DaddyShu schreef:
De balkjes liggen zwevend op uitvulhoutjes (en die rechtstreeks op het beton), helaas niet op een ondergrond van wol of rubber.
Niet "zwevend"/ontkoppeld dus, maar geen probleem. Je schrijft dat je vloer van beton is, beter kan niet. Beton heeft een lage trillingsfrequentie en flankeert erg stug. Daarom is het zelfs beter om geen zwevende vloer (met name 1 op een frame) te plaatsen omdat het klankkast effect meer last veroorzaakt dan doortrillingen in het beton. Een vloer rechtstreeks op het beton zou dus ideaal zijn. Dat betekend alsnog slopen, maar dat is jou keus. Zolang je frame maar goed gevult is met wol valt de schade mee.
Vloerplaten op de bestaande vloer, niet eronder. Daarvoor kun je beter wol/schuim/rubber gebruiken (betere vering)
DaddyShu schreef:
De vloer ligt wel helemaal vrij van de voorzetwanden dus de naden daartussen kan ik wel dichtkitten.
juist. liefst met een lijmkit welke minder krimt (een normale acryl kit krimpt ong 7%, dat is best veel. dan krijg je dus lekken in je kit. Een zwaardere kit zal ong 3% uitzetten)
DaddyShu schreef:
Maar is het dan toch aan te raden om de vloer er wel helemaal uit te halen, dan het beton te voorzien van de groene ondervloerplaatjes en de vloer weer terug te leggen?
Zie boven, ivm betonvloer kun je iets dergelijks doen maar dan zonder het frame. dus beton, damplaag, ondervloer, vloer. (ook deze kitten aan de muurkanten onder de plinten)
DaddyShu schreef:
Wat betreft de demping van het tapijt: de ruimte is zo'n 3.50 m hoog en de bovenste meter in de ruimte (wand+plafond) is bekleed met houten schrootjes. Die zijn toch wel weer goed voor de reflectie van hoge frquenties? als de tapijttegels inderdaad teveel afvlakken dan laat ik ze wel weg en dan sloop ik de vloer sowieso los ;) en dan dus geen vloerplaatjes op de planken.
Reflectie en absorptie zijn 2 totaal verschillende dingen, hoewel er ook wel weer overlappingen zijn. Nagalmtijd bijvoorbeeld. 3,50m, hmm daar kun je perfect een extra hangend plafond in verwerken ;)
Je kunt de tapijttegels best wel plaatsen, na de tijd zul je gewoon moeten luisteren wat je kamer akoestisch doet (nog beter om echt te teste/analyseren met microfoon, ruisbron en meetsoftware. maar goed, da's te veel van't goede en voor een ander topic wellicht)
DaddyShu schreef:
En je hebt het over de bas; wat kan ik dan het beste gebruiken om de lage tonen van baskast en de base drum iets te verzwakken? (m.n. naar buiten toe). Zijn die rubber tegels die ze voor speeltuintjes gebruiken wellicht een optie om onder de baskast te zetten?
Ook hier geldt: ontkoppeling. Dus idd onder een basgitaarspeakerkast zul je een "veer"moeten plaatsen met ook hierop weer massa.
Die rubbertuintegels hebben een redelijk hoge dichtheid dus niet optimaal. Had je niet van die groene/bonte platen schuim? (zie nadertopic) Die op de grond leggen(ontkoppeling), plaat MDF (15mm bijvoorbeeld) eropleggen (massa) en daar je versterker op. Je zult meteen een betere klank krijgen in je basgitaar. Zelfde geldt overigens voor drums. Een "riser" doet wonderen. Dit kun je op de zelfde manier bereiken, wellicht nog wat meer massa (extra plaat gips, of 2x15mm MDF) Leg op de drumriser wel een tapijtje voor het schuiven :)
DaddyShu schreef:
Bedankt voor alweer al die nuttige info :)
No problem, hopelijk heb je er wat aan want burenherrie is nooit leuk!