Wasdroger - Siemens C44-10 doet niets meer

AZ88

  • #1
Gisteravond ongeveer 1,5 kilo wasgoed in de droger gedaan op de stand kastdroog+. Vanochtend kom ik bij de droger en valt me op dat het lampje niet knippert (doet ie normaal wel als het programma klaar is). Deurtje open: was is kurk droog.

Vervolgens de droger uit gezet waarop ik weer een programma kies, echter doet de droger niets meer. Er knippert geen lampje, maakt geen geluid. Helemaal niets.

Reservoir is leeg, stoffilter is schoon, en de rvs bak linksonder is ook schoon. Deze onderdelen worden zeer regelmatig schoon gemaakt. Ik heb nooit eerder problemen ondervonden met de wasdroger.

Inmiddels diverse stopcontacten geprobeerd, alle kappen losgehaald, printplaats losgehaald opzoek naar iets dat is doorgebrand o.i.d. maar niets gevonden. Mechanisme van de deur ziet er ook nog in tact uit. Warmte-element losgehaald achterop de droger, op zoek naar een reset knop; helaas niet gevonden. Ik denk niet dat de droger is voorzien van een reset knop gezien het ook een redelijk simpele droger is.

Is er nog hoop om de droger aan de praat te krijgen?

E-Nr: WT44C10NL/01 FD9001200130
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zeer waarschijnlijk het probleem dat het IC van de netvoeding op de besturingsprint defekt is (en daardoor de bijbehorende veiligheidsweerstand misschien ook).

Zie dit onderwerp (met video en foto's):

 

AZ88

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik heb het topic doorgenomen maar mij is niet duidelijk wat er bij de printplaat uit mijn droger kapot zou kunnen zijn. Ik heb er foto's van gemaakt, kan iemand mij vertellen welk onderdeel op de printplaats de boosdoener zou kunnen zijn?

Mochten de foto's niet duidelijk genoeg zijn dan hoor ik graag waar ik een close-up van zou moeten maken.



 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het verdachte IC is deze:



Vaak hoort daar een veiligheidsweerstand bij, dat zou deze kunnen zijn:



Omdat de afbeeldingen automatisch teruggeschaald worden kan ik geen typenummer van het IC aflezen.

De weerstand is zonder meer niet te zien zo, omdat ie rechtop staat. Ik weet ook hgelemaal niet zeker of dat de serieweerstand voor het IC is, kan de schakeling verder niet beoordelen vanaf deze plaatjes.

Je zou de weerstand eens ohms kunnen doormeten, ik verwacht een waarde van 47 of 100 Ohm.
 

AZ88

  • #5
Opnieuw bedankt voor je reactie! Ik heb geprobeerd twee duidelijkere foto's te maken van de onderdeeltjes waar je een pijl bij hebt gezet.

Wordt het op deze manier duidelijker voor je? En kun je zo zien of er inderdaad een defect is?

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het IC is de TNY266GN. Dat is een SMD IC en daardoor erg lastig los te solderen en ook lastig er een nieuwe in te zetten. Tenzij je beschikt over de juiste soldeerapparatuur daarvoor én ervaring hebt met het solderen van die piepkleine onderdeeltjes (of iemand kent die dat allebei heeft). Volgens een Duits forum waar ik nogal eens kom zou je het IC er het beste uit kunnen knippen om dan de resten van de pootjes weg te solderen.

Het IC zelf kost maar weinig, google maar even met TNY266GN.

Dan vind je ook vervanging voor de veiligheidsweerstand. Tenminste, indien de getoonde weerstand 100 Ohm inderdaad de bewuste veiligheidsweerstand is. Dat kan ik zo niet zeggen omdat het via foto's vrijwel onmogelijk is de schakeling te volgen.

Je kunt de weerstand in elk geval even ohms checken (zou met een multimeter gewoon in het circuit moeten kunnen, dus hoeft niet uitgesoldeerd). Heeft ie een waarde beduidend hoger dan 100 Ohm dan is ie kapot.

Er zijn ook wel bedrijven die de onderdelen voor je vervangen, maar ik ken ze alleen van horen zeggen en dan nog via (duitse) Ebay.

Er is vanzelfsprekend geen zekerheid dat het IC de oorzaak is, komt echter zeer vaak voor.

Edit:
Nog even nader die foto met de weerstand bekeken: mijn indruk is dat er bij de zwarte ring aan de rechterkant een stukje uitgespat is. Dat zou inderdaad op een defect wijzen. In dat geval is het IC met zekerheid ook kapot...

 

AZ88

  • #7
Waanzinnig dat je dit zo kunt zien en bepalen, erg knap. Ik ben totaal niet technisch en weet niet eens hoe ik die ohm's moet meten.

Ik heb eens beter gekeken naar het veiligheidsweerstandje, en er is inderdaad een (relatief) behoorlijk stuk uit.

Heb je enig idee of er in de omgeving van Den Haag een bedrijf (of hobbyist) zit die dit kan repareren? Ik zag via google dat de onderdeeltjes die je aangeeft inderdaad erg weinig kosten. De gok wil ik daarom wel wagen i.p.v. de droger direct af te schrijven en een nieuwe aan te schaffen.

Of is het dusdanig veel werk dat een specialist uren aan het solderen is? Misschien is dan een nieuwe printplaat een betere optie? Of zijn die niet los aan te schaffen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Nee ik heb geen idee van bedrijven. Doen we hier ook niet aan.

Voor een beetje geoefend iemand zou het desolderen en weer erin solderen een 'peulenschil' moeten zijn. Maar ik kan niet voor je bepalen wie zo'n geoefend iemand is. Misschien een TV-reparateur.

Er zijn ook reparateurs die zich aanbieden om je printplaat te repareren. Ze rekenen ca 55-60 Euro voor de reparatie (zag ik), mits je de printplaat naar ze opstuurt. Die vind je bijv. met google "printplaat wasdroger reparatie". Niet alle zoekresultaten zijn dergelijke bedrijven, er staan ook veel dhz. beschrijvingen bij. Een kwestie van even goed langs de treffers gaan.

Ik heb zelf geen ervaring met dergelijke bedrijven!

Complete printplaten zijn alleen via de fabrikant aan te schaffen. Op Ebay worden ze ook wel aangeboden (voor veel minder geld) maar het probleem is dat ze vaak voor een bepaald model geprogrammeerd/geconfigureerd moeten worden en dat kun je niet zelf.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Inmiddels heb ik de explosietekening en de onderdelenlijst bij Siemens gevonden.

De sturingsmodule is nr 104 op de eerste tekening, onderdeelnr 00651423 en kost maar liefst 215 Euro. Daarvoor heb je al een deel van een nieuwe droger...
 

AZ88

  • #10
Duidelijk verhaal, bedankt. Inmiddels heb ik een adres gevonden die de printplaat kan repareren. Ik moet wel zelf de onderdelen aanschaffen. De gegevens van de SMD IC heb ik van je gekregen maar welke veiligheidsweerstand moet ik daarbij bestellen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
100 Ohm 3 Watt
 

AZ88

  • #12
Ik zal de onderdelen bestellen en hier vermelden of de droger het hiermee weer gaat doen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Graag, een 'uitslag' is altijd welkom!

Succes ermee! :prima:
 

Jeffiereins

  • #14
Vervelend! Ik heb hetzelfde gehad en ik ben ook nog steeds bezig om het op te lossen.
 

AZ88

  • #15
Zojuist een mailtje gekregen van het bedrijf waar ik de printplaats ter reparatie heb aangeboden.

De voeding van de printplaats, zoals hierboven aangegeven, is gerepareerd.

De wasdroger zou dus weer moeten werken. Ik verwacht de printplaats woensdag terug te hebben...

Wordt vervolgd.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik ben benieuwd!
 

AZ88

  • #17
Zojuist de gerepareerde printplaat in de droger geplaatst en hij draait weer als nieuw!

Bedankt voor het oplossen van dit probleem Kees!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #18
Mooi om te horen en bedankt voor de terugmelding! :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu