Zwevende cementdekvloer

Ambidexterity

 • #1
Op een nieuwe gewapende beton vloer wil ik 4 tot 6cm PIR platen plaatsen. Vervolgens wil ik hier een zandcement laag aanbrengen.
Wat is een verstandige dikte? Ik lees via Google 4cm, 6cm en ook 7cm.

Aangezien de betonvloer er nog niet in ligt en we nog aan het graven zijn kunnen we nu nog beslissen om iets dieper te gaan.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Franc1234

  • #2
  Waarom wil je een verend opgelegde dekvloer? Wat is de situatie? komt er vloerverwarming, dan 70mm dekvloer. Waarom niet je betonvloer al geïsoleerd uitvoeren?
   
  • Like
  Waarderingen: Ambidexterity

  Ambidexterity

  • #3
  Plan is gewijzigd, we gaan 20cm polystyreen op een zandboden leggen met daarop 10 tot 12cm glad beton. de PIR laag komt te vervallen.

  Bedankt voor je reactie.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Een nieuwe vloer krijgt tegenwoordig een Rc van minimaal 3.5. Je mag zelf bepalen of de isolatie onder of op de vloer komt. Die keus is mede afhankelijk van de koudebruggen rondom.

  Let erop dat de isolatie de juiste druksterkte heeft.
   
  • Like
  Waarderingen: Ambidexterity

  Ambidexterity

  • #5
  Het zijn ook druk vaste platen.
  Het wordt een betonvloer voor onder de overkapping, vandaar ik ook de PIR laag heb laten vervallen.
   

  Franc1234

  • #6
  Gezien het feit dat je geen kruipruimte hebt, kun je ook nog schuimbeton overwegen. Dat scheelt je isolatie aanbrengen. Met 350mm beton zit je aan 3,5 rc. Zou je in theorie net niet halen als ik je maten lees. Misschien dat je de situatie nog eens kritisch kan bekijken
   
  • Like
  Waarderingen: Ambidexterity

  Ambidexterity

  • #7
  Nou ja, ik kan ook iets dieper graven als het moet, maar de vloer moet wel geïsoleerd zijn om de ergste kou eruit te houden, maar het is ook geen woonkamer vloer. De wanden en het dak isoleer ik wel met PIR, de glazen panelen in het dak worden dubbel glas. Maar de 2 schuifpuien zijn enkel glas. Combinatie is wellicht niet optiemaal, maar de schuifpuien hebben wij 3 jaar geleden gekocht voor ons vorige huis, dus die willen we wel gebruiken voor een paar jaar om even de kosten niet helemaal de pan uit te laten rijzen. Uiteindelijk komen daar dubbelglas puien in wat geen moeilijke klus is om te vervangen.
   

  Franc1234

  • #8
  Ik lees nu pas dat het om een veranda gaat. Is dit los of aan het huis vast? Denk eraan dat als je op staal kunt funderen je de vloer met een vorstrand moet uitvoeren; deze -600mm op vorstvrije aanlegdiepte.
  het middengedeelte kun je op roofmate storten.
   
  • Like
  Waarderingen: Ambidexterity

  Ambidexterity

  • #9
  Er komt inderdaad ook een fundering omheen waarin ook de poeren in komen staan.
  Ik graaf eerst rondom goed uit, dan komt er een zandbed met daarop 50x50 betontegels. binnenzijde bekisting en buitenzijde een soort isolatie, ik weet niet precies wat, maar daar zou een kennis voor zorgen die weer iemand uit de bouw ken. Een stap later als de bekisting weg is komt de vloer er in, uiteraard met bewapening. De drukvaste polystyreen zijn 10cm dik en kunnen in elkaar worden geklikt. De 2de laag polystyreen leg ik er kruislings op en totaal heb ik dan 20cm onder het beton.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Het kan dus volledig gesloten worden. Daarmee wordt dus geen veranda, maar een aanbouw. Dan zijn de nieuwbouwisolatienormen uit het bouwbesluit van toepassing. Vloer 3.5, wanden 4.5 en dak Rc 6.0. Zorg dat je koudebruggen voorkomt. En sluit de kruipruimteventilatie van het huis niet af.
   
  • Like
  Waarderingen: Ambidexterity

  Franc1234

  • #11
  Dat vraag ik me sterk af. volgens mij telt deze als een bijgebouw/ buitenverblijf als deze binnen de kaders van het vergunningsvrije vallen. Als deze onverwarmd is, telt deze niet als woonfunctie, maar als verblijfsruimte.
   
  • Like
  Waarderingen: Ambidexterity

  Ambidexterity

  • #12
  De wanden en dak wil ik uitvoeren met 120mm PIR, het dak komt dan niet aan Rc 6.0
  Aangezien de balken 150mm dik zijn kan ik ook overgaan op PIR van 140mm en dan zit ik er overheen.
  De ruimte is er, PIR heb ik nog niet gekocht, dus ik ga over naar 140mm.
  Volgens mij als ik het goed zie heeft de polystyreen plaat voor onder het beton Rc. 3
  Er komt 2 lagen onder het beton, dus dan is de Rc. ±6

  Dus dan kom ik over het bouwbesluit heen.
  Wat had het probleem geweest als dat niet zo is?

  De ruimte wordt inderdaad niet verwarmt met vloer verwarming en of radiators.
  Wel hebben wij een mooie terrasverwarmer staan, of tel dat mee?

  Misschien nog een domme vraag, maar moet er eerst nog folie op de grond komen onder de polystyreen?
   

  Ambidexterity

  • #13
  Oke, over de folie wordt veel verschillende dingen geschreven en gezegd.

  Ik heb een aantal malen gelezen dat er folie wordt geplaatst over de polystyreen zodat het water niet te veel weg loopt tussen de naden van van de polystyreen platen. Aangezien de folie niet veel kost doe ik het maar beide.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Francois_03 schreef:
  Dat vraag ik me sterk af. volgens mij telt deze als een bijgebouw/ buitenverblijf als deze binnen de kaders van het vergunningsvrije vallen. Als deze onverwarmd is, telt deze niet als woonfunctie, maar als verblijfsruimte.
  Vergunningsvrij betekent niet regelvrij. Het moet gewoon aan het bouwbesluit voldoen. En verblijfsruimte geeft nou net aan dat het een normale aanbouw is.

  Uitleg over mijn eerdere reactie is te vinden in bouwbesluit artikel 5.6 lid 3. En het bor bijlage II, oa. de definitie van bijbehorend bouwwerk. Je moet voor de wet openslaande wanden e.d. altijd gesloten beschouwen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu