Vloerverwarming (vloer warm houden ook als ruimte temp OK is

Rene9999

  • #1
Ik heb in de woonkamer vloerverwarming (hoofdverwarming zonder radiatoren) en op 1e en 2de verdieping radiatoren. Alles werkt OK maar soms zou ik, terwijl de ruimte temperatuur op juiste temp is, tussendoor de verwarming aan willen laten slaan om de vloer lekker warm te houden. Nu zet ik thermostaat 1 keer per uur bv even wat hoger. Dit heft als voordeel dat de kamers boven ook af en toe opwarmen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
WeersAfhankelijke regeling erop, na wat inregelwerk en bijstellen zal je vloer altijd lekker warm blijven, de ruimtes boven ook.Je gasverbruik word wel iets hoger.
 

Rene9999

  • #3
Hoi, bedankt. Maar wat is dan het verschil? Uiteindelijk is de kamertemperatuur altijd goed maar door de goede isolatie van de woning blijft de kamertemperatuur lang op zijn waarde zitten en krijgt de vloer de tijd om af te koelen.
 

Pigion

  • #4
Ik denk dat alleen een WAR niet voldoende is. Je zult ook iets moeten doen in de richting constante watertemperatuur van de vloerverwarming.
Je loopt dan wel de kans dat de ruimte te warm wordt en een hoger gasverbruik zal het zeker geven.
Vloerverwarming geeft natuurlijk een ander comfortgevoel als een verwarming. Er is geen geconcentreerde verwarmingsbron waarvan je echte de warmte voelt stralen.
Wat je nu doet, de thermostaat 1 x per uur even omhoog zetten, is je zelf voor de gek houden. Zodra de thermostaat terug wordt gezet op de oude waarde, zal de ketel afslaan en dus de vloer laten afkoelen. Je ervaart dat als te koud. Waarom niet de verwarming dan een graadje hoger????? Kost natuurlijk extra gas. Anders nog maar eens kijken naar een dikke trui in de opruiming.
Pigion
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Heb je al eens geprobeert de thermostaat gewoon op 1 temperatuur te laten staan? dus 's nachts niet lager zetten?
Op een gegeven moment moet de temperatuur in de vloer wel gaan stabiliseren...
 

Pigion

  • #6
@Ingmar,
Ik denk niet dat het hier heeft te maken met nachtverlaging / stabilisatie van de temp. Hier krijgt iemand het koud omdat hij/zij geen warmtestraling voelt terwijl de ruimte de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Daarbij komen ook allerhande zaken om de hoek kijken zoals:
- wat is een comfortabele temperatuur? Vroegerwas de normale kamertemperatuur 18 C.
- hoe ben je gekleed, tropische outfit of winterkleding? Als je in een blouse en een dunne katoenen broek in de kamer wil zitten, is 18 C. niet echt comfortabel.
- Ben je een watje of een die-hard? Ik krijg de indruk dat een groot deel van de bevolking naar het laatste tendeert. Veel gezeur over een beetje sneeuw en 5 graden vorst.
Ook de kinderen worden zo opgevoed. Met 20 C. in een klaslokaal kweek je watjes.
Pigion
 

Wilmaas

  • #7
Hoi rene9999

Ik herken het probleem, er is bij mij ook een weersafhankelijke regeling geprobeerd.
Het was al snel veel te warm in huis, met de minimale keteltemperatuur was het bij min 2 al te warm in huis.

Ik heb het nu als volgt.

1 uur voor het opstaan de ketel aan (klokthermostaat) en op het moment van opstaan ketel uit.
De warmte in de vloer blijft tot ongeveer 1 uur in de middag goed voelbaar. Als de zon schijnt gaat de verwarming niet aan, gratis warmte.
Bij bewolking tussen 1 en 2 uur weer bijwarmen. (meestal korter dan 1 uur)
Om 7 uur in de avond gaat de cv weer aan tot 19 graden is bereikt, meestal binnen anderhalf uur.
Dit gaat allemaal zonder aan de thermostaat te “knoeien
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu