Zwevend plafond

Deskjet

  • #1
In mijn gerenoveerde woning uit 1930 heb ik in de woonkamer gefreesde balkjes ( 7x8 cm) en kantplinten aangebracht. Balkjes rusten met de uiteinden op de plinten en op diverse plaatsen hangen ze vast aan de bovenliggende vloerbalken. De bedoeling is om op deze balkjes losse plafondplaten te leggen. Los zodat ik later gemakkelijk overal bij kan boven het plafond. Beetje het idee van een systeemplafond.

Ik zou graag underlayment platen in stroken willen zagen, deze v.v. groeven en lakken. Het geeft dan het effect van vloerdelen. Ik vraag mij echter af of de stroken ( 60 cm breed) niet krom gaan trekken als ik ze los leg.
Heeft iemand hier ervaring mee of wellicht andere tips om het plafond mee af te werken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Denk je er wel aan dat de balken goed vast moeten zitten? Op plinten leggen klinkt nou niet echt als een deugdelijke bevestiging.

Als je beide zijden schildert, trekt het hout als het goed is niet krom. mits de overspanning niet teveel is.

Underlayment is echter wel zwaar, duur en niet bedoeld als strakke afwerking. Waarom niet triplex?
 

Deskjet

  • #3
De balkjes zitten zeker goed vast. Op meerdere plaatsen heb ik bovenop zware schroefogen geplaatst en ook in de vloerbalken van de verdiepingsvloer. Met dik ijzerdraad hangen de balkjes vast.

Bedankt voor de tip van het triplex. Is inderdaad een stuk lichter en goedkoper. Ga ik denk ik wel uitproberen.

Ik heb ondertussen een agnesplaat van 60x120 cm geprobeerd. Deze trekt echter hol als je hem in het midden niet vastdrukt of vastschroeft. Ook vind ik persoonlijk een agnesplaat niet echt mooi staan. Te plastic-achtig. Past niet echt in een landelijke woning.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Gaat goed komen dan.

Evt. kan je op het hout een ribbetje maken tegen het doorhangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu