Zwevend plafond met schrootjes

Martineklust

 • #1
Hallo ivm geluidsoverlast van de vloer van mn bovenburen, wil ik graag een zwevend plafond maken, maar ik weet nog niet goed hoe ik het aan moet pakken en ook wil ik graag weten of ik het af kan werken met schrootjes, omdat ik dit mooier vind en dit wel heel makkelijk en licht is om mee te werken.

We hebben een houten constructie en tegen de plafondbalken zit nu gipsplaat. Ik heb al vernomen dat het plafond nergens de bestaande constructie mag raken, omdat het contactgeluid anders nog steeds doordringt en het geen enkel nut gaat hebben.

Het moet allemaal low-budget dus geen dure oplossingen a.u.b. eenvoudig maar doeltreffend heeft mn voorkeur
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Er is hier al veel over geschreven. Samengevat is de beste methode:
- onder tegen het vloerhout gipsplaat monteren
- tussen de balken tegen de gipsplaat steenwol 60mm
- onder de balken een nieuw plafond met rachels en dubbel gips.

Die opbouw is dan ook brandwerend, al moet eigenlijk het steenwol dan op het plafond liggen.

Dat nieuwe plafond vrijhangend geeft het beste resultaat, dan komen er extra balken (afmeting afhankelijk van overspanning). Afhankelijk van hoe recht dit gemaakt wordt, kunnen de rachels dan achterwege blijven.

De schroten (is dat nog van deze tijd?) monteer je dan tegen het gips.
 

Martineklust

 • #3
Ja ik heb die topics gelezen, maar ik kwam er niet uit

verder hoopte ik juist om de schroten ipv gips te gebruiken. ivm dat gipsplaten erg zwaar zijn om tegen het plafond te schroeven.
Als ik toch gipsplaten moet gebruiken, dan kunnen de schroten achterwege blijven, want dan is dat alleen maar een extra kostenpost.

Ik mis nog wat ik nodig heb om te voorkomen dat de rachels in aanraking komen met de vloerbalken (dus hoe maak ik die rachels zwevend?)

Mijn idee was dus om, wanneer de rachels zwevend zijn aangebracht, steenwol en hieronder gelijk schroten tegenaan te zetten.

maar goed of de geluidsisolatie dan nog voldoende is, weet ik dus niet en dat is dus eigenlijk de tweede vraag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
Oa. Massa zorgt voor geluidsisolatie, en ook het absorberen van trillingen door het materiaal. Gipsplaten zijn daar erg goed in.

Je kan de rachels met akoestisch ontkoppelde beugels of een akoestisch ontkoppelend montageprofiel gemonteerd worden, of vrijdragend eronder. Dan is er dus een grotere houtmaat nodig.

 

Martineklust

 • #5
Ok dank voor je tips
 

Martineklust

 • #6
Nu het is een paar maanden verder en ik ga nu aan dat zwevende plafond beginnen, maar die beugeltjes zijn echt behoorlijk duur.

Is er geen andere oplossing voor, ik begrijp dat het geen zin heeft om rubber te gebruiken als je er gewoon doorheen schroeft, omdat dan de schroef alsnog de trillingen doorgeeft, is dit echt zoveel?? het lijkt me dat door zon klein schroefje toch niet nog heel veel trillingen komt?

dan is het namelijk veel goedkoper om rubberen stukken te gebruiken zodat de balk niet direct de bovenlaag raakt, en het dan met gewone schroeven vast te zetten
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #7
Hoe groot is het plafond eigenlijk.
 

Martineklust

 • #8
De kamer is 11 meter lang en 3,20m breed dus ca 35 m2
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #9
Is de ruimte hoog genoeg om er een vrijhangend plafond onder te maken, bijvoorbeeld met 32x125 hoh 400 op z‘n kant met daaronderdoor de stroken en het plafond?
 

Martineklust

 • #10
Nee ik ga het met schrootjes doen van ca 5 cm. dus die schroten moeten zwevend gemonteerd aan het plafond erboven. dus met rubber o.i.d.. Die beugeltjes zijn perfect, maar Eu 2,15 per stuk! dat betekent dat ik al zon 300 euro kwijt ben aan die beugeltjes en dat vind ik te duur.

dus ik zoek echt een goedkopere oplossing voor die beugels en geen ander systeem meer. dus bijv iets met gewoon rubberen stukjes en schroeven of kitten ofzo
 

Wasda

 • #11
Hoi
Ik ben ook van plan mijn plafond te isoleren. Waar zijn de ontkoppelende isolatie clips te krijgen? Heel erg bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #12
We doen hier niet aan verkoopadressen. Met de zoekterm "akoestische plafondhangers" kan je ze makkelijk vinden.
 

Wasda

 • #13
Super dank je wel! Ik wist de juiste term niet!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu