Zwembadlamp

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik moet 2 lampen van 300 watt aansluiten bij mijn zwembad
welke kabel heb ik nodig om onder de grond verbinding te maken van een schakelaar naar de trafo en welke kabel heb ik nodig van de trafo naar de lampen.
mag de kabel tussen trafo en lampen meer dan 12 meter zijn ?
 
Ik moet 2 lampen van 300 watt aansluiten bij mijn zwembad
welke kabel heb ik nodig om onder de grond verbinding te maken van een schakelaar naar de trafo en welke kabel heb ik nodig van de trafo naar de lampen.
mag de kabel tussen trafo en lampen meer dan 12 meter zijn ?
 
Misschien ten overvloede, maar let U er wel op waar U de lampen plaatst. Ook bij zwembaden gelden zones rondom het bassin, waar eisen worden gesteld aan de uitvoering van het materiaal en installatie methoden. Te vergelijken met de eisen in badkamers, maar met andere maatvoering.
Het bepalen van de zones moet eigenlijk met de NEN1010 in de hand ter plaatste of op een goede tekening van de situatie worden gedaan en aan de hand daarvan kan het materiaal en installatie methode worden gekozen.
Het geheel wordt geregeld in NEN1010 hoofdstuk 702 en nader verklaard in de NPR5310 blad 15.
Ik wil U toch aanraden om een ter zake kundig iemand daar ter plaatste naar te laten kijken en u van advies dienen.
 
Waarvoor zijn de lampen?
Zijn ze voor in de grond, voor boven de grond?
Waarvoor is de trafo en waar bevind zich deze, welke spanning gaat deze transformeren?
Waar zit de schakelaar?
U ziet het, het is niet zo makkelijk een antwoord te geven.
 
Waarvoor zijn de lampen? - worden in wand van zwembad gemonteerd

Zijn ze voor in de grond, voor boven de grond? - kabels in de grond

Waarvoor is de trafo en waar bevind zich deze, welke spanning gaat deze transformeren? - trafo 700 watt; van 220 volt naar de 2 lampen van 300watt per stuk

Waar zit de schakelaar? - ongeveer 15 meter van de lampen

U ziet het, het is niet zo makkelijk een antwoord te geven.
 
Zou gewoon VO-XMvKas 2x1,5mm2 nemen, neem aan dat deze armaturen specials zijn, dus dat de invoeren de kabel voldoende afwurgen, zodat het armatuur aan zijn IP waarde blijft voldoen.
Zou wel de koppeling tussen de twee armatuurkabels bovengronds houden, kun je tenminste een normale las maken.
In geval van storing in een armatuur is het makkelijker deze af te koppelen en spanningloos te maken.
 
De lampen komen dus is zone 0.
Dat mag alleen onder vele voorwaarden, waarvan de belangrijkste zijn:
Bescherming IP68
Opgenomen in een SELV keten
Aanvullende beschermende vereffening van andere metalen delen in het zwembad.
De SELV keten mag een max. spanning hebben van 12V AC zonder rimpel. Dat verklaard de opgave van een trafo. Deze trafo moet voldoen aan specifieke eisen om in een SELV beveiligde keten dienst te doen. Die ken ik niet allemaal, maar de belangrijkste zijn dat het onmogelijk moet zijn dat er door een fout in de trafo, secundair een hogere spanning optreed dan 12V en ik denk dat hij kortsluitvast moet zijn. De trafo moet buiten zone 0,1 en 2 zijn opgesteld uiteraard in de passende beschermende omhulling. Als U dit materiaal gekocht heeft speciaal voor zwembadverlichting zou het hier allemaal aan moeten voldoen en moet het op het materiaal en documentatie duidelijk zichtbaar staan.
De kabelinvoer en afwerken van een IP68 behuizing/wartel is niet iets voor leken.
Bij 300watt en 12V zal de stroom 25Amp zijn. Afhankelijk de installatie methode zal de kabel dan 2,5 of 4mm2 moeten zijn. Tevens rekening houden met de kortsluitstroom van de trafo als deze kortsluitvast is. Toegelaten kabeltypen staan in de NEN1010-702.518.8; het zijn er velen.

Ik hoop dat bovenstaande duidelijk maakt dat de installatie van elektrische apparatuur in een zwembad bassin aan vele regels is gebonden en in mijn optiek niet iets is om zomaar te doen. Het vereist kennis van zaken; als men iets over het hoofd ziet kan dat nare gevolgen hebben.
 
De lampen worden volgens Theo in de wand gemonteerd.
Zolang deze niet vanuit het bad toegankelijk zijn voor personen is zone 0 niet van toepassing.
zone 0
De ruimte in het zwembassin tot aan de bovenrand, inclusief de noodzakelijke uitsparingen in wanden of vloeren die toegankelijk zijn voor personen in het bassin.

Een SELV keten: ten hoogste 12 V wisselspanning of 30 V gelijkspanning zonder rimpel bedragen.
Maar goed deze gaat hier niet op neem ik aan.

In de wand gemonteerd valt dus niet in zone 0. Verder is het wel handig om dit niet zelf te doen, er zitten nog veel meer regels aan het plaatsen van dergelijke lampen. Enkel als je bij de lampen een voor jou duidelijke handleiding hebt die uitgewerkt is tot de details is het te overwegen om het zelf te doen.
 
@Chathanky
Eens, 30V DC is weggevallen. Black-out is dan wel een toepasselijke woordspeling.

Tenzij de lampen achter een ruitje in de wand zitten en dus vanuit het bassin niet bereikbaar, ben ik er vanuit gegaan dat deze lampen in een gat in de wand worden gemonteerd onder water; zoiets als de verlichting in sommige badkuipen. De rand van de lamp met een dikke kitrand voorzien, verzorgt dan tevens de afdichting. Op die manier is de lamp vanuit het bad bereikbaar. en zit naar mijn mening in zone 0. Hier blijkt maar weer eens hoe het eenvoudige "in de wand gemonteerd"verschillend uitgelegd kan worden. Kan op een vele manieren ook anders natuurlijk, maar ook in zone 1 is er van alles om rekening mee te houden.
Daarom ook mijn aanbeveling in mijn eerdere post om een terzake kundig iemand terplaatste de situatie te laten beoordelen en aan de hand daarvan materiaal en installatiemethode te kiezen. Eens met jouw aanbeveling om het niet zelf te doen en zelfs met duidelijke handleidingen moet je oppassen.
 
Met geweld is alles bereikbaar, als de lamp met een "handig" deurtje bereikbaar is lijkt het me bereikbaar vanuit het bad en is het daar ook voor bedoelt. Moet je een kitrand weg snijden is mijn intrepetatie toch dat het niet bereikbaar is om het lampje vanuit het bad te vervangen.

Sowieso heel lastig om een lamp te vervangen in een gevuld zwembad ook al zou hij voldoen aan alle normen voor zone 0. :mrgreen:

Ik neem aan dat de leverancier van de speciale lampen over voldoende kennis bezit om de persoon uit te leggen aan welke voorschriften men moet voldoen. Vraag het hem eens.
 
Ja, onder water een lamp wisselen is lachen. Bij een armatuur die met een kitrand gemonteerd zit ga ik ervan uit dat deze aan de andere zijde bereikbaar is om de lamp te wisselen.

Het gaat mijn inziens in de NEN1010 er niet om dat men de (gloei)lamp kan bereiken, maar om de bereikbaarheid van het complete toestel, in dit geval dus het verlichtingsarmatuur. In NEN wordt ook consequent gesproken over het verlichtingsarmatuur en is het wisselen van een lamp niet van belang. Ik denk als je lang genoeg zoekt in de NEN1010 of NEN3140 dat je zult vinden dat je dat eigenlijk spanningsloos moet doen.
Ook armaturen achter een b.v. waterdichte patrijspoort in de wand van een zwembad moeten een eisen voldoen NEN1010-702.55.2. Die zijn vanuit het bassin helemaal niet te bereiken.

De leverancier zal best over de kennis beschikken over de toepassing van zijn spullen, maar hij is daar niet verantwoordelijk voor. Hij is alleen verantwoordelijk dat het toestel aan de desbetreffende norm voldoet en dat zijn montage instructies voor de vakman duidelijk zijn hoe en waar. Dit soort montage instructies beginnen dan ook altijd met zoiets als "alleen te installeren door een erkend installateur". Wettelijk gezien is de eigenaar van een installatie ervoor verantwoordelijk dat de installatie voldoet aan de normen en dat het juiste materiaal op de juiste manier wordt toegepast. Als de eigenaar een leek is, kan/moet hij dat uitbesteden aan een erkend installateur.
 
Theo1961 schreef:
welke kabel heb ik nodig om onder de grond verbinding te maken

De discussie tussen de pro's gaat weer een eigen leven leiden, terwijl er al gereageerd is op de vraag.

Het feit dat TS de nodige moeite doet erachter te komen welke kabel hij nodig heeft, geeft bij mij suggestie dat hij serieus met z'n zwembad bezig is.
 
Wat is het probleem dan? Jij had die vraag toch al beantwoord?

Mocht het zo geweest zijn dat de lamp in zone 0 zou zitten had er geen las in de kabel mogen zitten.
Of had ik de misvatting maar moeten laten voor wat het was?

Ik vraag me bij deze af hoe Theo de lampjes wil vervangen zo onder de grond. De lampen mogen niet vanuit het bad bereikbaar zijn om te verwisselen. Zo zit je dus wel weer dat je aan alle eisen van zone 0 moet voldoen en is de discussie aan jou gericht dat het niet mag.

Ik denk dat theo daar best op gewezen mag worden. Niemand kan dit laatste duidelijk uit zijn tekst halen hoe dit zit.
We geven niet voor niets aan om dit soort zaken door een installateur te laten uitvoeren. Er komt net iets meer bij kijken dan een lamp aan het plafond ophangen in je woonkamer.
 
Lichtpunt schreef:
Zou wel de koppeling tussen de twee armatuurkabels bovengronds houden, kun je tenminste een normale las maken.
In geval van storing in een armatuur is het makkelijker deze af te koppelen en spanningloos te maken.

Voor de rest heeft TS zelf en verders niemand erover aangegeven dat hij ondergronds ging lassen.

quote @chathankey
Zo zit je dus wel weer dat je aan alle eisen van zone 0 moet voldoen en is de discussie aan jou gericht dat het niet mag.

Voor de rest moet je niet naar mij toe de discussie voeren dat iets niet mag daar ik helemaal geen stelling heb genomen in deze.

Misschien is het wijzer om eerst Theo zelf weer even te laten reageren.
 
Nee die discussie ga je niet aan, dit deed ik bij deze.
Waarom ik dat deed:

702.520.02
In de zones 0 en 1 mogen leidingsystemen geen metalen mantel hebben en mogen geen metalen omhulsels zijn toegepast.


702.520.04
Lasdozen mogen in de zones 0 en 1 niet zijn toegepast.

Geen lassen in zone 0 en 1. :wink:
Nogmaals het is geen plafondlampje in de woonkamer. En adviezen zijn op prijs te stellen als deze juist zijn. Daar mogen we elkaar toch wel op aanspreken als dit niet klopt? Of moeten we dit maar verzwijgen?
 
Chathanky schreef:
Nee die discussie ga je niet aan, dit deed ik bij deze.
Waarom ik dat deed:
En adviezen zijn op prijs te stellen als deze juist zijn. Daar mogen we elkaar toch wel op aanspreken als dit niet klopt? Of moeten we dit maar verzwijgen?

Niemand geeft hier het advies ondergronds te lassen!!
Dus verzwijg ik niet dat u geen nederlands kunt lezen, ik spreek u dus aan het draadje back to topic te houden,
dus terug te gaan naar naar het gevraagde kabeladvies.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan