Vragen over zelf panlatten/pannen vervangen

Josr

  • #1
Hoi,

Ik heb een aantal vragen over het zelf vervangen van panlatten (nagels roesten na 90 jaar) en de dakpannen:
  1. Is dit zelf te doen of is dit specialistisch werk? Uiteraard alles is zelf te doen, maar is het complex? Als dit wordt afgeraden wat kun je doen om de kosten zoveel mogelijk te drukken?
  2. Mijn grootste reden om het niet zelf te doen: hoe voorkom je dat je van het zadeldak afvalt (veiligheid dus)? Hoe doen dakdekkers dit? Zitten zij met een lijn ergens aan vast (en waaraan dan?)?
  3. Kan ik het best verduurzaamde panlatten nemen?
  4. Waarom zijn panlatten niet geschroefd? Dit is toch veel sterker?
  5. Neem je RVS spijkers of is dit niet nodig?
  6. Is het vervangen van dakpannen door soortgelijke dakpan (verbeterd), in dezelfde kleur, en vorm bouwvergunningsplichtig?
Groetjes,

Jos
 

H@ns

  • #2
Zo lezende denk ik meteen: "laten doen!!"

Voorzichtigheid en ervaring voorkomt een val, als het toch gebeurt, dan is er de valbeveiliging dus beneden kom je niet.

Enfin een hele trits vragen waarvan ik er een aantal kort kan beantwoorden:

Geimpregneerde latten; JA

Spijkers zijn sterker of net zo sterk als schroeven. En: sneller en goedkoper

Geen vergunning nodig maar raadpleeg VROM.

RVS is onzin.
 

Pepjo

  • #3
Roestende spijkers: jaren geleden legde een terzake kundig persoon ( een dakdekker) mij uit dat het roesten van spijkers in een dakconstructie zo zijn voordelen had. Door het roesten zetten de spijkers een beetje uit, waardoor een en ander steviger vast komt te zitten.

Het moet natuurlijk niet de spuigaten uitlopen door een lek dak, maar een beetje oxidatie heeft zo zijn voordelen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarom zou je geimpregneerde latten gebruiken? Het impregneren van hout is niet echt goed voor het milieu, dus dit onnodig doen lijkt me geen goede zaak.

Als je bang bent van het dak te vallen, kan je overwegen een steiger te bouwen langs de dakrand, dan kan je nooit verder dan daar vallen. Een rolsteiger kan wellicht ook, moet te telkens verrollen naar waar je bezig bent (is minder handig).

Als je je pannen vernieuwt, is het verstandig panhaken te gebruiken (volgens bouwbesluit), grofweg langs de randen elke pan, en tussendoor om de pan.

grtz
Henk
 

Fiesiekus

  • #5
De ARBO-besluiten die voorvloeien uit de ARBO-wetgeving geven gedetailleerd aan vanaf welke hoogte een dakwerker valbescherming moet gebruiken en aan welke eisen zowel de bescherming als de werknemer moet voldoen.

Het bouwen van een steiger is dan ook een oplossing. Die steiger moet dan ook weer aan de ARBO-eisen voldoen en bijv. zijn gekeurd en voorzien van een steigerkaart.

Maar even afgezien van de wettelijke regels die voor een aannemer gelden, u geeft iets te weinig info over het zadeldak: welke helling, nokhoogte goothoogte etc. om een inschatting van de complexiteit te kunnen maken. Zijn er kilgoten of -kepers aanwezig? Dakkapellen? Allemaal zaken die meewegen in de beoordeling. En bij een bouwmaterialenhandel kunnen ze u alle info overpanlatten en bevestiging vertellen. Geimpregneerde panlatten heb ik niet toegepast; gewoon ongeschaafd vuren.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Reken er op dat als je het zelf doet je er veel langer mee bezig bent dan een paar profs (met alle risico's vandien zoals lekkage door regen en wind).
Overweeg toch nog even om een offerte te laten uitbrengen, wie weet valt het mee (zelf kan je maar 1 keer naar beneden vallen).

Als je besluit om het toch zelf te doen, kan je overwegen om een tacker en een compressor te huren. Voordeel het werkt sneller, en je hebt de tacker in 1 hand, dus heb je een hand voor jezelf over om te steunen en om je evenwicht te bewaren. T spijkers geven een goed resutaat, wel even oefenen van te voren.

Als de enige overweging is om de panlatten te vervangen de roestige spijkers zijn en de panlatten zitten nog stevig vast en ze zijn niet verrot dan zou ik het lekker laten zitten. Wel van te voren controleren of de latafstand van de oude en nieuwe pannen gelijk zijn (ondanks zelfde type kunnen hier wel een paar mm verschil inzitten).

Onderschat het werken op een dak niet, zowel qua veiligheid als qua werk. Zeker indien er veel loodslabben gelegd moeten worden en er dakramen in het dak zitten.

Als het er al 90 jaar opzit dan zit er zeer waarschijnlijk geen dakfolie op je dak. Als je de tengels en de panlatten vervangt kan je ook gelijk dakfolie aanbrengen. Daar is al het een en ander over geschreven op dit forum (zoekfunctie).

Succes met je afwegingen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat de nagels roesten na 90 jaar is normaal maar zijn ze doorgeroest ?

Wanneer ze niet zijn doorgeroest zie ik geen reden de panlatten te vervangen tenzij de latten van slechte kwaliteit zijn.
Wanneer de latten goed zijn kunnen ze met een extra spijker of een t-spijker opnieuw vastgezet worden, de spijkers zijn geen reden om alle latten er af te slopen.
 

Edwin 41

  • #8
Altijd de panlatten vervangen zeker als het zo'n oud dak is. (ook omdat de nieuwe pannen waarschijnlijk niet gaan passen op de bestaande maat).
Ik loop al een mooi tijdje mee en ik kan je vertellen als de pannen eraf zijn dan zul je zien dat de latten echt slecht zijn.

Wij gebruiken nu 50 x 22 panlatten (groot en dik) dubbel genageld.
Op elke tengel.
Maar om het zelf te doen dat is nogal wat, je moet met meerdere mensen zijn minimaal 3.
Je zult een ladderlift nodig hebben.
En je val beveiliging regelen.

Ik hoop voor u dat het droog blijft in die periode.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #9
Overweeg ook om het dak gelijk te isoleren met renovatie-isolatie-dakplaten.

Dit zijn "kale" isolatieplaten van meestal PUR met reeds de stoflat erop gelijmd.

w.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Mits het dak niet al aan de binnenkant geïsoleerd is, dan zou je wel eens verkeerd uit kunnen komen door het opsluiten van het hout.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik had niet gezien dat de dakpannen ook vervangen werden :oops:

In dat geval inderdaad nieuwe latten.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #12
Uiteraard Kees :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu