Zwevende lichtkoof

Apie

 • #1
Ik heb op de site van woon&klus magazine ooit eens een zwevende lichtkoof gezien.


De volledige tekst en uitleg die ik toen van hun site heb gekopieerd staat

Ik begrijp alleen niet hoe ze die planken nou hebben opgehangen. In die tekst staat:
De stroken worden tegen het plafond bevestigd. Daarvoor maken we steuntjes van klosjes van MDF. Die steuntjes moeten goed stevig zijn, en als iets goed vast moet zitten gebruiken we constructielijm. Met een paar schroeven geef je de constructie extra stevigheid. De schroeven dienen tegelijkertijd als een soort lijmklemmen. Voordat je de schroeven bevestigt, moet je de gaten eerst even voorboren en verzinken.

Ze gebruiken dus constructiekit en schroeven. Ik denk dat het in elkaar zit zoals op het plaatje hieronder, maar betekent bovenstaande tekst dat nou dat er op het zwarte puntje constructielijm komt en vanaf het oranje puntje een schroef het plafond in ofzo?


Waar komt er lijm en waar schroeven??
Daarnaast: hoe groot moeten die klosjes zijn tov de plank?

Het plafond is overigens van beton en de muren zijn van die gasbeton blokken.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Weet je zeker dat je muren van gasbeton zijn? In dat geval zou je ook kunnen overwegen om in plaats van die T stukken tegen de muur een balk tegen het plafond te schroeven.

  Overigens bedoelen ze dat ze die T stukken in elkaar schroeven en lijmen. Lijm bij blauw en de schroef vanaf rood. het gat bij rood net zo groot als de schroef zodat de schroef de staander van de T tegen de ligger aan trekt.
   

  Apie

  • #3
  Ah ok. Het t-stuk is nu duidelijk. Ik heb de technische beschrijving er voor de zekerheid maar eens bijgepakt en daar staat: "De woningscheidende wanden zijn uitgevoerd als dubbele kalkzandsteen wanden met een luchtspouw".

  eh hoe ik dan op gasbeton kom is me een raadsel :)

  oh ivm de benodigde draagkracht van de koof : Het is trouwens de bedoeling om in een koof van 6m drie spots te plaatsen van ieder 450gr plus nog wat RGB strips voor indirect licht langs het plafond.

  De balk langs het plafond lijkt me ook wel wat. Kan ik twee smalle balken aan elkaar maken om een afstand van 10cm te krijgen? en moet ik dan keilbouten gebruiken om het geheel aan het plafond te bevestigen en daarnaast ook nog lijmen?

  oh en ik ben een behoorlijke beginneling in het DHZ-gebeuren :)
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Dan zou ik toch maar voor de optie van de T stukken tegen de muur doen. Een rijtje gaten boren in zo'n knetterhard beton plafond is geen pretje zonder goede boorhamer.
  Edit:
  En als je het toch aan het plafond wil doen, schroef je eerst een dikke lat tegen het plafond met stevige pluggen en schroeven van 100mm in het plafond en daar schroef je de juiste dikte lat weer tegenaan.
   

  Apie

  • #5
  Hmm, daar had ik nog niet bij stil gestaan, het harde plafond. Dat worden dus T stukken :)

  Ok, even op een rijtje:

  Ik wil de 6m opdelen in drie planken van 2000x300x18 (LxBxH).
  Elke plank krijgt een spot in het midden.
  Elke plank krijgt twee T stukken:
  - De eerste op 25cm
  - De tweede op 175 cm
  Op deze manier houd ik de T stukken redelijk uit het zicht vanaf de zijkant.

  Ik boor de gaten voor de schroeven voor de T stukken en verzink ze
  Ik lijm en schroef de T stukken in elkaar.
  Ik bevestig de T stukken aan de muur met schroeven en pluggen
  Ik boor de gaten voor de schroeven voor in de planken en verzink ze
  Ik boor de gaten voor de spotjes in de planken
  Ik lijm en schroef de planken aan de onderkant van de T stukken
  Ik plamuur de schroefgaten en naden tussen de planken dicht
  Ik gebruik overschilderbare acrylaatkit voor de naad tussen de plank en de muur.

  Op de muur er tegenover wil ik hetzelfde doen, maar daar wil ik nog twee vuren balkjes tegen de muur aan schroeven om de plank van de muur af te laten zweven ipv dat ie er strak tegenaan zit. Dan kan het licht van de RGB strips naar beneden langs de muur ipv langs het plafond.

  Dan weet ik volgens mij alleen nog niet hoe groot het T stuk moet zijn en welke schroeven en pluggen ik nodig heb. Is 10cm genoeg voor het T stuk voor een plank van 30cm breed?

  Mis ik verder nog iets?
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Je kan ok MDF van 300 cm kopen dan heb je maar 1 naad.
  2 T stukken op 200 cm lijkt mij te weinig, ik ben bang dat dat toch na verloop van tijd gaat doorhangen. Doe maar op 25, 100 en 175 cm bij 200cm lengte, en nog 1 erbij bij 300cm.
  Schroeven van 80mm en 6 dik en bijpassende pluggenen lijken mij wel genoeg.

  Gebruik 2 componenten polyester plamuur dat krimpt niet na (stinkt wel).
  Voor de T stukken zou ik stukken van 10cm a 12,5 cm lengte nemen.
  4 schroeven per T stuk tegen de muur. Gebruik een goede kwaliteit boor voor een goed passend gat.

  Verder heb je het goed op een rijtje volgens mij.
  Denk van tevoren nog even na over de plaats van de trafo's en gebruik 2,5mm2 instalatiedraad voor de bedrading.
   

  Apie

  • #7
  Een T stuk op 25, 100, 175 en dan 200 en 300? Bedoel je ipv 200 niet 275?

  Wat betreft de elektra:
  De drie spots zijn 10W 230V AC en hebben geen trafo nodig. De RGB strips (180mA) gebruiken een een 12V 5A adaptertje.
  Ik dacht aan zo'n wit kabelgootje langs het plafond vanaf de lichtpunten naar de koven. Dat valt niet zo op en dan kan ik de boel ook nog met de lichtschakelaars aan- en uitzetten. Moet ik dan ook nog rekening houden met de grootte van de kabelgoot? Ik zag in de bouwmarkt namelijk verschillende formaten.

  Ik ga dit weekend waarschijnlijk langs de bouwmarkt om eea in te slaan en af te laten leveren :) We hebben nog een muur te verfen en een laminaatvloer te leggen, maar ik zal zeker wat voor-tijdens-na foto's plaatsen!
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Nee. ik bedoel bij een lengte van 200 op 25, 100 en 175. Bij een lengte van 300 verdeel je de afstand in 4en (25, 100, 200 en 275 ofzo).
  Ik zou een kabelgootje nemen dat niet te krap is.
   

  Apie

  • #9
  OK, ik ben bij een van de bekende bouwmarkten geweest en nav hun advies heb ik toch nog wat vragen.

  Schroeven:
  Ze raadden me nylon spijkerpluggen aan van hun huismerk. Ik zag ook spijkerpluggen van een ander merk maar die waren beduidend duurder. Voor mijn gebruik kon ik gerust gebruik maken van het huismerk zei ie. Huismerk: 20 spijkerpluggen voor 4,59. Ander merk 5 spijkerpluggen voor 3,50. Daar zit nogal een verschil in en ik neem aan niet alleen in prijs. Zijn de huismerk pluggen echt goed genoeg voor de ophanging van die T stukken? Ik wilde wachten met het kopen van een nieuwe TV, maar wil dat proces niet graag versnellen door er 4 meter MDF op te laten vallen :)

  Lijm:
  Ik zag eerst niet de Constuctielijm van merk A niet staan, maar wel de Power Fix en Montage Kit van merk B en naar het verschil gevraagd: "De Montage kit droogt snel en bij de Power Fix moet je even wachten en is overschilderbaar. Het lijmt beide even goed hoor". Ik heb de Power Fix maar gepakt en daarna zag ik nog een doos 2 componenten constructie lijm van merk A staan. Ik neem aan dat beide de MDF wel aan elkaar houdt, maar hoe zie je aan een verpakking hoe goed iets lijmt?
   

  Toon

  • #10
  We beoordelen op dit forum geen producten.

  Wat betreft de lijm, gewoon de info lezen die op de verpakking staat. Staat daar je toepassing op, dan kun je het er voor gebruiken. Ook op de sites van de fabrikanten kun je veel info vinden.
   

  Apie

  • #11
  Dank!

  We zijn inmiddels een stukje verder.  We zijn er helaas op de verkeerde manier achtergekomen dat muren en plafonds in nieuwbouw huizen niet recht zijn. Als je goed kijkt dan zie je dat ie rechts dichter op het plafond zit dan links. Raar, want we hebben een waterpas gebruikt, maar goed, je ziet het eigenlijk alleen als je aan de andere van de kamer staat en dat wordt gewoon een no-go zone :mrgreen: Straks als alles is geverfd valt het waarschijnlijk helemaal niet meer op.
  Ook zie je in het midden een grote kier. Dat is omdat we de planken op de grond hebben afgemeten. Daar was 't iets te lang dus : aftekenen en afgezaagd! Toen we de tweede plank wilde ophangen kwamen we er achter dat ie te kort was en jawel: precies het stukje dat ik er af had gezaagd :oops: Oh well, een beetje lijm en plamuur doet wonderen...

  Achter de T stukjes heb ik nog een klosje geplaatst zodat de plank iets van de muur af komt en het lijkt alsof ie zweeft.

  Al met al toch wel een flinke klus voor een stel leken als wij, maar we vinden het wel leuk om te doen en zijn nu al reuzeblij met het resultaat!
   

  Apie

  • #12
  Hij is af \o/

  Randje er boven op gemaakt:


  In de verf:

  (Twee keer grondlaag en 4 keer dezelfde kleur als de witte muur)

  's Avonds:

  Dit zijn twee 10W LED spotjes (510 lumen). Er komt nog een riedel RGB LED strips bovenop de koof te liggen, maar dat is nog niet af.

  Het is niet perfect afgewerkt, maar aangezien het m'n eerste DHZ klus is, ben ik meer dan tevreden, en ik ben er achter dat ik het ook echt leuk vind om te doen. Het volgende noemenswaardige projectje wordt een ombouw voor 't bed denk ik :)

  Nogmaals bedankt!!
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu