Vloerverwarming of niet

Edo

  • #1
We willen onze serre eindelijk eens onderhanden nemen. We zitten te piekeren over conventionele vloerverwarming.

Maar we worden overladen door goede adviezen:
  1. Niet doen want het kan alleen als bijverwarming.
  2. Het is veel te duur in aanleg.
  3. Stookkosten zijn veel te hoog.
  4. De systemen kunnen lek gaan in de vloer.
Enzovoort enz. Inmiddels weet ik zelf niet meer wat waar is en wat onzin is.
Helpen jullie mij? Is het zinvol in een vertrek (serre/aanbouw) van circa 4x4 m vloerverwarming aan te leggen? En wat is waar van de adviezen?

NB: het vloertje van de serre ligt een vijf/zes centimer lager dan de andere vertrekken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Edo,

Zoals je misschien begrijp is het ondoenlijk op een dergelijke vraag een goed antwoord te geven. De gestelde bezwaren (ik heb ze even genummerd) zijn zeer algemeen gesteld.

De waarheid ervan zal geheel afhangen van factoren zoals:
- De omstandigheden van het huis (totale warmtevraag van het huis).
- De huidig gebruikte installatie en het type thermostaat.
- De ondergrond van de te plaatsen vloer met vloerverwarming.
- Het budget dat je er aan uit wilt geven.
- En wellicht nog veel meer factoren.

Zo'n vraag kan dus nooit goed via dit forum gegeven worden.

Ik zal één voorbeeld geven: nr 4. de systemen kunnen stuk gaan...

In duizenden huizen wordt vloerverwarming toegepast en meestal zonder problemen. Kijk je daarentegen hier op het forum, dan kom je wel wat lekkageproblemen tegen. Maar dat zegt niets, want degenen die zo'n vloerverwarming hebben zonder lekkage, zullen daarover hier geen vragen gaan stellen.

Alles kan stuk gaan dus antwoord op deze vraag: ja, de systemen kunnen lek gaan in de vloer.

Als je zo redeneert moet je ook geen auto meer rijden want: ja, je auto kan pech krijgen en ja, je kunt er een ongeluk mee krijgen.
:wink:
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Hoi Edo,

Ik ben het met Kees eens, wat ik bij voorbeeld mis is waar gaat u de serre voor gebruiken?
Wat is het doel alleen vorst vrij houden of is het een wintertuin met tropische planten?
Wat voor een verwarming qa temperatuur heeft u daar dan nodig?
Wat is de ondergrond waar die verwarming in komt te liggen?
Wat zijn de mogelijkheden tot plaatsen van leidingen en voor eventuele ander verwarming de mogelijkheden?

U zou zich eerst dit soort vragen moeten stellen en dan de mogelijkheden afwegen wat in uw geval het beste werkt met de minste energie kosten en of het überhaupt wel nodig is te verwarmen?

Vr Gr en sucses ermee
 

Edo

  • #4
Nou, om een aantal zaken aan te vullen:

De serre wordt gebruikt door de kinders, dus als speelkamer. Goede verwarming is daar dus op zijn plaats: 20 graden Celsius? Er liggen nu tegels, de ondervloer is van beton. De serre is oorspronkelijk achter het huis aangebouwd.

We willen het oorspronkelijke raam verwijderen naar de serre, zodat we (ipv via de werkkamer) via de woonkamer de speelkamer/serre kunnen bereiken. Maar aan deze -door te breken- muur hangt een flinke kolomradiator die nu de ruimte verwarmt.

Die moet dus weg, en dus moeten we een nieuwe, kleinere radiator, kopen en ophangen. Vloerverwarming is dus als optie goed denkbaar, de leidingen lopen tot in de serre.

We gebruiken nu een normale CV installatie met een Thermomaster 2HR, 28-02WT combi ketel, met een thermostaat van het type Chronotherm IV (hangend in woonkamer) en nergens thermostaatkranen.
Hopenlijk is de vraag nu beter te beantwoorden?
 

Chathanky

  • #5
Vloerverwarming is voor spelende kinderen op de vloer een uitkomst.

Zaken waar naar gekeken moet worden is of de vloer thermisch is te isoleren, en bestaat de serre voor een groot gedeelte uit glas.
Zo ja wat is de orientatie, is dit zuid, dan kan het probleem zijn dat op een zonnige winterdag de temperatuur ver oploopt, zodra de zon gaat schijnen wordt het snel warm en de vloer koelt in verhouding te langzaam af.
Bij het laatste kun je beter kiezen voor convectoren, die reageren zeer snel op temeratuursschommelingen en kunnen dit probleem opvangen in combinatie met thermostaatkranen.

Staat de sere minder gunstig voor de zonsinvloed en is de vloer goed te isoleren zie ik geen problemen om dit middels een vloerverwarming uit te voeren.
Houd er wel rekening mee dat het vermogen (de onderlinge afstand van de slangen niet te groot is) anders heb je alsnog een kleine radiator nodig om de ruimte op temperatuur te houden.

Als je dit laat uitvoeren geef dit dan ook aan bij de installateur.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
De vloerverwarmingsystemen zijn de periode van kinderziektes allang voorbij en voor een serre waar kinderen in spelen is het inderdaad ideaal.

Wat die oplopende temperatuur op een zonnige dag betreft: Vloerverwarming, mits de vloertemperatuur niet hoger dan ca 22 graden is, levert bij een hogere ruimte-temperatuur geen bijdrage meer aan de verwarming. De vloer kan haar warmte dan immers niet meer kwijt! Een hete radiator blijft dan nog een kwartier tot een half uur doorgaan.

Mij lijkt de beste oplossing een vloerverwarming met een constante, relatief lage temperatuur, net behaaglijk genoeg om op te spelen, met daarbij een relatief kleine radiator om snel te kunnen bijverwarmen.
Denk wel aan minstens 3 cm isolatie onder de vloer. Is die 6 cm verschil vanaf bovenkant tegel of vanaf bovenkant betonvloer?

Groeten, Hein
 

Chathanky

  • #7
Dat de vloer van 22 graden niet meer bijdraagd aan de verdere opwarming klopt helemaal Hein, maar de kans op overschrijding van de zonsinvloed is groot.

De vloer fungeert ook om wamte op te nemen als de zon er op schijnt, normaal wordt de er een groot deel van de warmte ook opgenomen door de vloer, dit effect neemt af als de vloer al 22 graden is waardoor de temperatuur toch verder gaat toenemen door de invloed van de zon.

Je kunt het proberen als je zelf vloerverwarming hebt, zet em zomers maar eens aan, dan zal je merken dat de temperatuur verder oploopt. dan dat hij uit blijft alsde zon de kamer in schijnt.

Ter aanvulling:
Wat je nog wel in de gaten moet houden is dat je wel isolatieglas hebt, anders is de kans groot dat je door het koude glas tochtverschijnselen krijgt.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je hebt gelijk wat betreft het ontbreken van het afkoeleffect, maar ik blijf toch bij mijn advies van een relatief koele vloer + een radiator voor bijverwarming. Alleen vloerverwarming verergert het genoemde effect immers.

Groeten, Hein
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Hoi Edo,

Wat ik me wel afvraag is dat u de warmte opwekker (grote kolom radiator) weghaalt en dan er een kleine voor terug plaatst, aan de capaciteit voor het verwarmen komt in die ruimte.

Aangezien de vloerverwarming in de serre z'n handen wel vol zal hebben aan het verwarmen daarvan, zou die ook nog als soort buffer moeten dienen?
Zou daar toch even aan denken bij het aanpassen van het verwarmingssysteem.

Vr Gr
Veel sucses ermee
 

Chathanky

  • #10
Het zou wel handig wezen als er een beschrijving is van de opbouw en ligging van de serre.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Dat lijkt mij ook, er zijn nu een serie antwoorden gegeven zonder een reactie van de TS, na zijn reactie lijkt mij het wat zinvoller hier mee door te gaan.
 

Edo

  • #12
Beste Mensen,

Fijn dat er zo goed meegedacht wordt.
Aan het huis is aan de noordzijde de serre aangebouwd, tegen een bestaande werkkamer. De serre zit aan drie kanten ingesloten in bakstenen muren. Een kant is volledig glas.

Dit wordt vernieuwd met een tuindeur en pui met dubbel beglazing. Op de serre zit een plat dak met bitumen en een lichtkoepel. De serre staat niet op de zuidzijde, en wordt dus niet overmatig warm.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #13
Duidelijk wat mij betreft. Vloerverwarming is heel geschikt in deze situatie, al dan niet met een extra radiator voor wat meer opwarmsnelheid van de serre.
Met een serre voor de noordgevel wordt die natuurlijk minder koud en daarmee wordt de warmtevraag in de kamer ook minder. Het berekenen van de vervangende radiator in de kamer laat ik graag aan de specialisten over.

Groeten, Hein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu