruik je een megger?

Ruud2112

  • #1
Ik heb een vraagje over een megger, ik werk sinds kort weer als elektricien na er een behoorlijk tijdje uit geweest te zijn, nu moet ik ergens gaan controleren of de bedrading nog goed is in een woning met een megger. Nu weet ik alleen niet goed meer hoe ik dat moet doen. Ben wezen zoeken op internet , maar daar ook niet veel wijzer geworden. Ik weet nog wel dat je tussen fase en aarde en tussen nul en aarde moet meten en de waarde moet dan boven de 1 M ohm wezen. Moet je nu de groep die je meet loskoppelen van de voeding, fase en nul afkoppelen in groepenkast? En dan ook alle lampen eruit draaien en alle stekkers van apparatuur eruit, voor je gaat meten met de megger?

Zou een korte uitleg zeer waarderen!!
 

Gerrit

  • #2
De groep uitschakelen met groepsschakelaar of automaat is genoeg.

Wel even een advies; als je dit niet weet, zeg dat dan eerlijk tegen je baas en laat een deskundige collega het doen. Als je het fout doet en konstateert dat de woning goed is en er blijkt later toch een fout in te zitten........

Het keuren van een woning is iets voor een deskundige monteur.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Je moet meten tussen:
Nul en PE,
Fase en PE,
en tussen Fase en Nul.
Apparatuur moet je afkoppelen en bij voorkeur lampen eruit, deze zijn geen onderdeel van de installatie en hoef je dus niet te meten.
Veel voedingen in apparatuur houden niet van je meggerspanning.
Kijk in de NEN1010 voor de netspanning-meggerspannig en weerstand verhoudingen.

Verder sluit ik me bij Gerrit aan, Je kan beter zeggen dat je nooit met een megger hebt gewerkt dan dat je bij een klant staat te prutsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu