Nieuw onderwerp Reageren Ga naar pagina   Volgende
Kluskip


Geregistreerd op
25-5-2006
Berichten: 36
Kluskip op 29 April 2007, 12:53   Zoneregeling 3 warmtezones
Ik wil voor mijn verwarming 3 warmtezones hebben:
1. woonkamer + serre (klokthermostaat in de woonkamer; de andere ruimte: thermostatische kranen)
2. slaapkamers, badkamer (klokthermostaat in de ouderslaapkamer; de andere ruimten: therm. kranen)
3. rest (kamer- of klokthermostaat in de keuken; de andere ruimten therm. kranen)

De verwarming gebeurt hoofdzakelijk met radiatoren; eventueel plintverwarming in de keuken en de hal, eventueel vloerverwarming in de nog te bouwen serre).

Een weersafhankelijke regeling is niet gewenst.

Ik zou willen weten hoe je 3 warmtezones moet regelen.

Als super-leek dacht ik het als volgt te (laten) doen:

Bij de ketel komt een hoofdverdeler waarvandaan 3 (kunststof)leidingen van 22 mm vertrekken naar de 3 warmtezones. Elke warmtezone heeft weer zijn eigen verdeler, en zijn eigen klok- of kamerthermostaat.
Bij de ketel komt een regelaar. Die regelaar wordt verbonden met de 3 klok- of kamerthermostaten. De regelaar communiceert met de ketel en de klok/kamerthermostaten welke warmte geleverd moet worden.
Aan elle warmtezone is er een DING (hoe dat heet zou ik graag willen weten; klep /motor /ventiel / ...?) gekoppeld die de warmteregulering voor die zone doet. Dus de regelaar is ook aan die 3 DINGEN gekoppeld. Waar moeten die 3 DINGEN aan gekoppeld worden ? Aan de hoofdverdeler ?

Doe je de zoneregeling op deze manier ?
Ik zou het liefst een regeling willen hebben die zo min mogelijk elektrisch gestuurd is. Thermostaatkranen zijn toch ook niet elektrisch gestuurd, dus waarom die DINGEN ook niet, maar als het niet anders kan dan zijn het maar zo.
Alvast bedankt.


Vervolg op Werking cv-systeem aantal verdelers

Klusservice Klusidee
Klusservice Klusidee

Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen


Fiesiekus
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
26-7-2005
Berichten: 16157
Fiesiekus op 29 April 2007, 14:17  
Zoek eens op trefwoord: 'zonekleppen', en die zijn wel electrisch gestuurd. Een kamerthermostaat-regeling is toch ook electronisch.
Kluskip


Geregistreerd op
25-5-2006
Berichten: 36
Kluskip op 29 April 2007, 22:32  
Moderator, de tekening van het topic waarnaar je verwijst is inmiddels veranderd.

Fysiekus, Ik weet dat een kamerthermostaat elektronisch werkt, ik vroeg me nu juist af of er ook zonekleppen zijn die niet elektronisch werken.
Elektronisch: moet je voor elke zoneklep een stopcontact aanbrengen of werkt dit op de stroom van de ketel?
Vanuit de hoofdverdeler vertrekken 3 aanvoerleidingen naar de 3 warmtezones. Komen de 3 zonekleppen in die 3 aanvoerleidingen ter plaatste van die hoofdverdeler ?
Fiesiekus
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
26-7-2005
Berichten: 16157
Fiesiekus op 29 April 2007, 22:40  
De details weet ik echt niet, maar ik ken zonekleppen die op 230 V. maar ook die op 24 V. werken (zonder spanning ken ik dus niet, dan zou het een soort RTL-worden en dat wil je waarschijnlijk niet) en vanuit de CV-regeling bestuurd worden.
Kluskip


Geregistreerd op
25-5-2006
Berichten: 36
Kluskip op 29 April 2007, 22:52  
Even in google proberen uit te vinden wat een rtl is. Kom niet verder dan een tv-station. Wat is een RTL in dit kader?
Pieter Jan


Geregistreerd op
19-2-2007
Berichten: 142
Pieter Jan op 29 April 2007, 22:58  
Fiesiekus
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
26-7-2005
Berichten: 16157
Fiesiekus op 30 April 2007, 10:30  
Overigens bekruipt mij intuitief het gevoel dat kluskip misschien makkelijker klaar is met 1 kamerthermostaat en verder in 't huis th.-kranen. Om voor 1 slaapkamer een aparte zone met alle regelingen en kleppen van dien aan te leggen.....

In badkamer dan extra el. vloerverwarmingsmatje.
Kluskip


Geregistreerd op
25-5-2006
Berichten: 36
Kluskip op 30 April 2007, 10:37  
Die zoneregeling wil ik onder meer, omdat ik in de woonkamer de gashaard wil laten staan en die op koude winterdagen voor de gezelligheid wil laten branden. Als de kamerthermostaat in de woonkamer hangt, slaat de ketel af en wordt het in de rest van het huis te koud. Vandaar dat ik het apart wil regelen.
Fiesiekus
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
26-7-2005
Berichten: 16157
Fiesiekus op 30 April 2007, 17:14  
Vind 't nogal een complexe oplossing.... weet dat 't niet gewenst is, maar ik zou misschien overwegen of WA stoken een mogelijkheid is......

Anders.....gezien het aantal koude winteravonden dat nog voorkomt: op zo'n avond even de KT vragend zetten, radiatorkranen in de kamer dicht en op de slaapkamer open totdat " 't koude leed geleden is".
Kluskip


Geregistreerd op
25-5-2006
Berichten: 36
Kluskip op 16 Mei 2007, 22:19  
...Je hoorde even niets, maar ik was even in de studie gedoken wat zonekleppen zijn en of er niet ander mogelijkheden zijn. Een nadeel van zonekleppen is dat als er warmte gevraagd wordt dat er dan continu een stroom van minimaal 5 Watt per zoneklep is.

Het laatste voorstel dat Fisiekus doet werkt wel, maar ik wilde met 2/3 klokthermostaten de 3 zones automatisch geregeld hebben, omdat ik in 2 van de 3 zones (woonkamer en slaapkamergedeelte) qua tijden een vast temperatuurgedrag heb. Wanneer ik in de woonkamer ben, hoeft niet altijd de verwarming van de slaapkamers aan, behalve wanneer de jongste gaat slapen.
Met een zoneregeling zou ik niet ouderwets steeds aan die thermostaatknoppen hoeven te draaien.
Fiesiekus
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
26-7-2005
Berichten: 16157
Fiesiekus op 16 Mei 2007, 22:50  
5 Watt of 5 Ampere? Een niet-verwarmde slaapkamer vind ik prettiger slapen (da's persoonlijk, geef ik gelijk toe). En vriest 't dan een keer streng, dan even de th. kraan open zetten.....volgens mij schiet je je doel (eenvoudige regeling) voorbij met deze zone-indeling & -regeling.
Cvolieboy
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
18-3-2006
Berichten: 3694
Cvolieboy op 16 Mei 2007, 23:51  
Wat is het nadeel dan van 5 watt voor een zone klep Question .

Ik begrijp niet helemaal waar u mee bezig bent, u wilt zone kleppen maar dat ze stroom gebruiken is een nadeel.

U zal uitkomen op een WA regeling met of zonder zonekleppen om het geheel nog enigsinds regelbaar te houden/maken.

Maar het nadeel van 5 wat voor een zoneklep moet u mij dan toch eens uitleggen.

Vr Gr
Fiesiekus
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
26-7-2005
Berichten: 16157
Fiesiekus op 17 Mei 2007, 10:02  
Dat begreep ik dus ook niet, het punt van die 5 Watt. Blijft ook het feit dat het een erg complexe situatie gaat worden voor een woning.
Kluskip


Geregistreerd op
25-5-2006
Berichten: 36
Kluskip op 17 Mei 2007, 11:43  
Quote:
Cvolieboy:... Ik begrijp niet helemaal waar u mee bezig bent, u wilt zone kleppen maar dat ze stroom gebruiken is een nadeel.
..


Om even precies te zijn: Ik heb niet gezegd dat het een nadeel is dat ze stroom gebruiken. Ik vind het logisch dat ze stroom verbruiken wanneer ze een actie moeten uitvoeren (open of dicht), maar ik vind het jammer dat ze stroom blijven verbruiken wanneer de actie reeds voorbij is. Het zou leuk zijn als er zoiets zou bestaan dat bij warmtevraag de boel open zet en dan alleen bij openzetten energie verbruikt, dan een tijd open staat en geen stroom verbruikt, en wanneer het weer dicht moet, dan pas weer stroom gaat gebruiken.
Weet iemand of zoiets bestaat ?
En uiteraard, alles is relatief. 5 Watt per zoneklep is nog altijd energiezuiniger, dan geen zoneregeling. Maar nu ik toch nog in de denk-fase ben, probeer ik ook daar een zo energiezuinige-oplossing voor te bedenken.

Quote:
Fiesiekus: Een niet-verwarmde slaapkamer vind ik prettiger slapen (da's persoonlijk, geef ik gelijk toe). En vriest 't dan een keer streng, dan even de th. kraan open zetten.....volgens mij schiet je je doel (eenvoudige regeling) voorbij met deze zone-indeling & -regeling.

Ik geef er de voorkeur aan om in een verwarmde kamer te gaan slapen en als ik een uurtje slaap, dan mag het koel worden. Vervolgens mag het weer warm zijn als ik uit bed stap en mag het na een uurtje weer koel zijn. Een klokthermostaat moet dit kunnen regelen.
Ik had niet gedacht dat deze functionele wensen van 2 a 3 zones technisch een moeilijke regeling zou zijn.
Ik weet niet of een WA-regeling wat voor mij is. Soms heb ik het koud als het buiten warm is. Dus ik wil liever het verwarmingsniveau binnen zelf bepalen, dan afhankelijk te zijn van de buitentemperatuur. Verder reageren de begane grond en de 1ste etage verschillend op de buiten temperatuur. De 1ste etage heeft de neiging zich sneller aan te passen aan de buitentemperatuur, de begane grond blijft meestal koel.
Kluskip


Geregistreerd op
25-5-2006
Berichten: 36
Kluskip op 17 Mei 2007, 11:56  
Ik moet mezelf corrigeren c.q. antwoord geven op mijn eigen vraag:
een 2-weg zoneklep gebruikt bij actie ca 6Watt, zonder actie: geen energieverbruik
een 3-weg zoneklep verbruikt wel energie wanneer het niet in actie is.
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren
Pagina 1 van 2
Ga naar pagina   Volgende

Klusadvies: Zoneregeling 3 warmtezones

Klusadvies: Zoneregeling 3 warmtezones
Gerelateerde onderwerpen Reacties Laatste Bericht
Geen nieuwe berichten Zoneregeling 8 30 Januari 2017, 21:30
Geen nieuwe berichten Zoneregeling kelder 4 30 April 2014, 14:20
Zoneregeling met Nefit 6 17 Juli 2010, 15:45
Geen nieuwe berichten Zoneregeling e thermostaat Essent 6 06 April 2015, 18:31
Geen nieuwe berichten Modulerende thermostaten zoneregeling 5 18 December 2012, 21:05
Zoneregeling CV, wie heeft tips? 1 10 Januari 2011, 14:19
Geen nieuwe berichten Zoneregeling en besparen op energie 29 01 April 2012, 23:39
Geen nieuwe berichten Zoneregeling achteraf plaatsen 12 22 Januari 2013, 09:58