Zoneregeling

Nomis76

  • #1
Recentelijk op de bovenverdieping alvast voorbereidingen getroffen voor zoneregeling, welke later op de benedenverdieping verder uitgebreid moet worden. De opzet is nu als volgt.

Nieuwe intergas hre 36/30 ketel op de bovenverdieping. Benedenverdieping is voorzien van radiatoren (dit wordt in de toekomst vloerverwarming). Op de bovenverdieping de boel aangepast met Jaga Strada radiatoren (zonder knoppen) en een VTE Slim vloerverwarmingsverdeler voor de verdeling boven. Beneden hangt een aparte verdeler. Regeling van het totale systeem loopt nu nog middels de thermostaat in de woonkamer.

Met deze opzet al het probleem geconstateerd dat de retourleiding van de VTE verdeler voorzien met worden van een klep i.v.m. het warm worden van de cv leidingen wanneer er geen warmte vraag is vanuit het cv systeem. Volgens de beschrijving van de intergas is dit ook nodig, dus wordt opgelost middels het plaatsen van een honeywell zoneklep (Y-VC8615AG1100).

Om de zoneregeling op de bovenverdieping compleet te maken wil ik het volgende uitvoeren. Een honeywell HCE80 (incl. HRA80 ) plaatsen met MT4-230-NC knoppen op de VTE verdeler. De ruimtes (zones) voorzien van honeywell round thermostaten (T87RF2025). Bij warmtevraag vanuit de zones het open sturen van de Y-VC8615AG1100 middels de aan/uit sturing vanuit de HCE80 en de doorkoppeling van de Y-VC8615AG1100 gebruiken voor het aansturen van de ketel. De pomp van de VTE verdeler koppelen aan de pompsturing van de HCE80. Enige nadeel de HCE heeft geen aansturing van de pomp bij langdurig uitstaan.

Voorlopig de thermostaat van de woonkamer parallel zetten over de sturing vanuit de Y-VC8615AG1100 op de ketel voor de regeling beneden. Beneden komt in de toekomst dezelfde regeling als op de bovenverdieping.

Het is een heel verhaal, maar mijn ervaring is dat ook installateurs niet altijd de juiste voorlichting geven (b.v. de noodzaak van het plaatsen van een zoneklep i.c.m. de intergas). Dus wil ik het even voorleggen. Iemand ervaring met een soortgelijke opzet? Mogelijke problemen die te voorzien zijn?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ik begrijp er niet veel van, boven heb je Jaga radiatoren met een vloerverwarmingsverdeler???

Normaal gesproken doe je het als volgt als je voor een zonesysteem van HoningWel kiest:

-Radiatoren boven individueel voorzien van digitale knoppen, rechtstreek aansluiten op het cv-systeem.
-Vloerverwarming beneden in 1 keer met een klep, of per zone met zonemotoren afregelen.
-Pomp van vloerverdeler kun je schakelen met een pompschakelaar
-Eventueel (indien de verdeler niet hydraulisch neutraal is) in het geval van de Intergas een tweewegklep in de aanvoer plaatsen. Moet normaal gesproken met de verdeler die je wilt plaatsen niet nodig zijn.
 

Nomis76

  • #3
Er is gekozen voor een vloerverwarmingsverdeler omdat dit type verdeler eenvoudig van zonemotoren voorzien kan worden. Kon destijds geen conventionele verdeler vinden waarop direct zonemotoren geplaatst konden worden. Idd kun je ook digitale knoppen toepassen. Echter zijn de behuizingen van de jaga radiatoren volledig dicht, geen knop doorvoer aanwezig. Ik heb hiervoor gekozen i.v.m. met het strakke uiterlijk. Dus moet de zoneregeling centraal bij een verdeler plaatsvinden.

Pomp schakelaar zou kunnen of pomp gewoon laten draaien, alleen is het mij niet helemaal duidelijk of het schadelijk is voor een vloerverwarmingsverdeler als alle zones dicht staan (en de tweewegklep ook) en deze de pomp wel draait (dus geen aan-/afvoer)

De verdeler is hydraulisch neutraal, echter schrijft intergas desondanks een klep voor in de retour. Heb ook geconstateerd dat de pomp wel degelijk invloed heeft op de cv ondanks dat er geen verwarming nodig is.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Het zal wel. Iedere normale pomploze verdeler is geschikt hiervoor. Doordat je nu een vloerverdeler gebruikt, maak je het jezelf vreselijk ingewikkeld. Bovendien mengt deze de aanvoertemperatuur naar benenden, iets dat je absoluut niet wilt bij radiatoren. Om over het zinloze stroomverbruik maar niet te spreken.



Kun je niet alsnog de verdeler vervangen, en de huidige voor beneden gebruiken? Want zo wordt t niks.
 

Nomis76

  • #5
Ik heb dit type verdeler destijds wel bekeken, maar ben toen gefocused geweest op het vinden van een uitvoering zonder de flowmeters. Omdat dit voor radiatoren niet echt nodig is. Dit zou idd de uitdaging met de tweede pomp wegnemen.

Wat bedoel je precies met het naar beneden mengen van de aanvoertemperatuur? De jaga radiatoren zijn lage temperatuur radiatoren. Ik heb deze uitgezocht op hun vermogen bij lage temperatuur. Met in het achterhoofd een lagere temperatuursinstelling van de ketel na de installatie van de vloerverwarming.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Je huidige verdeler mengt retourwater uit je convectoren met aanvoerwater van de cv ketel. Als je 50 graden uit je ketel hebt, zul je dus nooit ook 50 graden je convector in krijgen, altijd minder.
Bij vloerverwarming is dit gewenst, omdat de aanvoertemperatuur van de ketel dan vaak te hoog is.
Bij radiatoren wil je gewoon de aanvoertemperatuur van de ketel op de radiatoren hebben, alles water lager is is verlies.

Ik zou inderdaad een andere verdeler zoeken, en deze verdeler beneden gebruiken (indien mogelijk) en anders verkopen.

Als je boven een gewone verdeler voor radiatoren, zonder pomp, toepast, dan hoef je ook geen klep te hebben voor de verdieping. Dit hoeft dan enkel nog beneden bij de vloerverwarming.
 

Nomis76

  • #7
Helemaal duidelijk. De verdeler wordt geruild voor een versie zonder pomp maar met de mogelijkheid voor zone motoren (honeywell zoneregeling).
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
En waarom geen flow meter voor de radiator groepen.

Die moeten ook ingeregeld worden onafhankelijk van de thermoknop :?: of die nu van een meetsysteem zijn.

Verkeerde focus denk ik
 

Marcn88

  • #9
Als u op de verdelers zonekleppen gaat toepassen hoef je de vc klep bij de ketel niet te plaatsen omdat het systeem dan al is voorzien van afsluitende kleppen u kunt dan tijdelijk voor de vvw beneden een keerklep in de retour bij de ketel plaatsen dit is vele malen goedkoper
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu